ΕΘΝΙΚΑ

Συναγερμός στον Έβρο για κύμα μεταναστών -Τι αποκαλύπτουν οι συνοριοφύλακες

Συναγερμός στον Έβρο για κύμα μεταναστών -Τι αποκαλύπτουν οι συνοριοφύλακες
INTIME NEWS

Πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Τουρκία μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με τον Έβρο - Τι δήλωσε ο Πρόεδρος Ένωσης Συνοριοφυλάκων και ο αντιδήμαρχος Φερρών σχετικά με την κινητικότητα στον Έβρο

Από το βράδυ της Τετάρτης (03.06.2020) υπήρχαν οι πληροφορίες για κινητικότητα στον Έβρο, με τοπικά Μέσα να αναφέρουν ότι λεωφορεία με μετανάστες κατευθύνονται προς στην Αδριανούπολη.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από τις κυβερνητικές πηγές. Όπως σημειώνουν, δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για κινητικότητα στα σύνορα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος σημειώσε στον ΣΚΑΪ: «Είχαμε και εμείς χθες το βράδυ την πληροφορία για κινητικότητα. Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο». Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος παρατηρείται μια μικρή αυθόρμητη κινητικότητα, όπως κι άλλες φορές στο παρελθόν. Οι δυνάμεις που είναι στα σύνορα είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε ενέργειες για την άμυνα των συνόρων μας, τόνισε. Η πολύ ισχυρή αποτρεπτική λογική και δυνατότητα στη θάλασσα και η πανδημία συντέλεσαν στον μικρότερο αριθμό μεταναστών.

Πρόεδρος Ένωσης Συνοριοφυλάκων: «Ο στρατός έχει εντείνει τις περιπολίες του»

«Βλέπουμε μια αρκετά μεγάλη ροή σε γκρουπ η οποία όπως φαίνεται είναι διαχειρίσιμη γιατί ήδη έχουμε αυξήσει τις δυνάμεις μας μετά και τους 400 που ήρθαν με απόσπαση την περασμένη βδομάδα. Έτσι, οι περιπολίες είναι πολλές», αναφέρει στον ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος Ένωσης Συνοριοφυλάκων, κ. Π. Χαρέλας.

«Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας. Τα τουρκικά ΜΜΕ παίζουν τους αριθμούς 6.000 και παραπάνω, ότι μαζεύονται στα σύνορα κλπ», προσθέτει ο ίδιος.

Όπως εξηγεί αναλυτικότερα «βλέπουμε στην παραποτάμια περιοχή απέναντι γκρουπάκια τα οποία κινούνται και άλλα προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό και να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Οι αποτροπές από την δική μας πλευρά είναι συνεχείς ενώ βλέπουμε ότι γενικότερα συγκεντρώνονται από την απέναντι πλευρά, όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν μια ιδιαίτερη ανησυχία, τουλάχιστον δικές μας δυνάμεις».

Παράλληλα συμπληρώνει πως «φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει από την απέναντι πλευρά μια κινητικότητα. Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα. Ωστόσο όπως σημειώνει «να μην ενδίδουμε στην προπαγάνδα των τουρκικών μέσων σε σχέση με το πόσοι μαζεύονται κλπ».

Σε σχέση με τις περιοχές που ασκείται πίεση αυτή την φορά, ο ίδιος υπογραμμίζει πως σε γενικές γραμμές συμβαίνει στα ίδια κομμάτια περίπου από εκεί που υπάρχει πρόσβαση τουλάχιστον από την μεριά της Τουρκίας να περάσουν. «Έχουμε όμως αρκετές αστυνομικές δυνάμεις. Ο στρατός έχει εντείνει τις περιπολίες του. Νομίζω ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη με την δύναμη την οποία έχουμε» τονίζει ο κ. Χαρέλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ στα επιτελεία φτάνουν πληροφορίες για μετακίνηση μεταναστών στην τουρκική μεθόριο, όχι ακόμα στα σύνορα, στην περιοχή της Αδριανούπολης, συγκεκριμένα, ενώ για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται ο αριθμός των 6000 μεταναστών που ακούγεται αλλά ούτε και διαψεύδεται.

Η ελληνική πλευρά ενισχύει τα μέτρα φύλαξης στην περιοχή των συνόρων με περισσότερες περιπολίες και κόσμο που βρίσκεται στην συνοριογραμμή όμως ακόμη δεν ενισχύεται ο Έβρος με δυνάμεις από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αν αυτό κριθεί απαραίτητο θα γίνει τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής θα είναι σήμερα 4/6 στον Έβρο για προγραμματισμένη επίσκεψη στο πλαίσιο των περιοδειών που κάνει.

Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, λοιπόν, παρατηρείται το βράδυ της Τετάρτης, έντονη κινητικότητα στην τουρκική πλευρά. Την ίδια ώρα δημοσίευμα της Haber turk αναφέρει ότι μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού και την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν και πάλι να εισρέουν στα σύνορα της Αδριανούπολης και με βάρκες να προσπαθούν να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα.

«Το ταξίδι της ελπίδας για να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Αδριανούπολης ξεκινούν και πάλι μετανάστες», αναφέρει το άρθρο.

Το τοπικό Μέσο Ράδιο Έβρος κάνει λόγο για άφιξη λεωφορείων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με το evrosonline.gr, εκτός από την περιοχή της Αδριανούπολης, κινητικότητα υπάρχει και στην τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα.

Οι πληροφορίες έρχονται εν μέσω σεναρίων ότι οι τουρκικές αρχές προετοιμάζουν δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Ήδη, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό με τον μηχανισμό αναχαίτισης της εφόδου να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρει ωστόσο στο Newsbomb.gr, ο πρώην δήμαρχος Φερών κ. Νικόλαος Γκότσης το βράδυ της Τετάρτης στο νότιο Έβρο δεν παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα από την τουρκική πλευρά.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τις μετακινήσεις των μεταναστών, όπως τις μετέδωσαν τα τούρκικα Μέσα Ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές, το πότε αλλά και το πού τραβήχτηκαν τα συγκεκριμένα πλάνα.

Aντιδήμαρχος Φερρών: Yπάρχει απόλυτη ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων

Από την πλευρά του, νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Φερρών, κ. Δ. Κολγιώνης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΣΚΑΪ ανέφερε πως στο κεντρικό και Νότιο Έβρο για την ώρα η κατάσταση είναι ήρεμη και πως υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων, ενώ αν χρειαστεί υπάρχουν στην περιοχή και οι αγρότες για να συμβάλλουν και αυτοί. Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει ότι θα υπάρχει η ίδια αποφασιστικότητα όπως συνέβη και τον Μάρτιο.

«Ήταν ένα κοινό μυστικό ότι θα προσπαθούσαν να έρθουν κι αυτό το τριήμερο», σημείωσε αλλά πρόσθεσε πως «η αποφασιστικότητα είναι δεδομένη».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ant1, από τις Φέρες Έβρου, αυτή τη στιγμή επικρατεί απόλυτη ησυχία στην περιοχή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στον Έβρο: Πληροφορίες για νέο κύμα μεταναστών από την Τουρκία