ΕΘΝΙΚΑ

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Τι συνέλεξε το Oruc Reis;

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Τι συνέλεξε το Oruc Reis;

Λύσσαξαν οι τουρκικές εφημερίδες με την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.

«Προκλητική κίνηση» γράφει η Hurriyet. Για «βαριά πρόκληση» κάνει λόγο η Sabah. «Άλλο ένα επικίνδυνο βήμα της Ελλάδας, η οποία αυξάνει συνεχώς την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι το «μήνυμα» της YeniSafak. «Η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη προκλητικό βήμα που θα κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Ελληνίδα Πρόεδρος Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται μόλις δύο μίλια μακριά από τις τουρκικές ακτές» γράφει η Milliyet. Λες και η κα Σακελλαροπούλου δεν επισκέφθηκε ελληνικό έδαφος, αλλά έκανε …απόβαση στην Τουρκία! Και να οι φωτογραφίες με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να περιβάλλεται από «ράμπο» έτοιμους να καταπιούν τον εχθρό. Και να οι αναλύσεις ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τις συστηματικές προκλήσεις, κατά παράβαση των συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισιού, συγκεντρώνοντας όπλα και στρατιώτες στα νησιά του Αιγαίου» όπως ισχυρίζεται η Yeni Safak.

Και για να μην υπάρξει παρερμηνεία για τις τουρκικές προθέσεις, την ίδια ώρα που η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας προσγειωνόταν στο Καστελόριζο, έφτανε ακριβώς απέναντι, στην τουρκική πόλη Κας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, συνοδευμένος από τον Τούρκο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους επικεφαλής των τριών όπλων. Για να παραστούν δήθεν σε εκδήλωση προς τιμήν ενός τούρκου… ναυτικού! Ποια ήταν η πρώτη του δήλωση; Ενδεδυμένος αρχικά με τη φορεσιά του περιστεριού, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Αμυνας έσπευσε να δηλώσει ότι η Τουρκία είναι υπέρ «της καλής γειτονίας και του διαλόγου με την Ελλάδα», εφόσον βέβαια «ικανοποιηθούν τα αιτήματα και οι απαιτήσεις μας. Είμαστε πάντα υπέρ της λύσης. Περιμένουμε το ίδιο από την άλλη πλευρά. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής ανάπτυξης όλων» είπε ο Ακάρ. Λίγο αργότερα βέβαια ο Ακάρ έβγαζε το μαστίγιο εκφράζοντας την έντονη ενόχλησή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Καστελόριζο για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.

«Δεν υπήρχε κανένα άλλο νησί για τον εορτασμό», αναρωτήθηκε προκλητικά ο τούρκος υπουργός Αμυνας , επειδή προφανώς δεν του ζητήσαμε την… άδεια. Ο Ακάρ δεν περιορίστηκε σε αυτά. Προειδοποίησε όμως ότι «τo Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες του στην περιοχή, σύμφωνα με το πλάνο μας. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Για να προκαλέσει και πάλι θέτοντας ζήτημα των «στρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών» και αξιώνοντας την «αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου» και κατηγορώντας την Αθήνα ότι με τη στάση της «ενισχύει την ένταση και καταστρέφει τις προσπάθειες για διάλογο».

Ποιο διάλογο; Μα αυτόν που θα ικανοποιεί τα αιτήματα και τις απαιτήσεις της Άγκυρας, λένε οι Τούρκοι! Το απόγευμα της Κυριακής ο Άκαρ μετέβη μάλιστα στην κατεχόμενη Λευκωσία συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Γιασάρ Γκιούλερ, τον Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων Ουμίτ Ντουντάρ , τον Διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχο Αντνάν Άζμπαλ και τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Χασάν Κιουτσουκάκιουζ για να παρακολουθήσουν την «Άσκηση Καταιγίδα της Μεσογείου 2020 » που πραγματοποιείται στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Αυτή ήταν η εικόνα στη Γείτονα, όταν το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ολοκλήρωνε τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο και επέστρεφε στη βάση του, στο λιμάνι της Αττάλειας.

«Το Oruc Reis μετά από ένα μήνα δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας συλλέγοντας τα καλώδια και τον εξοπλισμό μετά τη λήξη της Navtex» όπως έγραφε χθες η YeniSafak, τονίζοντας ότι το τουρκικό σεισμογραφικό «συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή περίπου 3.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου».

Η τουρκική εφημερίδα - που αποτελεί και την επίσημη φωνή του Ερντογάν - σημειώνει πάντως ότι «το Oruç Reis αν και επρόκειτο να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή έως τις 25 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε η επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι ως ένα βήμα για να επιτρέψει τη διπλωματία στο πλαίσιο της ειρηνικής επίλυσης των περιφερειακών προβλημάτων».

Πηγή: εφημερίδα Δημοκρατία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Σχολεία: «Χτύπησε» το πρώτο κουδούνι - Όλα τα μέτρα για μαθητές και δασκάλους