ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Συναγερμός στην Ξάνθη: Θετική στον ιό μαθήτρια Δημοτικού

Κορονοϊός - Συναγερμός στην Ξάνθη: Θετική στον ιό μαθήτρια Δημοτικού

Κορονοϊός στην Ξάνθη: Ανοιχτό θα παραμείνει το σχολείο.

Αναστάτωση προκλήθηκε στο 7ο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης όταν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι πως σε προεγχειρητικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, μία μαθήτρια βρέθηκε θετική στον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από το fonitisxanthis.gr, το σχολείο θα παραμείνει ανοιχτό, ενώ η τάξη που παρακολουθεί η μαθήτρια θα κλείσει προληπτικά.

Παράλληλα έχουν ενημερωθεί οι γονείς των παιδιών της συγκεκριμένης τάξης ώστε να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Την ίδια ώρα στο Δήμο Μύκης στην Ξάνθη που βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό από τις Αρχές, τις τελευταίες τρεις ημέρες φαίνεται μία πτώση στη διασπορά, με τους ειδικούς να ευελπιστούν πως θα διατηρηθεί και πως τα μέτρα της απομόνωσης αποδίδουν.

Συναγερμός από τα επτά κρούσματα στην Παραμυθιά - Κλειστά τα σχολεία

Σε επιφυλακή βρίσκονται το υπουργείο Υγείας και οι λοιμωξιολόγοι το τελευταίο 48ωρο για τα τουλάχιστον 7 περιστατικά κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη Θεσπρωτία.

Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται για δύο αδελφές, μια 52χρονη και μια 59χρονη, από την Παραμυθιά. Μάλιστα, η πρώτη είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο Φιλιατών με συμπτώματα πνευμονίας. Παράλληλα, εντοπίστηκαν άλλα πέντε θετικά κρούσματα ατόμων που ανήκουν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών.

Έπειτα από επικοινωνία του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργου σήμερα Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να επισκεφθεί την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

Το Νοσοκομείο Φιλιατών και το Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για τη λήψη όλων των ενδεικνυόμενων προληπτικών μέτρων.

Με οδηγίες του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και σε συντονισμό της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η ιχνηλάτηση των επαφών θα συνεχιστεί εξονυχιστικά σήμερα, ως και τις επόμενες ημέρες από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Βατόπουλος: Στην Ελλάδα από πάρτι θα την πάθουμε

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία του από την εμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές που ήταν εκτός του χάρτη της πανδημίας, όπως την Θεσπρωτία, και τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι εξέφρασε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας.

«Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε», είπε χαρακτηριστικά στο ΣΚΑΪ.

Όπως επεσήμανε, είναι δύσκολο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και αυτό που τουλάχιστον μπορεί να γίνει είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται, όπως τα πάρτι.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας όπου το R0 έχει πάει πάνω από 2 επειδή υπάρχουν πολλές μικροεστίες.

Σχετικά με τον αν η Παραμυθιά είναι ο νέος Εχίνος εξηγεί πως υπάρχει η λογική του παγόβουνου δηλαδή έχεις ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα πολλά κρούσματα από κάτω.

«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας όμως ξαφνικά βρέθηκε. Γι' αυτό αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη ας πούμε ότι έχει κορονοιό μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στην γρήγορη διάγνωση» τονίζει ο καθηγητής.

Σχετικά με το δεύτερο κύμα του κορονοιού, ο ίδιος επισημαίνει πως οι ασυμπτωματικοί μπορεί να είναι αυτοί που θα το φέρουν, ενώ επεξηγεί πως η διαφορά του covid-19 με το SARS είναι πως το SARS μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς άρα ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Αναφορικά με το αν είναι πιθανό το 2ο κύμα να έρθει μέσα στο καλοκαίρι ο ίδιος τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ σημειώνει πως στα μέσα Ιουλίου θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των συνόρων.

Τέλος, ο καθηγητής τόνισε πως αν ο ιός εγκατασταθεί σε μια περιοχή (σημαίνει να έχεις τοπικά RO πάνω από την μονάδα), τότε, δύσκολα εκριζώνεται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαρκέλλα: Βρέθηκε σημειωματάριο στο σπίτι της 33χρονης - Τι αναφέρει