Σεισμοί στο Αιγαίο: Νέος τρελός χορός των Ρίχτερ - 7 δονήσεις σε μία ώρα
Οι σεισμοί που εκδηλώθηκαν ανοιχτά της Αμοργού ήταν άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγιναν ιδιαιτέρως αισθητοί - «Κανένας εφησυχασμός», επισήμανε ο Κώστας Παπαζάχος

Ο Εγκέλαδος εξακολουθεί να δοκιμάζει τις Κυκλάδες καθώς μέσα σε περίπου μία ώρα έχουν εκδηλωθεί επτά δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Συγκεκριμένα, στις 10:52 σημειώθηκε σεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 27χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 7,5 χλμ.

Αμέσως μετά, στις 10:56 καταγράφηκε νέα δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο εν λόγω σεισμός έγινε 25 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας στη Σαντορίνη. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 13,1 χλμ.

Ακολούθησε νέα δόνηση στις 10:58 μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε 25χιλ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 11,9 χλμ.

Πέρασαν λίγα λεπτά και εκδηλώθηκε νέα δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο νέος σεισμός έγινε 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού ενώ το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 8,8 χλμ.

Ένα λεπτό μετά, στις 11:16 εκδηλώθηκε νέα δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο εν λόγω σεισμός έγινε 26 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 8,5 χλμ.

Στη συνέχεια, στις 11:20 καταγράφηκε η επόμενη δόνηση άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, ήταν 4,6 και εκδηλώθηκε 25χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 12,7 χλμ.

Τέλος, στις 12:02 εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε 26 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας στη Σαντορίνη με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 12,5 χλμ.

Παπαζάχος για σεισμούς στις Κυκλάδες: «Δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός»
Για τη σεισμική ακολουθία αλλά και για το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης, μίλησε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός.
«Ποιος είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε; Οι ανακοινώσεις που βγαίνουν από την επιτροπή, έχουν στο τέλος 7-8 οδηγίες προς τους κατοίκους. Δεν είμαστε σε περίοδο ειρήνης, σε περίοδο πολέμου είμαστε. Έχουμε μια δύσκολα διαχειρίσιμη ακολουθία», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Όσο για το ενδεχόμενο έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ο καθηγητής επεσήμανε ότι είναι ένα πιθανό σενάριο, το οποίο παρακολουθούν πολύ στενά οι επιστήμονες: «Υπάρχει από τα μέσα του καλοκαιριού μια ήπια σεισμοηφαιστειακή έξαρση μέσα στη Σαντορίνη από τα μέσα του καλοκαιριού. Είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται αργά και το παρακολουθούμε. Προφανώς και δεν αποκλείεται μια ηφαιστειακή έκρηξη. Όχι λόγω της ακολουθίας, αλλά λόγω της διέγερσης που υπάρχει μέσα στη Σαντορίνη. Υπάρχει μια μικρή αλλά συγκεκριμένη πιθανότητα να οδηγηθούμε σε έκρηξη».
Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι της Σαντορίνης αλλά και οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, όπως δήλωσε ο κ. Παπαζάχος: «Οι κάτοικοι στη Σαντορίνη γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα σενάρια μιας πιθανής έκρηξης. Στις τρεις εκρήξεις που έγιναν τον 20ο αιώνα κανέναν άνθρωπος δεν σκοτώθηκε, χωρίς σεισμογράφους μηχανήματα και πολιτική προστασία. Ακόμα κι αν φτάσουμε σε αυτό το σενάριο, που έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί και θα έχουμε πλήρη ενημέρωση και θα το παρακολουθούμε. Είναι αργό φαινόμενο, έχουμε γεμίσει με μηχανήματα τη Σαντορίνη. Αν το ηφαίστειο εξελιχθεί προς μια δύσκολη κατεύθυνση, υπάρχουν και ανακοινώσεις και μέτρα».
Τσελέντης: Το χειρότερο σενάριο είναι η ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος της Αμοργού
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας και πρώην διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, τα ρήγματα σχετίζονται με το ανερχόμενο μάγμα ενώ δεν ισχύουν οι αναφορές περί περί εξασθένησης της σεισμικής ακολουθίας.
Χαρακτηριστικά αναφέρει πως το μάγμα του ηφαιστείου που ανέρχεται, ενεργοποιεί τα ρήγματα ενώ συμφωνεί πως είναι όντως πιθανό να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ.
Όπως λέει ο καθηγητής, το χειρότερο σενάριο είναι η ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος της Αμοργού, που μπορεί να δώσει «αρκετά μεγάλο σεισμό».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη
«ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
Μετά από προσεκτική ανάλυση και αξιολόγηση των έως τώρα Σεισμολογικών δεδομένων καταλήγω στα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Από τος πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ 100% σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος.
2. Χθες σας παρέθεσα ένα διάγραμμα με όλη την σεισμική έως τώρα ακολουθία και ότι η συνολική σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε φτάνει αυτή ενός σεισμού 6R.
3. Σας είπα ότι ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ αυτό και δεν ισχύουν τα αφηγήματα περί της σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας, κάτι που ακούστηκε από πολιτικά χείλη και από ξενοδοχειακά συμφέροντα.
4. Ο λόγος είναι ότι δεν ομιλούμε για συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με την μορφή μικρών σεισμών αλλά ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΓΟΝΟ ΧΩΡΟ (όγκο) ο οποίος περιλαμβάνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ μικρά ρήγματα με σεισμικό δυναμικό (λόγω των διαστάσεων τους) το ανώτερο τα 5R. Είναι αυτή η μεγάλη σεισμικότητα των χιλιάδων σεισμών που παρατηρούμε.
5. Καθώς το μάγμα του ηφαιστείου ανέρχεται πιέζει τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα και ενεργοποιεί ΤΑ ΠΟΛΛΑ αυτά ΜΙΚΡΑ ρήγματα.
6. Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6R απαντώ ΝΑΙ.
7. Ο λόγος είναι ότι αυτός ο σεισμογόνος όγκος τελειώνει αριστερά από ένα πλαγιοκατακόρυφο (το ονοματίζω έτσι για να το καταλάβετε) ρήγμα που έχει μήκος γύρω στα 25 χμ και αν ενεργοποιηθεί (πολύ πιθανό) μπορεί να δώσει περίπου 6R.
8. Το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ μέχρι τώρα και από υπολογισμούς πού έκανα οι οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα τάσεις (τάσεις coulomb για τους γνώστες) είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησης του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο.
9. Σκοπίμως δεν αναφέρω μέγεθος γιατί θα απομονώσουν τη φράση κάποια κίτρινα site και θα το κάνουν σημαία για να μαζεύουν επισκεψημότητες πάνω στον φόβο σας. (Το έχουν κάνει αυτοί οι αδίστακτη τύποι πολλές φορές παραποιώντας τις αναρτήσεις μου)
10. Αμφότερα τα σενάρια θα δώσουν τσουνάμι.
Μία παρατήρηση τώρα. Έχω εγκαταστήσει στη ζωή μου χιλιάδες γεωφυσικά όργανα και σεισμογράφους από την Ελλάδα έως τις ζούγκλες της Παπούα και την Ανταρκτική (το έχετε δει στις αναρτήσεις στο τοίχο μου).
Στην Ελλάδα έχω βάλει σχεδόν σε όλη την επικράτεια όργανα. Με είδατε ποτέ να φωνάζω τα κανάλια όταν τα τοποθετούσα. Προς τι βοηθά αυτό; Μήπως για να δείξουν ότι η καλή μας πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για τον Σαντορινιό και γεμίζει το νησί όργανα; Αν ενδιαφερόταν (όχι μόνο η παρούσα αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) ας καταπολεμούσαν αυτή την επικίνδυνη πολεοδομική αναρχία με κατασκευές αμφιβόλου στατικότητας πάνω στο φρύδι
Ας αφήσουν τα ΜΜΕ τους επιστήμονες να κάνουν ήσυχα τη δουλειά τους και δεν ενδιαφέρουν τον Σαντορινιό θεωρίες για το τι είναι αυτά τα φανταχτερά όργανα και πως θα τοποθετούν με πιασάρικες εικώνες και πολλά ανούσια μπλαμπλα. Τον ενδιαφέρουν οι επιστημονικές τεκμηριωμένες απόψεις».
Σχετικές ειδήσεις
Trending

Σχόλια