ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός στην Κρήτη: Έληξε ο συναγερμός για τσουνάμι - Ανησυχία για τη μικρή μετασεισμική ακολουθία

Σεισμός στην Κρήτη: Έληξε ο συναγερμός για τσουνάμι - Ανησυχία για τη μικρή μετασεισμική ακολουθία

Σεισμός Κρήτη: Κι ενώ οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου μετρούν τις πληγές τους από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, μία ακόμη ισχυρή δόνηση έρχεται να ταρακουνήσει το πολύπαθο νησί. Αν και τα 6,3 Ρίχτερ είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός, ωστόσο οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί με τη μετασεισμική ακολουθία. 

Από τις 12.24 π.μ. όταν και σημειώθηκε στη Σητεία ο ισχυρός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ, οι κάτοικοι της περιοχής ζουν με το φόβο. Αν και προς το παρόν οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι μικρές και περιορίζονται σε κατολισθήσεις και στην κατάρρευση του ναού του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο, ωστόσο οι Αρχές και η Πολιτική Προστασία εφιστούν την προσοχή των κατοίκων για τις επόμενες ημέρες.

ekklhsia-seismos-1.jpg
Κατέρρευσε το εκκλησάκι στον Ξερόκομπο

Φόβοι εκφράζονται και για τη μετασεισμική ακολουθία, η οποία είναι πιο ήπια από ό,τι θα περίμεναν για έναν τόσο ισχυρό σεισμό.

Αν και ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εκτιμά πως τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο τονίζει πως πρέπει να περάσουν δύο ακόμη 24ωρα για να εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα. Στην ίδια εκτίμηση προέβη και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανό έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου και Καθηγητής Σεισμολογίας, κ. Άκης Τσελέντης, εξέφρασε τον προβληματισμό του με τη μετασεισμική ακολουθία. Όπως τόνισε στην τηλεόραση CRETA, «είναι φτωχή (η μετασεισμική ακολουθία), έπρεπε να δώσει πιο πολλούς με το μέγιστο να είναι γύρω στο 5,4 – 5,5. Το μόνο που είδαμε ήταν 4,1 και ένα 4,5 κοντά στην Κάρπαθο. Αναστατώθηκα λίγο γιατί έχει μεγάλα ρήγματα εκεί αλλά είδαμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί η περιοχή είχε δώσει παλιά γεγονός και εκτονώθηκε». Έσπευσε, ωστόσο, να εξηγήσει πως ακόμα και αν έρθει ένας μετασεισμός της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ αυτός θα γίνει αισθητός 20 φορές λιγότερο σε σχέση με τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ.

Παράλληλα, λίγο πριν από τις 6 ήρθη και η προειδοποίηση για μικρής έκτασης τσουνάμι. Ο ισχυρός σεισμός εκτός από το νησί της Κρήτης έγινε αισθητός σε όλα τα Δωδεκάνησα, στην Κύπρο, ακόμα και στην Αίγυπτο.

Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο

Κατολισθήσεις βράχων σημειώθηκαν στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο από τα 6,3 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, κατολισθήσεις καταγράφηκαν σε περιοχές του Δήμου Σητείας, με επίκεντρο τον Ξερόκαμπο.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»

Εξαιτίας του σεισμού τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Πανικός στα σχολεία την ώρα του σεισμού

Οι γονείς που ήταν κοντά στις σχολικές μονάδες έτρεξαν αμέσως στο σχολείο να πάρουν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με το fonimaleviziou, στις σχολικές μονάδες του Πολύδροσου όπου είναι ο Παιδικός Σταθμός και το 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία τα παιδιά μπήκαν για άλλη μια φορά κάτω από τα θρανία και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στα προαύλια.

Δείτε ΕΔΩ το χρονικό του σεισμού

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: «Δεν θα είμαι υποψήφια στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ - Προέχει η υγεία μου»

Σεισμός στην Κρήτη: Έληξε ο συναγερμός για τσουνάμι - Ανησυχία για τη μικρή μετασεισμική ακολουθία

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα με 800 ευρώ τον μήνα - Ποιους αφορά