ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Έτσι έσωσε τον Υμηττό η Πυροσβεστική από την πύρινη λαίλαπα

Φωτιά: Έτσι έσωσε τον Υμηττό η Πυροσβεστική από την πύρινη λαίλαπα
Intime

Φωτιά: Η Αττική βρέθηκε σε πύρινο κλοιό τα ξημερώματα της Δευτέρας, με αρκετούς κατοίκους του Υμηττού και της Παιανίας να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής, ωστόσο, δεν θρηνήσαμε νεκρούς και δεν γράφτηκε ακόμα μία μαύρη σελίδα...

Με δύο μοντέλα, ένα που ανταποκρινόταν στις επικρατούσες συνθήκες και ένα που βασιζόταν σε ακραία ενδεχόμενα, επιχείρησε η Πυροσβεστική ώστε να αποτρέψει την επέκταση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Υμηττό τα ξημερώματα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Με ειδικό λογισμικό που έλαβε υπόψη την ένταση του ανέμου και το ανάγλυφο του εδάφους, εκπονήθηκε μοντέλο επέκτασης της φωτιάς και το δυσμενέστερο σενάριο, που προέβλεπε εξάπλωση του μετώπου με ταχύτητα δύο χιλιόμετρα ανά ώρα.

Με αυτά τα δεδομένα υπολογίστηκε ότι στην χείριστη περίπτωση η πυρκαγιά θα ξεπερνούσε την κορυφογραμμή του Υμηττού και θα έφτανε στον Καρέα και στην Καισαριανή σε 70 λεπτά. Δεκαοκτώ λεπτά αργότερα θα είχε φτάσει είτε στην Ηλιούπολη είτε στην Τερψιθέα Γλυφάδας.

Πρώτο ανάχωμα για την Πυροσβεστική ήταν η κορυφογραμμή του βουνού. Παράλληλα διακόπηκε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Κατεχάκη. Μόλις η ανατολή του Ηλίου επέτρεψε την απογείωση εναέριων μέσων ενεργοποιήθηκε ο στόλος.

Η πρώτη ρίψη νερού έγινε στις 6:03 το πρωί.

Από εκεί και πέρα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι τα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν αναλάβει την έρευνα και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Πολλοί κάτοικοι μίλησαν για εμπρησμό, όμως δεν αποκλείεται να πρόκειται για ανάφλεξη κάτω γύρω από κολόνα της ΔΕΗ, όπου υπήρχαν συσσωρευμένα φύλλα. To πρώτο πόρισμα αναμένεται εντός των επόμενων 24ώρων, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το χρονικό

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 03:18 τα ξημερώματα της Δευτέρας «ξύπνησε» άσχημες μνήμες του παρελθόντος στους κατοίκους των περιοχών του Υμηττού.

Το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής ήταν πολύ δύσκολο καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στον ΘΕΜΑ 104,6, υπήρχε στην αρχή «φλόγα ύψους 20 μέτρων σε μικρή απόσταση από σπίτια στην Παιανία», ενώ ταυτόχρονα «είχαμε δύο μεγάλα μέτωπα: το ένα σε χαράδρα κοντά στον οικισμό της Παιανίας και το δεύτερο στην κορυφογραμμή».

Από τη φωτιά υπέστησαν ζημιές ορισμένα σπίτια στην Παιανία.