ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Τουρισμός: Με «έξυπνα» barcode ο έλεγχος στους τουρίστες

Κορονοϊός - Τουρισμός: Με «έξυπνα» barcode ο έλεγχος στους τουρίστες
INTIME NEWS

Το περαιτέρω άνοιγμα του τουρισμού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα στην προσπάθεια να αποτεραπεί ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν τις πύλες τους 27 αεροδρόμια της Ελλάδας, προκειμένου να υποδεχθούν τους τουρίστες που θα φτάσουν από 18 προορισμούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, θα ανοίξουν επτά λιμάνια και έως επτά συνοριακοί σταθμοί.

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα για πτήσεις από ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Τουρκία και 8 ακόμα χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι έλεγχοι στους τουρίστες θα γίνονται με νέα στοχευμένα τεστ.

Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου

Οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες καταργούνται και σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας θα γίνονται πλέον στοχευμένοι έλεγχοι βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρη Παρασκευή, «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία».

Οι ταξιδιώτες, έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα, θα συμπληρώνουν υποχρεωτικά στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό, μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα, όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν και πού βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.

Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι ελληνικές Αρχές θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

«Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα εάν έχουμε 1000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος για το αεροδρόμιο τα 1000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου», διευκρίνισε ο κ. Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου ανοίγουν 27 αεροδρόμια της χώρας για πτήσεις από το εξωτερικό: 20 μεγάλα ανάμεσα στα οποία το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Μύκονος, αλλά και 7 μικρότερα σε Ιωάννινα, Σητεία, Λήμνο, Κύθηρα, Σκύρο, Πάρο και Χίο.

Επίσης από την Τετάρτη, Πάτρα και Ηγουμενίτσα θα ξεκινήσουν να δέχονται πλοία από Ιταλία, ενώ τα λιμάνια σε Πειραιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο και Κατάκολο θα ανοίξουν για την κρουαζιέρα χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν προγραμματιστεί ακόμα ταξίδια.

Παράλληλα, οδικώς εκτός από τον Προμαχώνα θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων, ενώ ακόμη είναι υπό σκέψη εάν θα επιτρέπεται η διέλευση και από Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά Νυμφαίο, Καστανιές και Κήπους.

Την Τρίτη η τελική λίστα των τρίτων χωρών που παίρνουν το πράσινο φως για είσοδο στην Ε.Ε.

Σε γραπτή διαδικασία τίθεται τελικά η λίστα των τρίτων χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Η προθεσμία εκπνέει την Τρίτη το πρωί, οπότε και θα ανακοινωθούν επισήμως τα κράτη.

Εχθές βράδυ, μετά από εξάωρες διαβουλεύσεις των επικεφαλής των μόνιμων αντιπροσωπειών της Ε.Ε., είχε αποφασιστεί ηλεκτρονική ψηφοφορία και τελική ανακοίνωση σήμερα.

Οι χώρες οι οποίες αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως είναι: Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Ταϊλάνδη, Σερβία, Γεωργία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Αλγερία και Μαρόκο.

Σ' αυτές θα συμπεριληφθεί και η Κίνα υπό τον όρο να εφαρμόσει πολιτική αμοιβαιότητας, δηλαδή να ανοίξει κι εκείνη τα σύνορα για όσους εισέρχονται από την Ευρώπη.

Εκτός μένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία.

Τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών που θα συμπεριληφθούν στη λίστα, είναι ίδια ή καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ποια λιμάνια ανοίγουν από 1/7:

Για πλοία από Ιταλία:

Πάτρα, Ηγουμενίτσα

Για κρουαζιέρα:

Πειραιάς, Ρόδος, Κέρκυρα, Βόλος, Κατάκολο

Ποιοι συνοριακοί σταθμοί ανοίγουν από 1/7:

Εύζωνοι

Υπό διαπραγμάτευση:

Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά, Νυμφαίο, Καστανιές, Κήποι

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μαρκέλλα: Το δώρο του δικηγόρου της 33χρονης που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων