ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη
Intime News

Τώρα που αυξάνονται οι επαφές μας θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση με το παραμικρό σύμπτωμα, ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας στη αποψινή του ενημέρωση, πρώτη ημέρα της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.

«Στη φάση αυτή είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι, όλοι ανήκουμε σε μια κοινή προσπάθεια η οποία προστατεύει μεν τις ευπαθείς ομάδες περισσότερο αλλά μας αφορά όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε έγκαιρα πλέον τα συμπτώματα που θα μας καθοδηγήσουν στον έγκαιρο εργαστηριακό έλεγχο, στην άμεση διάγνωση, στην ιχνηλάτιση των επαφών, στην απομόνωση και στην αποφυγή της διασποράς του ιού.

«Σε αυτή την προσπάθεια είναι χρέος μας να συμβάλλουμε από κοινού για να μην έχουμε επάνοδο σε μια επιδημία η οποία θα πιέσει το σύστημα υγείας, θα πιέσει όλους μας».

Τόνισε πως «η επιδημία είναι υπό έλεγχο στην χώρα μας, έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι και πρέπει να καταλάβουμε ότι οι επόμενες 15 μέρες είναι κρίσιμες».

Σύμφωνα με μελέτη της Νοτίου Κορέας ανέφερε ότι «κομμάτια του ιού μπορεί να ανιχνεύονται με PCR έως και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη».

Για τα εμβόλια συμπλήρωσε πως «αυτή τη στιγμή, παρά κάποια θετικά στοιχεία, δεν μπορούμε να προβλέψουμε το ασφαλέστερο ή το αποτελεσματικότερο. Η επιστημονική κοινότητα παλεύει για τον κοινό στόχο».

Αβέβαιο ακόμα αν οι υψηλές θερμοκρασίες «σκοτώνουν» τον κορονοϊό

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες και κατά πόσο οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη μη διασπορά του ιού, ο Σ. Τσιόδρας τις χαρακτήρισε αβέβαιες.

Όπως είπε «υπάρχει μια μείωση της διασποράς το καλοκαίρι, μελετώντας άλλους ιούς, της τάξεως του 20-30% αλλά δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του ιού και γι ένα άλλο λόγο, ότι θα μπορεί να υπάρξει εισαγωγή από μια άλλη χώρα όπου υπάρχει έξαρση του ιού».

Μακάρι ένα τέτοιο σενάριο να μην είναι υπαρκτό, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, και είπε ούτως ή άλλως έχει αρχίσει να συζητείται μια στρατηγική που αφορά τον τουρισμό. «Είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για αυτό», εξήγησε εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιορισμένης τουριστικής κίνησης. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ο εργαστηριακός έλεγχος αντισωμάτων που θα δείχνει 19 ημέρες μετά τη μόλυνση ότι κάποιος έχει αναπτύξει αντισώματα, θα συμβάλλει στις τεχνικές ελέγχου των ταξιδιωτών.Συγκεκριμένα ανέφερε το παράδειγμα της Αυστρίας, για ταξιδιώτες με περιορισμένη παραμονή 2-3 ημερών στη χώρα οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν προς την Αυστρία αφού έχει προηγηθεί μοριακό τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού και οι πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες λίγες μέρες είναι χαμηλές έως ότου φύγουν από τη χώρα.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κιμ Γιονγκ Ουν: Σάλος με το μυστηριώδες σημάδι στο χέρι του (pics)