ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά: Μάσκες και στο κατάστρωμα των πλοίων

Αυξημένη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά: Μάσκες και στο κατάστρωμα των πλοίων
Intime News

Συνεχίζεται η έξοδος των εκδρομέων του Αυγούστου - Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι Πειραιά.

Η αύξηση στην πληρότητα των πλοίων έφερε και την υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου για τους επιβάτες ακόμα και στον χώρο του καταστρώματος.

Την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας για τους ταξιδιώτες στα πλοία, ακόμα και στον χώρο του καταστρώματος, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, από σήμερα (04/08) και μέχρι τις 18 Αυγούστου καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους των πλοίων, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς.

Παράλληλα, με απόφαση της κυβέρνησης, παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στη χώρα των εργατών γης που έχουν εξέλθει από τη χώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες, καταφέρνοντας να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες.

«Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», τόνισε ο κ. Πέτσας, διαμηνύοντας πως εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό.

«Ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας».

Αυξήθηκε στο 80% η επιτρεπόμενη πληρότητα επιβατών στα πλοία

Στο 80% από το 60%, αυξάνεται το πρωτόκολλο των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας και στο 85% από το 65% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες.

Επίσης διατηρείται η τήρηση ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό.

Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι τέσσερα άτομα εφόσον είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους.

Αναφορικά με τα ταχύπλοα υδροπτέρυγα που το πρωτόκολλο επιβατών ήταν στο 50% μπορεί να αυξηθεί στο 80%, μόνο εάν αυτά διαθέτουν φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνεται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, καθώς και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Επίσης, με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης των καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο. Οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται προς τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Για κάθε παράβαση των διατάξεων καθώς και των μέτρων επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κατά περίπτωση: α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή, τους πλοιάρχους και τους φορείς κυβερνητικής πιστοποίησης διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

Ρητή εντολή προς όλα τα λιμεναρχεία της χώρας να διεξάγουν πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία έχει ζητήσει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που θα διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Ήδη έχουν διαπιστωθεί και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε δεκάδες παραβάσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Κρίσιμη «μάχη» με τον ιό τις επόμενες μέρες – 15αύγουστος και Αττική τα μεγάλα στοιχήματα