Κορονοϊός - Εφιαλτική πρόβλεψη: Τα κρούσματα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας είναι 100.000

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Τα κρούσματα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας είναι περίπου 100.000 και ενεργά αυτή τη στιγμή 15.000, είπε ο καθηγητής Γιάννης Τούντας.

Κορονοϊός - Εφιαλτική πρόβλεψη: Τα κρούσματα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας είναι 100.000
In Τime
4'

Ο Γιάννης Τούντας Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 χτύπησε και πάλι το καμπανάκι.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 241 κρούσματα και από αυτά τα 118 είναι στην Αττική γεγονός που εξακολουθεί να φέρνει την ανησυχία στα ύψη: «Είμαστε στην ανοδική φάση του δεύτερου κύματος που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου.
Δεν υπάρχει σταθεροποίηση. Πρέπει να προσέξουμε γιατί τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί αυτή η ανοδική φάση άρα μας περιμένουν ακόμα πιο δύσκολες στιγμές και ώρες.
Δεν θα έλεγα ότι θα φουντώσει η πανδημία, αλλά ότι είμαστε σε αυξητική τάση.
Το αν θα φουντώσει εξαρτάται από το πόσο θα τηρούνται τα μέτρα που έχουν ληφθεί
», τόνισε ο κ. Τούντας.

Σχετικά με πόσα μπορεί να είναι τα εν ενεργεία κρούσματα τα οποία μπορούν να μεταδώσουν τον ιό είπε χαρακτηριστικά. «Εκτιμώ ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας είναι περίπου 100.000. Από αυτά τα ενεργά κρούσματα τη συγκεκριμένη περίοδο είναι 10.000 με 15.000. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι παντού σε όλη τη χώρα, είναι γύρω μας.
Όλοι αυτοί μεταδίδουν τον ιό και επειδή είναι ασυμπτωματικοί, δεν έχουν υπόψιν τους την μόλυνση και συμπεριφέρονται σαν να είναι υγιείς. Άρα μπορούν να μεταδώσουν ευρέως τον κορονοϊό
».

Στην ερώτηση αν το γεγονός ότι τελείωσαν τα αντιδραστήρια είναι ανησυχητικό εξήγησε: «Δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί. Ηταν φυσιολογικό να εξαντληθεί το στοκ των αντιδραστηρίων που είχαμε διότι το τελευταίο διάστημα και μετά τις 10 με 15 Αυγούστου με την επιστροφή από τις διακοπές έγιναν πολλές εξετάσεις.
Στην αρχή της πανδημίας κάναμε 800 τεστ την ημέρα και σήμερα έχουμε φτάσει να κάνουμε πάνω από 15.000 το 24ωρο. Αυτός ο μεγάλος αριθμός οδήγησε σε μια προσωρινή έλλειψη που πιστεύω ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί, άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας
».

Στην συνέχεια ο κ. Τούντας διευκρίνισε γιατί τα τεστ δεν λένε πάντα την αλήθεια… «Δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη αξία στις εξετάσεις που γίνονται μαζικά. Διότι οι εξετάσεις μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικές. Δηλαδή ένα τεστ μπορεί να μας βγάλει ότι είμαστε υγιείς, ενώ δεν είμαστε. Συνήθως για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον τρία τεστ ανά δύο μέρες. Από την άλλη ξέρουμε ότι σε ασυμπτωματικούς ή άτομα με ελαφρά συμπτώματα μπορεί πιο εύκολα το τεστ τους να βγει αρνητικό.
Το πρόβλημα μας δεν είναι να κάνουμε μαζικά τεστ ανά πάσα στιγμή, αλλά τα τεστ πρέπει να γίνονται με κάποια κριτήρια. Και αυτά είναι αν έχουμε ύποπτα συμπτώματα, αν έχουμε έρθει σε επαφή με κρούσμα ή με εστία που δημιούργησε περισσότερα κρούσματα. Το άλλο είναι να κάνουμε τεστ σε κλειστές δομές, όπως γηροκομεία, νοσοκομεία, καταυλισμούς προσφύγων ή στρατόπεδα που μπορούν να προκαλέσουν εστία αναζωπύρωσης σε μεγάλη έκταση
».

Όσον αφορά στο εμβόλιο και τις υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί ότι μπορεί είναι έτοιμο τον Νοέμβριο εξήγησε: «Είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε κάποιο εμβόλιο στα χέρια μας και δεν θα είναι ένα, αλλά περισσότερα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 160 κέντρα που δημιουργούν εμβόλιο για τον κορονοϊό. Κάποια από αυτά θα είναι πιο αποτελεσματικά κάποια λιγότερο. Δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι πριν ολοκληρωθούν οι τελικές δομικές γιατί δεν ξέρουμε πόση ανοσία θα έχουν και αν θα χρειαστούν περισσότερες από μία δόσεις.
Επίσης δεν ξέρουμε σε τι ποσότητα θα γίνει η παραγωγή τους.
Από τα 300 εκατ. που έχει παραγγείλει η ΕΕ θα έρθουν σε πρώτη δόση τα 10 με 30 εκατ. Άρα ένα δέκατο του πληθυσμού της Ευρώπης θα μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα.
Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή λίγους μήνες μέχρι να φτάσουμε στον αναγκαίο αριθμό που πρέπει, δηλαδή να ξεπεράσει το μισό του πληθυσμού για να έχουμε τη λεγόμενη συλλογική ανοσία και να ησυχάσουμε όσο μπορούμε να ησυχάσουμε από τον κορονοϊό
».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Κομισιόν: Νοέμβριο το εμβόλιο κατά του ιού - Πόσες δόσεις θα πάρει η Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή