ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Η μάσκα στη ζωή μας: Ποιοι, πότε και πώς πρέπει να τη φοράμε - Ο εκνευρισμός Τσιόδρα

Κορονοϊός - Η μάσκα στη ζωή μας: Ποιοι, πότε και πώς πρέπει να τη φοράμε - Ο εκνευρισμός Τσιόδρα
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Σε λίγες ημέρες, η μάσκα προστασίας θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, καθώς όλοι οι πολίτες θα πρέπει να τη φορούν σε εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε κομμωτήρια κλπ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας αποσαφήνισε την Τετάρτη πως η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο προστασίας των πολιτών για χώρους μεγάλου συγχρωτισμού που μπορεί να αποτρέψει, όσο γίνεται, τη μετάδοση από ασυμπτωματικά άτομα - ούτως ή άλλως όσοι έχουν συμπτώματα λαμβάνουν οδηγίες να αποφεύγουν την κυκλοφορία, τον συγχρωτισμό και τις επαφές.

Ο εκνευρισμός Τσιόδρα για τις μάσκες

Ο «ντόρος» των τελευταίων ωρών για τις μάσκες και το γεγονός ότι κάποιες εβδομάδες νωρίτερα ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε υποστηρίξει πως δεν βοηθούν στη μη εξάπλωση του ιού, ανάγκασε τον καθηγητή λοιμωξιολογίας να επαναφέρει το θέμα και να εξηγήσει για ποιο λόγο η επιτροπή συστήνει πλέον τη χρήση μάσκας.

«Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την εξέλιξη της επιδημίας lockdown. Μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό. Η επιτροπή τότε δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, συνεκτιμώντας τότε και τους κινδύνους από τη χρήση τους. Θεώρησε ότι το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιόδρας χωρίς να μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του είπε ότι οι συνθήκες αλλάζουν καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Η κοινωνία σιγά - σιγά θα ανοίξει. «Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν». Όπως εξήγησε, θα είναι συμπληρωματική και δεν έχει να κάνει αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως για το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα.

Για την ώρα υπάρχει επάρκεια στην αγορά, με την τιμή της χειρουργικής μάσκας μίας χρήσης να κυμαίνεται, σύμφωνα με το STAR από 70 έως 90 λεπτά του ευρώ αναλόγως με τον προμηθευτή.

Πιο ακριβές πωλούνται οι υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων που πωλούνται προς 7-8 ευρώ οι δύο. «Οι χειρουργικές μάσκες κυκλοφορούν σε διαφορετικά χρώματα, ενώ περιμένουμε και άλλους τύπους μάσκας, με φίλτρα και άνθρακα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε ακόμη σε τι τιμή θα μπορεί να τις προμηθευτεί ο καταναλωτής» είπε φαρμακοποιός που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό.

Το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνεργασία με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να εκδώσουν άμεσα, πιθανότατα το επόμενο 24ωρο, ειδικές οδηγίες για τη χρήση μασκών από τους πολίτες, με στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που προκαλούνται από την κακή χρήση.

Το συγκεκριμένο προστατευτικό μέσο είναι πρωτόγνωρο για την πλειονότητα των πολιτών, ωστόσο οι ειδικοί εκτίμησαν πως η χρήση της μάσκας σε συνδυασμό με τους κανόνες ατομικής υγιεινής και τη φυσική απόσταση των 1,5-2 μέτρων θα είναι αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση της κυκλοφορίας του μολυσματικού κορονοιού και τη διασπορά της νόσου Covid-19.

«Οι περαστικοί συνήθως αγοράζουν 2-3 μάσκες, ενώ όσοι μένουν κοντά στην περιοχή του φαρμακείου ζητούν 10 τεμάχια» αναφέρουν φαρμακοποιοί σύμφωνα με το STAR. Αναφορικά με τον ορθό τρόπο προφύλαξης των μασκών, ηφαρμακοποιός σημείωσε ότι ιδανικά θα πρέπει να τοποθετούνται σε αεροστεγή σακουλάκια για να προστατεύονται από τον αέρα και την υγρασία. «Η λειτουργία τους ξεκινάει όταν έρθουν σε επαφή με τον αέρα, οπότε έτσι μειώνεται ο χρόνος χρήσης τους», εξήγησε.

Την ίδια ώρα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι εξίσου υποχρεωτική είναι η μάσκα «για για το προσωπικό και τους πελάτες, τους επισκέπτες, το καταναλωτικό κοινό:

  • στα σούπερ μάρκετ,
  • στα καταστήματα τροφίμων,
  • στα ταξί,
  • στα κομμωτήρια,
  • στα κέντρα αισθητικής,
  • στα νοσοκομεία,
  • στα ιατρεία, καθώς και
  • στα διαγνωστικά εργαστήρια.

Η σωστή χρήση μάσκας

Προ ημερών ο κ. Τσιόδρας είχε αναφερθεί και στη σωστή χρήση μάσκας, ανάλογα με τον τύπο της. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, θα πρέπει να απορρίπτεται μετά τη χρήση της και να μην την επαναχρησιμοποιεί.

Ωστόσο, εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, θα πρέπει να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό στους 60 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού.

Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.

Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:

  • σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης
  • Οδηγίες εφαρμογής
  • επιλογή του σωστού μεγέθους
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
  • εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα
  • και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
  • πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
  • ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού.

Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά

  • αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
  • αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω.

Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή

  • απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
    εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  • αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
  • αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Πότε ανοίγουν Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά - Πώς θα γίνουν οι Πανελλήνιες