ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Καταδρομικές επιθέσεις τα ξημερώματα - «Χτύπησαν» ΑΤΜ, καταστήματα και ΔΟΥ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Καταδρομικές επιθέσεις τα ξημερώματα - «Χτύπησαν» ΑΤΜ, καταστήματα και ΔΟΥ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Αντιεξουσιαστές «χτύπησαν» 19 σημεία τα ξημερώματα του Σαββάτου - Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε πολλές πόλεις της χώρας για την επέτειο συμπλήρωσης 11 ετών από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου - Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και κουκουλοφόρων μετά την ολοκλήρωση των πορειών - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Δεκαεννέα σημεία «χτύπησαν» τα ξημερώματα οι αντιεξουσιαστές, μέσα σε μισή ώρα.

Στο στόχαστρό τους μπήκαν σούπερ μάρκετ, υποκαταστήματα τραπεζών, μία ΔΟΥ, ενώ πυρπόλησαν αυτοκίνητα αντιπροσωπείας.

Οι νεαροί κουκουλοφόροι, με πέτρες και σφυριά προκάλεσαν ζημιές στις τζαμαρίες πολυκαταστημάτων και οι περιοχές στις οποίες προκλήθηκαν οι περισσότερες στην Ηλιούπολη, Αγία Παρασκευή, Ίλιον, ενώ έκαναν και δύο χτυπήματα στην οδό Πανόρμου, λίγα μέτρα από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, προκαλώντας ζημίες σε ένα σούπερ μάρκετ και μία τράπεζα.

Οι φόβοι της αστυνομίας ότι ομάδες κουκουλοφόρων θα εγκαταλείψουν ως πεδίο δράσης τα Εξάρχεια και θα χτυπήσουν περιφερειακά, επιβεβαιώθηκαν όταν στις 03:30 τα ξημερώματα, το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα γίνονταν στόχος «μπαχαλάκηδων».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία προσαγωγή και καμία σύλληψη.

Στις πορείες που διοργανώθηκαν για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου η αστυνομία έκανε συνολικά 77 προσαγωγές, από τις οποίες οι 19 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, στα επεισόδια που σημειώθηκαν στα Εξάρχεια, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

«Οι χθεσινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας, εξελίχθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Από τις αστυνομικές δυνάμεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα ομάδες ατόμων, που επιχείρησαν να προβούν σε έκνομες ενέργειες και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με ρίψη μολότοφ κ.α. αντικειμένων», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν

Στα επεισόδια που έγιναν μετά τις πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, ένας στην Αθήνα και δύο στην Πάτρα. Πιο αναλυτικά, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι:

  • Στην Αθήνα έχουν προσαχθεί συνολικά 50 άτομα, από τα οποία μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί 10. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.
  • Στην Πάτρα έχουν προσαχθεί 19 άτομα, από τα οποία μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί 7. Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.
  • Στη Θεσσαλονίκη προσήχθησαν 8 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν 2.

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο ημέρες η Αθήνα θύμιζε «φρούριο» ενώ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είχαν εφαρμοστεί από το πρωί της Παρασκευής (06/12). Η πορεία, που ξεκίνησε το απόγευμα από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε στη Βουλή, έληξε χωρίς επεισόδια. Μετά το τέλος της πορείας αρκετοί κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια και την οδό Τζαβέλλα, στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 20:30 αφού είχε ολοκληρωθεί η ειρινική πορεία όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με μολότοφ στα ΜΑΤ που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών και επικράτησε ένταση στην περιοχή.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο σημείο της δολοφονίας, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Την ίδια ώρα άγνωστοι έσπαγαν μάρμαρα από το άγαλμα στην πλατεία Εξαρχείων και τα πέταγαν σε αστυνομικούς.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στις οδούς Μαυρομιχάλη, Σολωμού και Στουρνάρη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πραγματοποιήθηκαν, 30 προσαγωγές και δέκα συλλήψεις. Από τα επεισόδια έχει τραυματιστεί και ένας αστυνομικός.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια:

Επεισόδια και στην Πάτρα - Δύο τραυματίες

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας, το απόγευμα της Παρασκευής (06/12), κατά τη διάρκεια της πορείας στη μνήμη του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, και συγκεκριμένα στην οδό Κορίνθου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αντιεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ και πέτρες κατά των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., με τους δεύτερους να απαντούν με χρήση δακρυγόνων.

Από τα επεισόδια, σύμφωνα με το tempo24, υπάρχουν δύο τραυματίες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 20 προσαγωγές.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια:

Λίγη ώρα αργότερα οι αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν εκ νέου πορεία διαμαρτυρίας στην Ερμού για τις συλλήψεις.

Φωνάξαν συνθήματα κατά των αστυνομικών ενώ έχουν απέναντί τους δυο δυμοιρίες των ΜΑΤ.

Προς στιγμήν τα πνεύματα οξύθηκαν και προέκυψε ένας λεκτικός καβγάς με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο η ένταση αποκλιμακώθηκε γρήγορα καθώς αποχώρησαν λίγο αργότερα φωνάζοντας συνθήματα.

Συμπλοκές στα Χανιά

Με μικρή ένταση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ, η πορεία που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά για τα 11 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η ένταση προκλήθηκε όταν μετά το τέλος της πορείας και ενώ είχε φύγει το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων, μικρή ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες προς το σημείο που βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, και ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν κανονικά.

Οι αστυνομικοί κινήθηκαν προς το μέρος της ομάδας των νεαρών που απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Νωρίτερα, με μεγάλη συμμετοχή πολιτών, εκπροσώπων φορέων, και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία της αγοράς και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα, ενώ έγραψαν με την χρηση σπρέι, συνθήματα στην κεντρική είσοδο και σε τοίχους του δημαρχείου, καθώς και σε άλλα σημεία της πόλης.

Ολοκληρώθηκαν οι δύο πορείες στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν οι δύο πορείες που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η πρώτη και μαζικότερη, στην οποία συμμετείχαν μέλη αναρχικών συλλογικοτήτων, ξεκίνησε από την Καμάρα, κατέβηκε από την οδό Εθνικής Αμύνης, κινήθηκε στην Τσιμισκή και κατέληξε στο αρχικό σημείο.

Kλούβες της Αστυνομίας δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Συντριβανίου, κόβοντας τον δρόμο προς το ΑΠΘ, ενώ κατά μήκος της οδού Μελενίκου είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Η δεύτερη πορεία, με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων και ατόμων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ξεκίνησε, επίσης, από την Καμάρα, κινήθηκε στις οδούς Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή, ανέβηκε στην οδό Αριστοτέλους και ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών πήγε προς το κτήριο του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου διαλύθηκαν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι είναι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων

Σχετικές ειδήσεις