ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Έτσι θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφέ - Μέχρι 4 άτομα σε κάθε τραπέζι

Άρση μέτρων: Έτσι θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφέ - Μέχρι 4 άτομα σε κάθε τραπέζι
Intime News

Σε επτά στάδια θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς - Το πρόγραμμα θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα και θα αξιολογείται ανά εικοσιτετράωρο.

Τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας, που θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 4 Μαΐου και θα γίνει σε επτά στάδια παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη μέρα.

1ο στάδιο

Το πρώτο στάδιο ξεκινά τη Δευτέρα στις 4 Μαϊου. Τότε θα επιτραπεί η επαναλειτουργία με αυστηρούς υγιειονομικούς κανόνες σε:

  • Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής. Στις περιπτώσεις αυτές θα δέχονται μόνο με ραντεβού. Επίσης απελευθερώνεται το ωράριο, το οποίο θα διαμορφωθεί 07.00 – 22.00 τις καθημερινές και 07.00 – 21.00 το Σάββατο.
  • Βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών ειδών, καταστήματα αθλητικών ειδών
  • Καταστήματα με είδη τεχνολογίας (Η/Υ, περιφερειακές μονάδες και λογισμικό) και καταστήματα με τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό
  • Εταιρείες που πωλούν φυτά, σπόρους, λιπάσματα, ζωοτροφές
  • Υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων
  • Καταστήματα με ακουστικά βαρηκοΐας
  • ΚΤΕΟ
  • Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις των παραγωγών των λαϊκών αγορών από περιφέρεια σε περιφέρεια.

2o στάδιο

Το δεύτερο στάδιο λειτουργίας αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 11 Μαϊου. Τότε θα επανεκκινήσουν :

  • Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων.
  • Θα επανέλθουν τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές.
  • Οι σχολές οδηγών, όπου θα είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση μάσκας και αντισηπτικού.

3o στάδιο

Το τρίτο στάδιο θα ξεκινήσει στις 18 Μαϊου. Τότε θα ανοίξουν και πάλι:

  • Ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, όπου θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας και να τηρείται απόσταση δύο μέτρων.
  • Οι αρχαιολογικοί χώροι.
  • Τα καταστήματα ΟΠΑΠ, χωρίς όμως καθήμενους πελάτες.

4o στάδιο

Το τέταρτο στάδιο θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουνίου. Τότε προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν:

  • Τα εμπορικά κέντρα. Θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε προσωπικό και πελάτες. Επίσης το προσωπικό πρέπει να φορά γάντια από. Δεν θα λειτουργεί η εστίαση εντός των εμπορικών κέντρων. Επίσης 1 πελάτης ανά 20 τμ και θα ισχύουν οι κανόνες των ατόμων εντός των καταστημάτων.
  • Εστιατόρια και καφετιέρες σε εξωτερικούς χώρους. Ελάχιστη απόσταση τραπεζιών στα 2 μέτρα. Μάσκες, γάντια και χρήση αντισηπτικών από εργαζόμενους. Όριο τα 4 άτομα ανά τραπέζι.

5o στάδιο

Μέσα στον Ιούνιο, χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής ημερομηνία θα λειτουργήσουν:

  • Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Στα εστιατόρια τους θα τηρούνται οι κανόνες που τηρούνται στην εστίαση
  • Οι θερινοί κινηματογράφοι. Η απόσταση ανά κάθισμα θα είναι στο 1,5 μέτρο και θα λειτουργούν με 60% πληρότητα ως ανώτατο όριο.

6o στάδιο

Σε έκτη φάση, χωρίς να προσδιορίζεται η ημερομηνία, θα επαναλειτουργήσουν θεματικά πάρκα, πάρκα αναψυχής, εξωτερικοί παιδότοποι.

7o στάδιο

Τέλος, η έβδομη φάση προβλέπει την επαναλειτουργία:

  • Εστιατορίων, μπαρ, νυχτερινών καταστημάτων σε κλειστούς χώρους.
  • Καταλυμάτων διακοπών, ενοικιαζόμενων δωματίων, χώρων κατασκήνωσης, ξενοδοχειακών μονάδων με εφαρμογή ορίου πληρότητας
  • Αθλητικών εγκαταστάσεων και γυμναστηρίων με συγκεκριμένους κανόνες.

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Δείτε στη Gallery αναλυτικά πότε και πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα:

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

Δείτε βίντεο από τις ανακοινώσεις του κ. Παπαθανάση:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα: Τι θα γίνει με σχολεία, μαγαζιά, ΜΜΜ