ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες καταστροφής σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο – Ποιες περιοχές θα σαρώσει

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες καταστροφής σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο – Ποιες περιοχές θα σαρώσει

Κακοκαιρία: Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι σε Ιθάκη, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα, καθώς η κακοκαιρία «Ιανός» σφυροκοπά τα νησιά του Ιονίου, προκαλώντας καταστροφές.

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός», το οποίο σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα συνεχίσει να χτυπά τη χώρα μέχρι και την Κυριακή.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο «Ιανός» εξακολουθεί να είναι πάνω από τα νησιά του Ιονίου, με τα φαινόμενα να «χτυπούν» την Αττική το βράδυ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την πυροσβεστική λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής:

- Απομακρύνθηκαν 34 άτομα σε ασφαλή σημεία σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη

- έχουν γίνει 20 κλήσεις για κοπές δέντρων σε Κεφαλονιά, 50 σε Ιθάκη και 70 στη Ζάκυνθο

- έχουν γίνει 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Κεφαλονιά, 2 Ιθάκη και 6 Ζάκυνθο

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση από την κακοκαιρία

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου και στην περιαστική της περιοχή, καθώς επίσης το βορειοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη έχουν εντοπιστεί από τα συνεργεία πλήθος βλαβών, ωστόσο οι συνθήκες που έως τώρα επικρατούν καθυστερούν την αποκατάστασή τους.

Όπως επισημαίνει ο Διαχειριστής, τα συνεργεία του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του φαινομένου «Ιανός» σε πλήρη ετοιμότητα, με αυξημένο τεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό, οχήματα κλπ, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές -Δυτική Πελοπόννησο, Ιόνια νησιά, Κεντρική Ελλάδα, Εύβοια και Αττική- στις οποίες έχουν ήδη εκδηλωθεί ή αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Το συνολικό τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών συνεργείων που βρίσκεται από προχθές σε επιφυλακή είναι 830 άτομα, ενώ το σύνολο των ειδικών οχημάτων για την εκτέλεση εργασιών, 130. Στις περιοχές που επλήγησαν σφοδρότερα έχει ήδη προγραμματιστεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους με τεχνικό προσωπικό σήμερα και αύριο.

Οι ενισχυμένες μονάδες της εταιρίας είναι σε επιφυλακή σε όλες τις παραπάνω περιοχές, προκειμένου, μόλις καθίσταται δυνατή και ασφαλής η επέμβασή τους στο Δίκτυο, να αποκαθίστανται όσο το δυνατόν ταχύτερα οι βλάβες. Επί τόπου στις πληγείσες περιοχές έχει ήδη μεταβεί ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Α. Μάνος και τα αρμόδια στελέχη, για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό όλων των απαραίτητων εργασιών.

Δείτε φωτογραφίες από τις καταστροφές στην Κεφαλονιά:

Μεγάλες καταστροφές στην Ιθάκη

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ιθάκη, καθώς όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ τόσο ο έπαρχος της Ιθάκης Θανάσης Λιβιτσάνης όσο και ο δήμαρχος Διονύσης Στανίτσας από τις 4 τα ξημερώματα το νησί είναι χωρίς ρεύμα, δέντρα και κολώνες έχουν πέσει λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Δύσκολη η εικόνα στην Κεφαλονιά

Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα βρίσκεται και η Κεφαλονιά, η οποία έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα υπογράμμισε ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή» στην Κεφαλονιά, ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά».

Ενημέρωσε δε πως στην περιοχή «βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδοτησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.


Στην Αγία Ευφημία, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα.

Προβλήματα στη Ζάκυνθο

Την ίδια ώρα και το νησί της Ζακύνθου έχει υποστεί ζημιές.

Στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο, ενώ σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Παράλληλα αρκετές περιοχές της Ζακύνθου ήταν για ώρες βυθισμένες στο σκοτάδι.

Ο «Ιανός» σαρώνει και τη Λευκάδα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία στη Λευκάδα, όπου σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα από τις 4 τα ξημερώματα.

Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

Λαμία: «Άνοιξαν» οι ουρανοί στα Λουτρά Υπάτης

Τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας «επισκέφθηκε» ο «Ιανός» και για περισσότερο από μία ώρα έχουν «ανοίξει» οι ουρανοί. Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως τουλάχιστον σημειώνουν στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «δεν έχουν ξαναδεί τέτοια βροχή».

Ήδη με οχήματα της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν τα παιδιά από το δημοτικό σχολείο των Λουτρών Υπάτης αφού τα νερά που ξεπερνούσαν και το μισό μέτρο είχαν καλύψει την ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες υπόγεια ξενοδοχείων έχουν πλημμυρίσει στα Λουτρά Υπάτης και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική είναι συνεχείς. Ανάπηροι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και πυροσβέστες, αστυνομικοί και μέλη της Πολιτικής Προστασίας προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Άλλα άτομα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα τα οποία έχουν κυκλώσει τα νερά και χρειάζεται η παρέμβαση των πυροσβεστών για να απεγκλωβιστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμι και η καταρρακτώδης βροχή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Στο Ιόνιο ο «Ιανός» έριξε 186 χιλιοστά βροχής μέσα σε 32 ώρες

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής του «Ιανού» έως τώρα έχουν καταγραφεί στις θαλάσσιες περιοχές, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά μέσα σε 32 ώρες, από την αρχή της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής. Στην ξηρά η υψηλότερη ολική βροχόπτωση το ίδιο διάστημα καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που καταγράφονται στο πέρασμα του «Ιανού», παρακολουθεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, χρησιμοποιώντας όχι μόνο το πυκνό δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του, αλλά παράλληλα εφαρμόζοντας εξειδικευμένους αλγορίθμους που συνδυάζουν δεδομένα δορυφόρων και μοντέλων, προκειμένου να εκτιμήσει μια σειρά από μετεωρολογικές παραμέτρους ακόμη και σε περιοχές χωρίς δυνατότητες επίγειας παρατήρησης, όπως είναι οι θαλάσσιες περιοχές.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Ισχυρές βροχές στην Αττική

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εξέδωσε προ ημερών, βασιζόμενο στα νεότερα στοιχεία σε σχέση με την πορεία του κυκλώνα Ιανού στη χώρα.

1. Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου - από την Λευκάδα και νοτιότερα - την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα - κυρίως την κεντρική - και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο.

2. Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

3. Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Κορονοϊός: Σήμα συναγερμού για την Αττική – Έρχονται νέα μέτρα για συναθροίσεις και εκδηλώσεις