ΕΛΛΑΔΑ

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για την Αγιά Σοφιά: Τι συζήτησαν

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για την Αγιά Σοφιά: Τι συζήτησαν
IN TIME

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για την προκλητική κίνηση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινωνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και συζήτησαν διεξοδικά τη βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα προβούν Κυβέρνηση και Εκκλησία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προέβη, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ακόλουθη δήλωση:

«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί.

Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

Κυρώσεις θα ζητήσουν Μητσοτάκης και Δένδιας

Διεθνές ζήτημα χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας που αποκάλυψε πρωτοβουλίες για να κάνει πίσω ο Ερντογάν χωρίς να φανεί ότι υποκύπτει σε διεθνείς πιέσεις.

«Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα αλλά και σε μια σειρά χωρώ όπως η Κύπρος η Λιβύη και η Αίγυπτος» είπε ο κ. Δένδιας τονίζοντας ότι η Τουρκία έτσι «δεν δείχνει κανένα πλαίσιο συνεργασίας».

Αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, όπως είπε ο κ. Δένδιας. «Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.»

Επίσης, αύριο ο υπουργός θα μεταβεί μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας, τόνισε.

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της», είπε ο υπουργός.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. Επίσης, «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.»

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας «ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό ενώ είναι παγκόσμιο. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.»

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα», είπε ο υπουργός για την επιστολή της επικεφαλής της Unesco προς την Τουρκία.

«Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της.», προσέθεσε. «Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου.»

Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. 'Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι το ζήτημα με την Αγιά Σοφιά δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές και γι' αυτό ζητά πρωτοβουλίες από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ψάχνεις αυτοκίνητο; ΕΔΩ θα βρεις με 150 ευρώ - Όλη η λίστα (pics)