ΕΛΛΑΔΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία για τους «νεοάστεγους» των Αθηνών

Σοκάρουν τα στοιχεία για τους «νεοάστεγους» των Αθηνών

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει πλέον το φαινόμενο των «νεοάστεγων» στην Αθήνα, όπως προκύπτει και από τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι εκθέσεις δείχνουν ότι οι «νεοάστεγοι» μπορούσαν πριν την κρίση να συντηρήσουν μια εύπορη ζωή. Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι στο δρόμο έχουν βγει πλέον ολόκληρες οικογένειες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των συμπολιτών μας που αναγκάζονται να ζήσουν με χαρτόνια και κουβέρτες στο Ζάππειο, την Κουμουνδούρου, τη Σανταρόζα, στα παγκάκια και κάτω από γέφυρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι απ' όσους έχασαν το σπίτι τους και διαμένουν σε 52 σημεία της Αθήνας είναι οφειλέτες της εφορείας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αδυνατούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας, λόγω των οφειλών τους σε ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, το φαινόμενο έχει εντατικοποιηθεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης, προσθέτοντας ότι αν δεν υπήρχε αλληλεγγύη στην ελληνική οικογένεια, ο αριθμός των αστέγων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Αυτήν την περίοδο μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή καταρτίζει νομοσχέδιο για το συγκεκριμένο πρόβλημα, για το οποίο θα πρέπει να συμπράξει η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία αλλά και οι αρμόδιες οργανώσεις. «Χρειάζεται μια σειρά δράσεων όπως η ύπαρξη υπνωτηρίων, κέντρων ημέρας για ψυχολογική υποστήριξη ακόμα και θέσεις εργασίας», ανέφερε ο κ. Μπόλαρης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου έκανε λόγο για ζήτημα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, ενώ ζήτησε ταχύτατες διαδικασίες για την ενίσχυση των κοινωνικών μονάδων πρόνοιας.

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Μάξιμος Παπαγιάννης αναφέρθηκε στα γεύματα της Εκκλησίας και τόνισε ότι θα πρέπει να ξαναβρούν οι άστεγοι την αξιοπρέπειά τους. Στα πλαίσια αυτά, τάχθηκε υπέρ του να δίδεται επιδότηση κατοικίας, διαπιστώνοντας ότι οι νεόπτωχοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδρυματικό τρόπο.

Τέλος, ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στην άτυπη τράπεζα τροφίμων, το κοινωνικό φαρμακείο και παντοπωλείο και τους ξενώνες του δήμου. Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψή του ότι δύο διαμερισματικοί σύμβουλοι προσέτρεξαν στις υπηρεσίες του δήμου για σίτιση.