ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Αττική και Θεσσαλονίκη σε προτεραιότητα για νέα μέτρα

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Αττική και Θεσσαλονίκη σε προτεραιότητα για νέα μέτρα
INTIME NEWS

Η ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού (262 καταγράφηκαν μόνο χθες) στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό τόσο στην Πολιτεία όσο και στους ειδικούς.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, η Ελλάδα έχει μπει με το... ενάμισι πόδι στη δεύτερη φάση της πανδημίας και αν οι πολίτες συνεχίσουν να μην τηρούν τα μέτρα, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων δείχνει ότι «σε δέκα ημέρες θα φτάσουμε τα 600 με 700 ημερησίως».

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το πρώτο από τα επιπλέον μέτρα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η γενίκευση των μέτρων που έχουν ληφθεί σε περιοχές όπως ο Πόρος. «Μετά θα δούμε αν και εφόσον δεν υπάρξει σταθεροποίηση και χρειάζεται κάτι επιπλέον. Οριζόντια πλέον…», συμπλήρωσε.

Τόνισε δε ότι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, οι δύο περιοχές που αυτή τη στιγμή αποτελούν τις μεγάλες πηγές μετάδοσης του κορονοϊού, είναι στην προτεραιότητα για τη λήψη νέων μέτρων.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι αν μπει μπροστά το «3» στις εκατοντάδες των κρουσμάτων και οι ΜΕΘ φτάσουν στους 50 νοσηλευόμενους τότε η κατάσταση δύσκολα θα αναστραφεί.

Πρόσθεσε δε ότι είναι θέμα χρόνου η μετάδοση του κορονοϊού από τη μία ηλικιακή ομάδα στην άλλη.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτήρισε «σχετικά δύσκολο» το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους «με ενεργό ένα δεύτερο κύμα» κορονοϊού.

«Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία όπως ήταν το Μάιο και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10, όπου έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Τέλος, αναφερόμενος στο πολυαναμενόμενο εμβόλιο για τον κορονοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης, θα την γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κι επειδή ήδη έχει γίνει παραγωγή του εμβολίου, ταυτόχρονα με τις κλινικές δοκιμές, αν τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά «θα υπάρχει και ένας αριθμός δόσεων. Εγώ θεωρώ ότι μέσα στο 2020 υπάρχει καλή πιθανότητα να έχουμε εμβολιασμό του γενικού πληθισμού», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: ΣΚΑΪ, Open TV

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δυναμική απάντηση Μακρόν σε Τουρκία: Γαλλικά αεροσκάφη Rafale στην Κρήτη