ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα σχολείων: Αυτές είναι οι πέντε ημερομηνίες – Έντονες διαφωνίες για τα δημοτικά

Άνοιγμα σχολείων: Αυτές είναι οι πέντε ημερομηνίες – Έντονες διαφωνίες για τα δημοτικά
INTIME NEWS

Ένας από τους πιο δύσκολους γρίφους είναι το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, ιδιαίτερα στις πιο μικρές ηλικίες. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της εξέλιξης της νόσου είναι σημαντικό να μην γίνουν λάθη. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης και να μπούμε σε νέες περιπέτειες, αφού είναι γνωστό ότι οι υποδομές υγιεινής στα περισσότερα σχολεία είναι οριακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτεινόμενες ημερομηνίες είναι 11/5 η Γ’ Λυκείου, 18/5 Α’ και Β’ Λυκείου, 21/5 τα Γυμνάσια, 1/6 τα Δημοτικά και 8/6 οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.

Σχεδόν όλοι συμφωνούν να επανέλθουν οι μαθητές της Γ Λυκείου προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις. Όμως για τις υπόλοιπες βαθμίδες δάσκαλοι και γιατροί στην πλειονότητά τους εκφράζουν την άποψη πως η επιστροφή όλων των τάξεων θα είναι πολύ επικίνδυνη διαδικασία.

Παράλληλα, στη μετάβαση και στην αποχώρηση των μικρών παιδιών από τα σχολεία συμβάλλουν ουσιαστικά οι γιαγιάδες και οι παππούδες, οι οποίοι εξυπηρετούν τους γονείς που δουλεύουν. Πώς θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία;

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, αν η πορεία των κρουσμάτων, των θυμάτων και των διασωληνωμένων του κορονοϊού συνεχίσουν πτωτικά, «θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά) αλλά πάντως θα ανοίξουν» και σε κάθε περίπτωση αφού ληφθεί υπόψιν η άποψη των επιδημιολόγων.

Ο κ. Γεραπετρίτης, δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών.

«Δεν θα είναι οι τάξεις στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Θα είναι τάξεις οι οποίες θα λαμβάνουν απόλυτη μέριμνα για τη δημόσια υγεία. Εάν δούμε σε κάθε περίπτωση ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε, θα παρέμβουμε ρυθμιστικά, έτσι ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις» εξήγησε. Βεβαίως κάτι τέτοιο, όσες διαβεβαιώσεις κι αν δοθούν δεν μπορεί να επιβληθεί σε μικρά παιδιά…

Προβληματισμός από την ΔΟΕ

Τον προβληματισμό του για τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Κικίνης, τονίζοντας ότι είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις και να πειθαρχήσουν στην εντολή μην αγγίζεις το συμμαθητή σου», μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου.

Τόνισε επίσης ότι εκτός από τα προβλήματα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες που φέρνουν και παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο, υπάρχει και το ζήτημα των ηλικιωμένων εκπαιδευτικών.

«Πολλοί συνάδελφοί μου ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι παράγοντες που δυσχεραίνουν το εγχείρημα», τόνισε ο κ. Κικίνης.

Προτεραιότητα σε Γ’ Λυκείου και Πτυχιούχους

Όπως εξήγησε και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, πρόκειται για έναν πληθυσμό που δεν είναι εύκολος να τον ελέγξεις «πώς θα κάνουν την αντισηψία, πως θα πλένουν τα χέρια τους, όλα αυτά δεν είναι τόσο εύκολο να ελεγχθούν». Εξήγησε πως παρότι πρόκειται για πληθυσμό που σπανίως νοσεί, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

«Άρα είναι ένα πράγμα το οποίο θέλει ένα πολύ αυστηρό ζύγισμα», τόνισε ο κ. Λουκίδης και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση εκείνη που είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή, δηλαδή η Γ’ Λυκείου και οι Πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων.

Τι λέει ο Τσιόδρας για τα σχολεία

Μιλώντας για τα κριτήρια που θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων ή όχι, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως «τι ακολουθεί και τι επηρεάζεται από το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες των παιδιών, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από το οικογενειακά περίγυρο σε ασφαλές περιβάλλον».

«Φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολείων, όπως συζητήσαμε στην επιτροπή, είχε μια θετική επίδραση της τάξεως του 15-20% στον έλεγχο της επιδημίας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. «Θα δούμε με βάση ένα μαθηματικό εργαλείο που διαθέτουμε, πως το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας. Θα το ξέρουμε πολύ γρήγορα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να το πούμε», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης, ότι ήδη έχουν ανοίξει τα σχολεία σε κάποιες χώρες και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας: «Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει αυτό, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και θα πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη» σημείωσε.

Υπάρχει λοιπόν μεγάλη μερίδα επιστημόνων που υποστηρίζει ότι στις μικρότερες ηλικίες δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής. Όσοι είναι αντίθετοι με το άνοιγμα όλων των βαθμίδων, θεωρούν πιθανό να επιστρέψουν σταδιακά και οι μαθητές των δύο άλλων τάξεων του Λυκείου καθώς μπορούν -λόγω ηλικίας- να τηρήσουν τα μέτρα υγιεινής ενώ είναι και σαν αριθμός, πιο διαχειρίσιμοι στις σχολικές αίθουσες.

«Δεν συνιστώ το άνοιγμα των σχολείων»

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και πνευμονολόγος Αναστασία Κοτανίδου, η οποία συμμετέχει στην επιτροπή που θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση τις θέσεις της για το πώς πρέπει να κυλήσει η επόμενη μέρα σχετικά με τις σχολικές μονάδες, είναι από τους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να ανοίξουν τα σχολεία.

«Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ανοίξουν τώρα τα σχολεία κατά τη γνώμη μου. Και να πούμε ότι ανοίγουν αύριο τα σχολεία, πρώτον, δεν νομίζω ότι πολλοί γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους. Δεύτερον, έχει νόημα να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τα παιδιά που περιμένουν να δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις», διευκρίνισε η κ. Κοτανίδου.

«Αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι σε μεγάλο φόβο, πολλοί γονείς θα έχουν δεύτερη σκέψη, δεν θα πάνε πολλά παιδιά στο σχολείο. Μιλάμε για το τέλος Μαΐου, σε λίγο θα τελειώσει η σχολική χρονιά», πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις