ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Κως - Προσοχή: Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού (βίντεο)

Σεισμός Κως - Προσοχή: Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού (βίντεο)

Σεισμός τώρα: Βασικές οδηγίες προστασίας από τους σεισμούς - Δείτε τις συμβουλές του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας - Δείτε τι καταγράφουν LIVE οι σεισμογράφοι στην Κω και στα Δωδεκάνησα - Σε κατάσταση συναγερμού τα Δωδεκάνησα και η Κως μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ- Τι φοβούνται οι κάτοικοι, οι τουρίστες και οι σεισμολόγοι

Ο μεγάλος σεισμός που χτύπησε τα ξημερώματα της 21 Ιουλίου την Κω, ξύπνησε μνήμες απο παλαιότερους σεισμούς.

Η ανάγκη αυτοπροστασίας αλλά και προστασίας των παιδιών μας είναι τεράστια.

Τι πρέπει να κάνεις ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του σεισμού: Προστάτευσε τον εαυτό σου

Εάν είσαι μέσα σε κτήριο

1. Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.

2. Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του,. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα)ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

εάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο

1. Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτηρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν), καιπροφυλάξου κατάλληλα.

2. Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα (tsunamis).

3. Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, εάν οδηγείς, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτηρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τι πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ το σεισμό

Τι πρέπει να κάνεις ΜΕΤΑ το σεισμό: Εφάρμοσε το προσεισμικό σχέδιο σου

1. Εκκένωσε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο, αφού πρώτα κλείσεις τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού, φορέσεις κατάλληλα για την εποχή ρούχα και παπούτσια και πάρεις μαζί σου τα εφόδια έκτακτης ανάγκης που θεωρείς απαραίτητα.

2. Προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις άσκοπα το τηλέφωνό σου ή το αυτοκίνητό σου. Οι γραμμές τηλεφωνίας πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και οι οδικοί άξονες πρέπει να είναι ελεύθεροι.

3. Κατέφυγε στον προεπιλεγμένο ανοιχτό, κοντινό, ασφαλή χώρο (πάρκο, πλατεία κ.λπ.), μακριά από τις προσόψεις των κτιρίων ή άλλα επικίνδυνα σημεία.

4. Περίμενε μετασεισμούς. Οι μετασεισμοί που ακολουθούν έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να προξενήσουν επίσης βλάβες στα κτίρια.

5. Βοήθησε συνανθρώπους σου που έχουν ανάγκη. Μην μετακινήσεις βαριά τραυματισμένους, παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν περισσότερο. Ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική: 199, Ε.Κ.Α.Β.: 166).

Έντονος παραμένει ο φόβος των κατοίκων της Κω για τη σεισμική έξαρση του φαινομένου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ - ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 48 ΩΡΩΝ

Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι τα θύματα του σεισμού στην Κω που σημειώθηκε στις 1:31 π.μ. και ήταν 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

kos20

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ενώ υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 80 χιλιόμετρα νότια του Μποντρούμ και 162 χιλιόμετρα νότια της Σμύρνης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα.

kos50

Δείτε LIVE τι καταγράφει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΤΡΑΔΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

Δύο νεκροί και περισσότεροι από εκατό τραυματίες, η κατάσταση τριών εκ των οποίων κρίνεται σοβαρή, είναι ο απολογισμός του «χτυπήματος» του εγκελάδου στην Κω. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές και οι υλικές ζημιές που σημειώθηκαν έχουν αφήσει πίσω τους μια εικόνα κατεστραμμένου τοπίου. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου αναθεώρησε νωρίτερα την μέτρηση του σεισμού διευκρινίζοντας πως ήταν 6,6 Ρίχτερ.

Οι δύο νεκροί είναι ένας 29χρονος Σουηδός και ο 39χρονος Τούρκος Σινάν Κούρτογλου, η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από την εφημερίδα Hurriyet. Οι άντρες έχασαν την ζωή τους όταν τοίχος στο κλαμπ στο οποίο διασκέδαζαν κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε. Εκ των τραυματιών ο ένας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου, ενώ ο τέταρτος τραυματίας φέρει κατάγματα.

Οι περισσότερες υλικές ζημιές στο νησί εντοπίζονται στο λιμάνι του νησιού καθώς υπάρχει εσωτερική καθίζηση. Επίσης από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Ακόμη, ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε κτήρια που έχουν κτιστεί προ του 1930, ενώ ανάμεσα σε αυτά που κατέρρευσαν από το σεισμό είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας.

seismostora

Δείτε LIVE τι καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο τις τελευταίες 48 ώρες)

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τη μετασεισμική ακολουθία στην Κω μετά τον ιδιαίτερα ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί στη 01:31 τα ξημερώματα της Παρασκευής (21/07/2017), με τον σεισμολόγο και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκη Τσελέντη να επισημαίνει, ωστόσο, ότι μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί.

«Η δική μου εκτίμηση είναι πως ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σεισμό που είχε γίνει στη Μυτιλήνη. Η μετασεισμική ακολουθία εδώ πέρα είναι απόλυτα φυσιολογική. Έχουμε ήδη δέκα σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ στη Μυτιλήνη πέρναγαν τα εικοσιτετράωρα και δεν είχαμε τίποτα», είπε ο κ. Τσελέντης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Πιστεύω πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά επειδή είχαμε πολύ μικρό εστιακό βάθος θα έχουμε μια πολύ πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα. Είχαμε το 5,1, πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε ακόμη και το 5,7 και το 5,8», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Θυμίζουμε ότι εδώ και μέρες ο κ. Τσελέντης είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.

«Βόμβα» Τσελέντη: «Περιμένουμε μεγάλο σεισμό σε δύο περιοχές της Ελλάδας - Έχουμε ενημερώσει»

Δείτε ΕΔΩ τους πιο φονικούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τους σεισμούς στην Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις