ΠΑΙΔΕΙΑ

Θετική απάντηση Γιούνκερ στους 15 Νομπελίστες για τη στήριξη της έρευνας στην Ελλάδα

Θετική απάντηση Γιούνκερ στους 15 Νομπελίστες για τη στήριξη της έρευνας στην Ελλάδα

«Ευρωπαϊκή υπόθεση» γίνεται η υποστήριξη της έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεσμεύθηκε να υπάρξει θετική έκβαση στο σχετικό αίτημα 15 Νομπελιστών για την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Δεκεμβρίου 2015, δεκαπέντε Νομπελίστες και ένας παγκοσμίως καταξιωμένος επιστήμονας, απέστειλαν κοινή επιστολή στον επικεφαλής της Κομισιόν, τονίζοντας ότι προσφέρουν το ακαδημαϊκό παγκόσμιο κύρος τους, ώστε να διαμορφωθεί μία στρατηγική για τον τομέα της έρευνας στην Ελλάδα. Στόχος είναι οι Έλληνες ερευνητές να παραμείνουν στη χώρα και να επιστρέψουν και άλλοι, οι οποίοι μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό.

Ο κ. Γιούνκερ, αποδεχόμενος το αίτημα των Νομπελιστών, απέστειλε απαντητική επιστολή, στην οποία περιγράφει αναλυτικά τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Κομισιόν, για τη χρηματοδότηση της έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία «Εθνικού Ιδρύματος Χρηματοδότησης Έρευνας», το οποίο θα διαχειριστεί πόρους 240 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ευνοϊκούς όρους (το επιτόκιο θα κυμαίνεται μεταξύ 2-3%).

Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί 80 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν διδακτορική και μεταδιδακτορική έρευνα.

Τη θετική εξέλιξη επιβεβαιώνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, και το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Άλλωστε, εξ αρχής είχε υποδεχτεί θερμά την ενέργεια στήριξης των 16 διεθνούς κύρους επιστημόνων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την επιστολή υπέγραψε πρώτος ο Νομπελίστας James Watson (φωτο), ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1962, για την αποκωδικοποίηση της δομής του DNA μαζί με τον Francis Crick. Επίσης, την εξέλιξη του θέματος συνεχίζει να παρακολουθεί στενά ο Νομπελίστας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας, Harald zur Hausen, μαζί με τον Έλληνα Καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιάννη Ματσούκα, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της κίνησης και την επικοινωνία με τους δεκαπέντε Νομπελίστες.

Σχετικές ειδήσεις