ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Δραστικά μέτρα με πλωτό φράχτη στο Αιγαίο – Τι λέει ο ξένος Τύπος

Μεταναστευτικό: Δραστικά μέτρα με πλωτό φράχτη στο Αιγαίο – Τι λέει ο ξένος Τύπος
ASSOCIATED PRESS

Με την τοποθέτηση ενός πλωτού φράγματος φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να φρενάρει την ροή μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς τα νησιά της στο Αιγαίο.

Αυτό φαίνεται να προκύπτει και από τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως όντως η κυβέρνηση εξετάζει να ενισχύσει τα σύνορα της χώρας με πλωτό φράγμα. Αρχικά επεσήμανε ότι θα δοκιμαστεί σε κάποια σημεία, καθώς είναι δύσκολο να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα σε όλο το Αιγαίο. Η συγκεκριμένη ενέργεια σύμφωνα με τον κ. Πέτσα εξετάζεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των συνόρων μας.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει να προμηθευτεί τέτοιου είδους εξοπλισμό για την κατασκευή του φράχτη 2.700 μέτρων κάνοντας λόγο για πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε ορισμένα σημεία σε πρώτη φάση.

«Θα πρέπει να δοκιμαστεί και να δούμε αν μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε με ασφάλεια. Το πλωτό αυτό πράγμα συνδυάζεται και με άλλα πράγματα: την προμήθεια δέκα σκαφών από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με τη δυνατότητα να έχουμε όλα τα συστήματα για τη φύλαξη των συνόρων μας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές» είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή για το προσφυγικό, Αλκιβιάδη Στεφανή. Άλλωστε, ο υφυπουργός Εθνικής είναι ο εμπνευστής του αμφιβόλου αποτελεσματικότητας σχεδίου κόστους 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το πλωτό φράγμα θα έχει δίχτυ ύψους 1,1 μέτρου και βυθίσματος 60 εκατοστών. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκε χθες, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο.

Τι λέει ο ξένος Τύπος

Το πλωτό φράγμα θα έχει μήκος 2,7 χιλιομέτρων, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

«Η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει ένα πλωτό φράγμα στη Μεσόγειο για να αποτρέψει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά», σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL.

«Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε από τέσσερις ελληνικές εταιρείες να υποβάλουν τις προσφορές τους για τον αντίστοιχο διαγωνισμό. Η εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, πρέπει να το παραδώσει εντός τριών μηνών από την υπογραφή της σύμβασης», γράφει το περιοδικό.

Στον σχετικό διαγωνισμό, η δημιουργία του φράγματος περιγράφεται ως «εξαιρετικά επείγουσα». «Υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη να περιοριστεί η αυξανόμενη ροή προσφύγων», όπως αναφέρεται. «Το κόστος του πλωτού φράγματος αναμένεται να κοστίσει 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, το φράγμα πρόκειται να εγκατασταθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες πρόσφατα δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Το πλωτό φράγμα θα προεξέχει ένα μέτρο από το νερό και θα φθάνει περίπου μισό μέτρο κάτω από το νερό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» από Ε.Ε.: Σκέφτεται να αποσύρει νομίσματα του ευρώ – Δείτε ποια

Σχετικές ειδήσεις