ΕΛΛΑΔΑ

Την εξαθλίωση των Ελλήνων ζητούν οι Τροϊκανοί

Την εξαθλίωση των Ελλήνων ζητούν οι Τροϊκανοί

Οι δανειστές εκβιάζουν ζητώντας κατάργηση δώρων και «μαχαίρι» στον κατώτατο μισθό

Το μαχαίρι στο λαιμό βάζουν πλέον στην Ελλάδα οι δανειστές, προκειμένου να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το PSI.

Οι επικεφαλής της Τρόικας θα έχουν σήμερα ή το αργότερο αύριο νέα συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» στις απαιτήσεις των δανειστών για τις κατώτατες αμοιβές, το 13ο και 14ο μισθό, τις ωριμάνσεις στον ιδιωτικό τομέα και τις επικουρικές συντάξεις.

Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για την ελληνική κυβέρνηση έχουν στενέψει ασφυκτικά, όμως τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έχουν θέσει «κόκκινες γραμμές» λέγοντας «Όχι», στους εκβιασμούς και τα διλήμματα των δανειστών.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το χθεσινό ρεπορτάζ του newsbomb.gr που αποκάλυψε το εκβιαστικό κείμενο που παρέδωσαν οι δανειστές στον Λούκα Παπαδήμο ζητώντας την άμεση εφαρμογή σκληρών μέτρων.

Στο κείμενο των 8 σελίδων της τρόικας, που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο δημοσιογράφος Τάσος Ζάχος, αποκαλύπτεται το σκληρό πόκερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, το νέο «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στο φως έρχονται και οι εκβιασμοί των τροϊκανών αναφορικά με το καθεστώς της μονιμότητας και των απολύσεων σε πρώην κρατικές επιχειρήσεις.

Τι ζητούν οι δανειστές

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαιτούν από την Ελλάδα την κατάργηση του ελάχιστου μισθού των 751 ευρώ το μήνα, της τρέχουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του Επιδόματος αδείας, το τριετές «πάγωμα» των ωριμάνσεων, την εξάλειψη των ισχυόντων Κανονισμών Εργασίας στις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, καθώς και τη μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων που σε ορισμένες περιπτώσει ενδέχεται να αγγίξει και το 50%.
Στη συνάντηση του υπουργού με τους τροϊκανούς θα συζητηθεί επίσης η αλλαγή του πλαισίου προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ώστε να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθεί ακόμη η κατάργηση της μετενέργειας, που προβλέπει πως η ισχύς της κλαδικής σύμβασης εργασίας επεκτείνεται για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της.

Ο κ. Κουτρουμάνης που έχει εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις στις απαιτήσεις της τρόικας, προτείνει τη στοχευμένη επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος κατά 10%.

Ενστάσεις από τα κόμματα

Σε νευρική κρίση φαίνεται πως είναι και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, έχοντας φτάσει πλέον στα όρια της πολιτικής τους αντοχής από τους εκβιασμούς των τροϊκανών.

Ο Λ. Παπαδήμος πάντως έδωσε την αίσθηση ότι παρά τα «τελεσίγραφα» ο ίδιος θα δώσει προσωπική μάχη για τους δύο μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, δίνοντας στους εταίρους να καταλάβουν πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση στην Ελλάδα και θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.