ΕΛΛΑΔΑ

Δίωξη κατά Καπελέρη

Δίωξη κατά Καπελέρη

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη, καθώς και της διευθύντριας της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων κυρίας Πανταζή για κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, ζήτησε με παραγγελία του ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Η ποινική δίωξη είναι το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούσε ο αναπληρωτής Οικονομικός Εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης με αφορμή τις καταγγελίες περί λειτουργίας παραμηχανισμού στο υπουργείο Οικονομικών που εμπόδιζε την είσπραξη προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων.

Στην παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης αναφέρεται επίσης ότι "πρέπει να ερευνηθεί κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και αν διαπιστωθεί να αντιμετωπιστεί με την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης".

Τις εν λόγω καταγγελίες είχε διατυπώσει τόσο δημοσίως όσο και ενώπιον του εισαγγελέα ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης.

Μάλιστα, για το ίδιο θέμα, σε σειρά δημοσιευμάτων του Τύπου καταγγέλλονταν ότι ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Καπελέρης είχε εκδώσει από τον περασμένο Αύγουστο εγκύκλιο με την ένδειξη "εξαιρετικά επείγουσα", που ανέφερε πως επίκειται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των προστίμων, ζητώντας την αναστολή είσπραξης των ποσών.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας, το πιθανό ύψος της ζημίας που υπέστη το δημόσιο από τη μη είσπραξη των επίμαχων προστίμων, ανέρχεται σε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ, ζημία που "αν λάβουμε υπ' όψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την οικονομία μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων", όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πορισματική αναφορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καπελέρης ο οποίος είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου, είχε αρνηθεί τα περί παραμηχανισμού στο υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν κάναμε καμία χαριστική εγκύκλιο, δεν διαγράφουμε πρόστιμα".

Ο ίδιος είχε αποδώσει μάλιστα τη μη είσπραξη προστίμων στην εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος "Ήφαιστος" από τους βενζινοπώλες και τους μεταφορείς πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και στο πρόβλημα που είχε προκύψει, τόσο από το γεγονός ότι το σύστημα παρουσίαζε πρόβλημα, όσο και από το ότι πολλοί επιτηδευματίες από αμέλεια δεν ενημέρωσαν για τις κινήσεις τους.