ΕΛΛΑΔΑ

Thomas Cook: Ουρές και απόγνωση στην Κέρκυρα μετά την πτώχευση του τουριστικού κολοσσού (pics+vids)

Thomas Cook: Ουρές και απόγνωση στην Κέρκυρα μετά την πτώχευση του τουριστικού κολοσσού (pics+vids)
Associated Press / Twitter

Πρωτοφανείς εικόνες καταγράφονται στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, λίγες μόνο ώρες μετά την επισημοποίηση της κατάρρευσης της Thomas Cook.

Η είδηση της χρεοκοπίας της Thomas Cook είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός σε χιλιάδες ξένους επισκέπτες και πελάτες του ταξιδιωτικού κολοσσού που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται ότι πάνω από 3.000 τουρίστες -κυρίως από τη Βρετανία- βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Κέρκυρα.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από την Κέρκυρα:

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, στη χώρα μας – σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό – βρίσκονται περισσότεροι από 50.000 τουρίστες – πελάτες της Thomas Cook και η διαδικασία επαναπατρισμού τους έχει ήδη ξεκινήσει με τα πρώτα 15 αεροπλάνα να έχουν φθάσει σε Κω, Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Δείτε βίντεο από το αεροδρόμιο στην Κέρκυρα:

«Επιχείρηση Μάττερχορν»

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό.

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Κραυγή αγωνίας από τους ξενοδόχους

Από την Κρήτη, όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ δεδομένου του όγκου των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με τον διεθνή Tour Operator που αγγίζει το 60-70% και αυτή τη στιγμή στο νησί βρίσκονται 20.000 τουρίστες. «Έγινε σεισμός 7 Ρίχτερ και περιμένουμε το τσουνάμι», δήλωσε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, σχολιάζοντας το πώς θα επηρεάσει τη Χερσόνησο η πτώχευση της Thomas Cook. «Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι το “τσουνάμι”, δηλαδή οι πελάτες που έχουν κρατηθεί και δεν θα έρθουν μέχρι 10 Νοεμβρίου που ήταν προγραμματισμένοι και τα συμβόλαια των καταλυμάτων για την επόμενη χρονιά» σημειώνει.

Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτη μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη. «Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ», σημείωσε.

Την ανησυχία τους εκφράζουν και οι επιχειρηματίες της Ρόδου καθώς προβληματίζονται τι θα γίνει με τους τουρίστες που βρίσκονται ήδη στα Δωδεκάνησα, για τους οποίους πάντως υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως θα επιστρέψουν κανονικά και χωρίς προβλήματα στις πατρίδες τους.

Περίπου 4.000 χιλιάδες είναι οι τουρίστες-πελάτες της Thomas Cook που βρίσκονται στη Ζάκυνθο και αναζητείται τρόπος επιστροφής τους στη Βρετανία. O τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιποπολίτης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως «μαύρη» για τον τουρισμό σε όλο τον κόσμο, την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο. «Φοβάμαι θα υπάρξει "τσουνάμι" αντιδράσεων και η πτώχευση της Thomas Cook, ίσως να επηρεάσει και μικρότερες εταιρείες που συνεργάζονταν μαζί της κυρίως χρησιμοποιώντας τα αεροπλάνα της», σημείωσε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το χρονικό της χρεοκοπίας της Thomas Cook

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ποιες περιοχές θα σαρώσουν καταιγίδες και χαλάζι

Θρήνος: Πέθανε διάσημος ηθοποιός (pics)

Σχετικές ειδήσεις