ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο 2019: Όλη η Αστυνομία επί ποδός - Φόβοι για «πόλεμο» στο κέντρο της Αθήνας

Πολυτεχνείο 2019: Όλη η Αστυνομία επί ποδός - Φόβοι για «πόλεμο» στο κέντρο της Αθήνας

Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να κατακλύσουν το κέντρο της πρωτεύουσας - Αγωνία στους φοιτητικούς συλλόγους για να μην αμαυρωθεί η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία - Στους δρόμους 5.000 αστυνομικοί - Με κάθε μέσο η ΕΛ.ΑΣ. θα προσπαθήσει να αποτρέψει χάος στην Αθήνα 

«Μπαρούτι» μυρίζει η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου της Κυριακής για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τα μέτρα της Αστυνομίας είναι δρακόντεια σε όλο το κέντρο της Αθήνας ενώ σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί και τα Αστυνομικά τμήματα όλης της Αττικής υπό το φόβο επίθεσης.

Το μεγαλύτερο βάρος ωστόσο έχει πέσει στο κέντρο της πρωτεύουσας με την κρατική μηχανή να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση σοβαρών επεισοδίων. Πάνω από 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ στόχος της Αστυνομίας είναι να προλάβει και να απομονώσει τους μπαχαλάκηδες πριν αναλάβουν δράση.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ:

Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών με τις εκκενώσεις κτηρίων που ήταν υπό κατάληψη από ομάδες αντιεξουσιαστών και η παρουσία των ΜΑΤ εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου έχουν δημιουργήσει συνθήκες έντασης που ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα και εντείνουν τους φόβους για τυχόν επεισόδια με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Την Κυριακή, το Συγκρότημα Πατησίων θα είναι ανοικτό από τις 09:30 και θα κλείσει στις 13:00, αφού προηγουμένως εκκενωθεί από όλους τους επισκέπτες. Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16:00.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

«Αίαντες»-αύρες ρίψης νερού, 24ωρη αστυνομική περιφρούρηση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αστυνομικοί κλοιοί γύρω από κυβερνητικά κτήρια, 17 κλούβες περιμετρικά της αμερικανικής πρεσβείας, παρακολούθηση… βενζινάδικων και απόσυρση κάδων απορριμμάτων. Όλα τα παραπάνω, περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, μετά και τη δεύτερη σύσκεψη επικεφαλής αξιωματικών στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα οχήματα ρίψης νερού θα ενεργοποιηθούν και πάλι και θα βρίσκονται σταθμευμένα σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ η κίνηση και χρησιμοποίηση τους θα κριθεί ανάλογα με τα επεισόδια που θα προκληθούν. Πέρσι είχαν χρησιμοποιηθεί κάνοντας ρίψεις εναντίον νεαρών που βρίσκονταν στον περίβολο του Πολυτεχνείου και προέβαιναν σε επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

ΔΕΙΤΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ:

Μετά τα όσα έχουν συμβεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το τεταμένο κλίμα που επικρατεί, αποφασίστηκε η 24ωρη περιφρούρηση του, η οποία ενισχύεται το Σαββατοκύριακο. Ανάλογα μέτρα θα ισχύουν για τη Νομική Σχολή και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σε αστυνομικό κλίμα θα βρίσκονται και αρκετά κυβερνητικά κτήρια. Η αμερικανική πρεσβεία, στην οποία θα καταλήξει η πορεία, θα περιστοιχιστεί από 17 αστυνομικές κλούβες.

Στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας, πέρα από τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αποθηκών κατασκευής μολότοφ στην περιοχή των Εξαρχείων, θα... επιτηρήσουν πρατήρια υγρών καυσίμων σε κρίσιμες περιοχές, καθώς πέρσι είχε παρατηρηθεί π προμήθεια βενζίνης για την κατασκευή βομβών μολότοφ και είχαν γίνει συλλήψεις. Παράλληλα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έστειλε εγγράφως στον Δήμο Αθηναίων αίτημα για την απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων από σημεία όπου θα περάσει η πορεία και στην περιοχή των Εξαρχείων, όπως και την απομάκρυνση οικοδομικών υλικών από σημεία έργων, προκειμένου να μην αποτελέσουν πολεμοφόδια για επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Ειδικές οδηγίες έχουν λάβει οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι αντιεξουσιαστές θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τα ιδρύματα.

Στο μικροσκόπιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού έχουν μπει όσοι φέρουν σακίδια καθώς συχνά μετατρέπονται σε μέσα μεταφοράς αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια όπως πέτρες κλπ.

Παράλληλα, ελικόπτερο της ΕΛΑΣ και τα drones θα δίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ εικόνα σε πραγματικό χρόνο από δρόμους αλλά και ταράτσες των πολυκατοικιών στα Εξάρχεια, στις οποίες μπορεί να έχουν αποθηκεύσει υλικό οι αντιεξουσιαστές για να επιτεθούν στους αστυνομικούς στο τέλος της πορείας.

Πρεμιέρα θα κάνουν και τα μέλη της νεοσύστατης ομάδας μοτοσυκλετιστών «Δράση», που είναι η συνέχεια της «Δελτα». Ήδη, σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται από σήμερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ έντονη θα είναι η παρουσία σε δημόσια κτήρια, όπως Βουλή, πρεσβείες κλπ και η παρουσία πάνω από δέκα κλούβες των ΜΑΤ μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Τι ετοιμάζει η... άλλη πλευρά

Από την άλλη πλευρά ομάδες αντιεξουσιαστών φέρεται να ετοιμάζονται για συγκρούσεις. Το απόγευμα της Παρασκευής άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου επιχείρησαν να εισβάλουν στον χώρο του Πολυτεχνείου και εμποδίστηκαν από τις ομάδες περιφρούρησης. Υπήρξαν μικροσυμπλοκές χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια.

Οι επιτελείς της ΓΑΔΑ έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα Εξάρχεια προκειμένου να καταγράψουν και να αντιμετωπίσουν προληπτικά προπαρασκευαστικές ενέργειες από ομάδες μπαχαλάκηδων.

Μετά τα περσινά περιστατικά, ήδη έχει δοθεί εντολή να επιτηρούνται τα πρατήρια βενζίνης στη γύρω περιοχή, ενώ ερευνώνται χώροι σε πολυκατοικίες, όπως μπαλκόνια και ταράτσες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις επιθέσεων στις αστυνομικές δυνάμεις.

Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου», στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος, σήμερα Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και από τις 12:00 της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, έως και την Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι παίρνουν το χριστουγεννιάτικο «δώρο» - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Εφιαλτική πρόβλεψη για την Ελλάδα: Η έρευνα που τρομάζει