ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Αττική: Ποια σχολεία και καταστήματα είναι κλειστά - Τι ισχύει για Δημόσιο και ΜΜΜ

Κορονοϊός - Αττική: Ποια σχολεία και καταστήματα είναι κλειστά - Τι ισχύει για Δημόσιο και ΜΜΜ
ASSOCIATED PRESS

Με νέα δεδομένα ξεκινά από σήμερα, Δεύτερα 21 Σεπτεμβρίου, η καθημερινότητα των Αθηναίων καθώς τίθενται σε ισχύ νέα μέτρα που αφορούν την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Η εφαρμογή των μέτρων και η διασπορά του ιού στην κοινότητα τις επόμενες 10 μέρες θα κρίνουν κατά πόσο είναι πιθανό ένα τοπικό lockdown.

Κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων, εξ ου και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και εν προκειμένω ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας.

Τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα, Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου στην Αττική, είναι τα εξής:

  • Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους
  • Αναστέλλονται οι προβολές ταινιών σε κλειστά σινεμά
  • 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες
  • Αποφασίζεται η διανομή θετικών κρουσμάτων (π.χ. μετανάστες) η διαμονή σε ξενοδοχεία
  • Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 40% σε χώρους γραφείου
  • Μετακινήσεις για το δημόσιο τομέα σε τρεις βάρδιες (07:00, 08:00, 09:00)
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία)

«Εάν δεν κάνουμε την προσπάθεια τώρα οι αριθμοί θα αυξηθούν επιθετικά και καθώς μπαίνουμε σε ολοένα δυσμενέστερο κλιματολογικά περιβάλλον θα χρειαστούν πιο αυστηρά μέτρα», υπογράμμισε στο Open TV ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στο μεταξύ συναγερμό έχει σημάνει η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Μάλιστα η πληρότητα στις ΜΕΘ ήδη αγγίζει το 70%.

Δερμιτζάκης: «Μάσκα παντού στην Αθήνα»

Τη χρήση μάσκας παντού στο κέντρο της Αθήνας, ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ το βράδυ της Κυριακής (20/09) ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Στον απόηχο της αύξησης θανάτων και των διασωληνωμένων που ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής (20/09) ο ΕΟΔΥ, ο Μανώλης Δερμιτζάκης δήλωσε χαρακτηριστικά «θα έθετα ένα στόχο τα κρούσματα να πέσουν στα 50 στο επόμενο ενάμιση μήνα» ζητώντας παρεμβάσεις.

«Καλό είναι τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν ή να κατέβουν λιγάκι, αρκετό δεν είναι. Χρειάζονται πολλά μέτρα, και κατανοητά, τώρα… Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μπει, είναι η χρήση μάσκας παντού μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σε τηλεργασία το 40% των εργαζομένων

Υποχρεωτική καθίσταται από σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, η τηλεργασία στο 40% για εργαζομένους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Αττική, με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρχουν επίσης κλιμακωτά ωράρια για την προσέλευση των εργαζομένων στις δουλειές τους. Η προσέλευση θα γίνεται σε τρία κύματα για εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, και συγκεκριμένα θα προσέρχονται στις 7 π.μ., 8 π.μ. και 9 π.μ. αντίστοιχα. Στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρχει ευελιξία εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου, με αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Προστασίας, κατά την ανακοίνωση των μέτρων, οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα επιβάλλονται κυρώσεις τόσο σε εργοδότες όσο και σε εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα, δηλαδή δεν φορούν μάσκα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας, Νίκος Βρούτσης, διαβεβαίωσε ότι δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας ούτε ο μισθός για όσους εργαστούν με τηλεργασία. Σημείωσε δε ότι στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, που θα γίνει τον Οκτώβριο, υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα υγιές και σαφές περιβάλλον για την εξ αποστάσεως εργασία.

Κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού και «Ιανού»

Στο μεταξύ, τόσο η κακοκαιρία «Ιανός» όσο και ο κορονοϊός θα κρατήσουν κλειστά τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας από σήμερα, Δευτέρα, ενώ αυτό συνέβη ήδη με το «λουκέτο» που μπαίνει στα σχολεία της Πέλλας.

Επιπλέον, σε άλλες 20 σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια έχει ανασταλεί η λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Από αυτές, οι 17 αφορούν σχολεία της Αττικής και οι υπόλοιπες τρεις αφορούν τμήματα σε σχολεία του Πύργου, των Τρικάλων και των Σερρών.

Υπενθυμίζεται πως τέσσερα σχολεία της επικράτειας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους πλήρως. Πρόκειται για το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής και το 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και το 2ο Νηπιαγωγείο Δάφνης, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και την 1η Οκτωβρίου.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά

Αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μεταφορές και μετακινήσεις είναι ένας από τους κλάδους που αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του συστήματος καθώς από τη φύση τους προϋποθέτουν μαζική συνύπαρξη ατόμων, ενώ σε αυτό πρέπει να προστεθούν οι ελλείψεις δεκαετιών σε οχήματα και προσωπικό στο συγκοινωνιακό σύστημα της Αθήνας αλλά και το γεγονός ότι η Αττική σε επίπεδο κρουσμάτων βρίσκεται στο κόκκινο εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Στην κατεύθυνση αυτή, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να ισχύουν οι κανόνες της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων με κάθε μέσο, αλλά και το μέτρο του μέγιστου ποσοστού πληρότητας στο 65% σε οχήματα και συρμούς, το οποίο ωστόσο σε επίπεδο αστικής συγκοινωνίας ήταν εξαρχής πρακτικά ανεφάρμοστο καθώς είναι αδύνατο να τηρηθεί και να ελεγχθεί. Ταυτόχρονα παρατάθηκε έως τις 30 Απριλίου το μέτρο του μειωμένου κομίστρου, το οποίο αρχικά είχε θεσπιστεί έως τις 30 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συγκεκριμένης ρύθμισης το ενιαίο εισιτήριο κοστίζει 1,20 από 1,40 ευρώ, ενώ αντίστοιχες είναι και οι μειώσεις στα υπόλοιπα προϊόντα κομίστρου. Επιπλέον, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, θα επανέλθουν σε αποβάθρες και οχήματα λεωφορείων οι περίπου 300 «βοηθοί επιβατών», οι οποίοι την περασμένη άνοιξη βρίσκονταν στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μετρό με λεωφορεία, υπενθυμίζοντας στο επιβατικό κοινό την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων. Ως βοηθοί επιβατών είχαν χρησιμοποιηθεί περίπου 100 εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ, ενώ οι υπόλοιποι 200 προέρχονταν από δύο ιδιωτικές εταιρίες με το αρχικό κόστος της απευθείας ανάθεσης να ανέρχεται σε 372.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr