ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τις αυξημένες προσφυγικές ροές στο βόρειο Αιγαίο – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τις αυξημένες προσφυγικές ροές στο βόρειο Αιγαίο – Σύσκεψη στο Μαξίμου
Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ASSOCIATED PRESS

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό μετά το κύμα μαζικών αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό καθώς μόνο την τελευταία εβδομάδα στα νησιά του Αιγαίου έφτασαν πάνω 2.300 μετανάστες από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Μυτιλήνη έχει υποδεχτεί 1.414 άτομα, η Χίος 345 και η Σάμος 564. Συνολικά, δηλαδή, τα τρία νησιά δέχτηκαν στα εδάφη τους 2.323 πρόσφυγες, την ώρα που ο καιρός αρχίζει και «αγριεύει», με τις ζωές των ανθρώπων αυτών να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετάσχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσος και ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος

Η συγκεκριμένη σύσκεψη είναι η δεύτερη που γίνεται σε διάστημα 20 ημερών - η προηγούμενη ήταν αυτή του ΚΥΣΕΑ - καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία για το πως θα μπει «φρένο» στα κύματα προσφύγων που έρχονται από τη γειτονική χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2019, έφτασαν στα νησιά μας 6.557 μετανάστες, ενώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι 2.948.

«Βουλιάζει» η Μόρια

Η διαχείριση της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με περισσότερους από 12.000 ανθρώπους στη Μόρια και σχεδόν 15.000 στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης των εμπλεκόμενων τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σήμερα ο εκτελών χρέη Διοικητή στο ΚΥΤ ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ότι αδυνατεί να υποδεχθεί και να διαχειρισθεί αυτή τη στιγμή νεοεισερχόμενους.

Στην προηγούμενη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ είχαν αποφασιστεί επτά μέτρα:

  • Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
  • Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
  • Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
  • Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
  • Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
  • Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
  • Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μυτιλήνης). Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απειλές Ερντογάν

Με το προσφυγικό να κρέμεται σε μία κλωστή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζει κι άλλο το κλίμα απειλώντας την Ελλάδα και την Τουρκία ότι θα ανοίξει την κάνουλα των προσφυγικών ροών. Μάλιστα, σε ομιλία του στην επαρχία Εσκίσεχιρ ο Τούρκος πρόεδρος είχε τονίσει: «Ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων; Μη μας παρεξηγήσουν... Ή θα γίνει αυτό που λέμε, ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι».

«Εμείς ήδη 3.000 πρόσφυγες τους εγκαταστήσαμε στη ζώνη ασφαλείας, σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας» πρόσθεσε ο Ερντογάν για τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Παπαδάκης: Κάρε - καρέ η πτώση του - Χαμός στον «αέρα» της εκπομπής

«Βόμβα»: Ξανά στην Eurovision η Ελένη Φουρέιρα - Δεν θα πιστεύετε με ποια χώρα