ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη: Το μυστικό σχέδιο των Τούρκων για το Αιγαίο - Τι είναι το «Suga»

Αποκάλυψη: Το μυστικό σχέδιο των Τούρκων για το Αιγαίο - Τι είναι το «Suga»

Ανησυχία προκαλεί δημοσίευμα του δικτύου Nordic Research and Monitor για τις πραγματικές προθέσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με τα ελληνικά νησιά.

«Οι δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού και της ακτοφυλακής που κάμπτουν τους κανόνες εμπλοκής, η εθνικιστική εφορία στην κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα φιλοπόλεμα σχόλια που γίνονται σε κυβερνητικά ελεγχόμενες τηλεοράσεις και τα ανεύθυνα σχόλια από Τούρκους ηγέτες, μιμούνται τον οδηγό που είχε καταρτισθεί για το σχέδιο Suga από τον δημιουργό του. Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού Ραμαζάν Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σύνταξη του παράνομου σχεδίου Suga και οι συνεργάτες του, είναι αυτοί που αυτές τις μέρες χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, με ανοιχτή υποστήριξη από την κυβέρνηση Ερντογάν, αυξάνοντας έτσι το φάσμα των συγκρούσεων μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στο έδαφος», σημειώνει ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

«Απέναντι στην πρόσφατα κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την πολεμική ρητορική της Τουρκικής ηγεσίας, εν μέρει για να στρέψουν την προσοχή των Τούρκων από τα οικονομικά προβλήματα στην πατρίδα, η υπενθύμιση του τι ήταν το απόρρητο σχέδιο Suga, ενδεχομένως παρέχει μερικά στοιχεία για τη νοοτροπία των ηγετών της τρέχουσας κυβέρνησης με επικεφαλής τον ισλαμιστή πρόεδρο Ερντογάν και τον υποστηρικτή του νεοεθνικιστή πολιτικό Ντογού Περιντσέκ» αναφέρει το δημοσίευμα του δικτύου Nordic Research and Monitor.

Σημειώνεται ότι ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αποτελεί «κόκκινο» πανί για τον πρόεδρο της Τορκίας, λόγω σοβαρών αποκαλύψεων που προβαίνει κατά καιρούς, μέσα από το Nordic Monitor, το οποίο και διαχειρίζεται.

Με τίτλο: «Η Τουρκία επανεξετάζει το μυστικό ναυτικό σχέδιο Suga για να προκαλέσει την Ελλάδα, αυξάνοντας το φάσμα των συγκρούσεων», το Nordic Monitor αναφέρει συγκεκριμένα:

Η Τουρκία φαίνεται να επανέρχεται σε ένα παλιότερο σχέδιο συνωμοσίας που ονομαζόταν Suga, που είχε σχεδιαστεί το 2003 ως μία επιχείρηση προβοκάτσια για να προκαλέσει ένταση με τη γειτονική Ελλάδα, με σκοπό εγχώριους πολιτικούς στόχους. Οι δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού και της ακτοφυλακής πού λυγίζουν τους κανόνες εμπλοκής, η εθνικιστική ευφορία στην κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα φιλοπόλεμα σχόλια που γίνονται σε κυβερνητικά ελεγχόμενες τηλεοράσεις και τα ανεύθυνα σχόλια από Τούρκους ηγέτες, μιμούνται τον οδηγό που είχε καταρτισθεί για το σχέδιο Sugar από τον δημιουργό του.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού Ραμαζάν Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σύνταξη του ύπουλου και παράνομου σχεδίου Suga και οι φασίστες συνεργάτες του, είναι αυτοί που αυτές τις μέρες χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, με ανοιχτή υποστήριξη από την κυβέρνηση Ερντογάν, αυξάνοντας έτσι το φάσμα των συγκρούσεων μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στο έδαφος.

Απέναντι στην πρόσφατα κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και τις εχθρικές δηλώσεις από την τουρκική ηγεσία, οφειλόμενες εν μέρει στα τουρκικά οικονομικά προβλήματα, η υπενθύμιση του τι ήταν το απόρρητο σχέδιο Suga, ενδεχομένως παρέχει μερικά στοιχεία για τη νοοτροπία των ηγετών της τρέχουσας κυβέρνησης με επικεφαλής τον ισλαμιστή πρόεδρο Ερντογάν και τον υποστηρικτή του νεοεθνικιστή πολιτικό Ντογού Περιντσέκ.

Πώς αποκαλύφθηκε το σχέδιο Suga

Τα μυστικά έγγραφα σχετικά με το σχέδιο Σούγκα ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν σε μία αστυνομική επιχείρηση που έγινε σε ναυτική βάση του τουρκικού ναυτικού στις 6 Δεκεμβρίου 2010. Η επιχείρηση έγινε μετά από πληροφορίες ότι αξιωματικοί του ναυτικού κατείχαν απόρρητα ντοκουμέντα στην μονάδα πληροφοριών στο ναύσταθμο του Γκιολτζουκ. Η αστυνομία βρήκε ένα μυστικό αρχείο που περιλάμβανε μεγάλο αριθμό εγγράφων με την ένδειξη "εμπιστευτικό" και σκληρούς δίσκους κρυμμένους σε ένα χρηματοκιβώτιο στο πάτωμα του Τμήματος Πληροφοριών. Το σχέδιο Suga ανακαλύφθηκε σε μία μονάδα δίσκου με τον αριθμό 5.

Ο σκοπός του σχεδίου Suga ήταν η δημιουργία μιας μείζονος κρίσης μέσω στρατιωτικών ασκήσεων που θα γινόταν στο Αιγαίο και η κλιμάκωση της έντασης, ώστε να έρθουν Ελλάδα και Τουρκία στο παρά 5 μιας πολεμικής αναμέτρησης.

Τα έγγραφα σχετικά με το σχέδιο Σούγκα ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν σε μία αστυνομική επιχείρηση που έγινε σε ναυτική βάση στις 6 Δεκεμβρίου 2010, μετά από πληροφορία πώς αξιωματικοί του ναυτικού κατείχαν απόρρητα ντοκουμέντα στην μονάδα πληροφοριών στο ναύσταθμο του Γκιολτζουκ και μετά από σειρά ερευνών σχετικά με μία ομάδα αποστατών αξιωματικών που διεξήγαγαν λαθραίες και παράνομες δραστηριότητες. Η αστυνομία βρήκε ένα μυστικό αρχείο που περιλάμβανε μεγάλο αριθμό εγγράφων με την ένδειξη «εμπιστευτικό» και σκληρούς δίσκους κρυμμένους σε ένα χρηματοκιβώτιο στο πάτωμα του Τμήματος Πληροφοριών. Το σχέδιο Suga ανακαλύφθηκε σε μία μονάδα δίσκου με τον αριθμό 5.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σχέδιο προετοιμάστηκε στις 10/1/2003, από τον τότε επικεφαλής σχεδιασμού των ναυτικών δυνάμεων συνταγματάρχη Γκιουρντενίζ. Παρουσιάστηκε για υπογραφή εκ μέρους του διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού Ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ στις 3/2/2003. Σύμφωνα με έκθεση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στο σκληρό δίσκο βρέθηκαν εκατοντάδες έγγραφα που έδειξαν ότι το σχέδιο πράγματι είχε τεθεί σε εφαρμογή και έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο προπαρασκευαστικό στάδιο.



Σε γενικές γραμμές ο σκοπός του σχεδίου ήταν εσκεμμένη δημιουργία προβλήματος μέσω στρατιωτικών ασκήσεων πώς θα γινόταν στο Αιγαίο και η κλιμάκωση των εντάσεων που θα έφερναν την Τουρκία στο χείλος του πολέμου με την γείτονα. Δεν προέβλεπε μία ανοιχτή σύγκρουση με την Ελλάδα. Για αυτό η τουρκική σημαία θα εμφανιζόταν στα χωρικά ύδατα ελληνικών νησιών. Το σχέδιο στο σημείο που αναφερόταν η αποστολή του ανέφερε πως «Όταν διαταχθεί θα υπάρξουν δραστηριότητες με σκοπό την κλιμάκωση της κρίσης μέσα από προληπτικά και προκλητικά μέτρα, απέναντι στα ελληνικά στοιχεία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Το γενικό σχέδιο αργότερα ολοκληρώθηκε με ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης και οι αρμόδιοι σχεδιαστές υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο επίτευξης των δηλωμένων στόχων της αποστολής. Το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο είχε τρεις υποενότητες, το προπαρασκευαστικό στάδιο το στάδιο διαμόρφωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και ένα τελικό στάδιο δράσης. Αυτά είχαν τη μορφή λίστας υποχρεώσεων με στόχο τη δημιουργία μικρών συγκρούσεων προκειμένου να κλιμακωθεί σταδιακά η ένταση, για να αναγκαστεί η τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει περιορισμένη στρατιωτική κινητοποίηση σε τμήματα της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων η ακτή του Αιγαίου και η περιοχή του Μαρμαρά συμπεριλαμβανομένης και της Κωνσταντινούπολης.

‘Οσον αφορά τη διαδικασία διαμόρφωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, για να κινηθεί ο στρατός μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες, το σχέδιο Suga περιλάμβανε τις ακόλουθες προτάσεις: Συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια και άλλα που θα διοργανώνονταν στο πεδίο του ναυτικού δικαίου, προκειμένου να ενημερώσει το κοινό και να επιστήσει την προσοχή στα προβλήματα του Αιγαίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Με χρήση των ΜΜΕ θα επισημανθούν τα περιστατικά παρεμβάσεων της Ελλάδας στις τουρκικές θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές ώστε να αυξηθεί η ευαισθησία του κοινού στο θέμα. Όλα τα είδη ειδήσεων για την Ελλάδα και το Αιγαίο στα μέσα ενημέρωσης θα χρησιμοποιούνταν για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την Ελλάδα. Τακτική εκπαίδευση θα πραγματοποιούνταν στο Αιγαίο πέλαγος με συμμετοχή ενός μικρού αριθμού στρατευμάτων αλλά ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο όπου θα υπάρχει συνεχής δραστηριότητα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: Πόσο κοντά είναι Ελλαδα-Κύπρος στην οριοθέτηση ΑΟΖ