ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι πνίγηκε η Άσσος - Ένα «έγκλημα» 20 χρόνων αποκαλύπτεται σήμερα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι πνίγηκε η Άσσος - Ένα «έγκλημα» 20 χρόνων αποκαλύπτεται σήμερα

Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας υπέστη Bιβλική καταστροφή μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός».

Λάσπη, πέτρες, καταστροφή. Αυτές οι τρεις λέξεις μπορούν να περιγράψουν τα όσα συνέβησαν στην Άσσο Κεφαλονιάς, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, που πλέον μετράει τις πηγές του.

Οι εικόνες με τις πέτρες να έχουν καλύψει τα αυτοκίνητα, τα μαγαζιά που πλέον έχουν υποστεί ολική καταστροφή αλλά και τη θάλασσα που έχει γίνει 15 μέτρα... μικρότερη (!), κάνουν τον γύρο της Ελλάδας.

Ήταν όμως το βουνό αυτό που κυριολεκτικά κατάπιε την Άσσο; Ο όγκος του νερού ήταν τέτοιο να φέρει την βιβλική καταστροφή; Γιατί ο άλλος δρόμος του χωριού δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα;

Το Newsbomb.gr, επικοινώνησε με κατοίκους της περιοχής και σήμερα αποκαλύπτει ένα «έγκλημα» 20 και πλέον ετών στην Άσσο. Ένα «έγκλημα» που τιμώρησε το βράδυ της Παρασκευής με το πέρασμα του «Ιανού» το χωριό.

«Η Άσσος πλήρωσε τα εγκλήματα που γίνονται εδώ και 20 χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια. Δυο μπαζωμένα ρέματα ήταν αυτά που μας έπνιξαν. Κατέβηκαν μέχρι το χωριό, η πλατεία καταστράφηκε», μας είπε κάτοικος της Άσσου, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, ώστε να μην ενταθούν και άλλο τα πνεύματα στο ήδη σοκαρισμένο χωριό.

«Το χωριό είναι κομμένο στη μέση. Η άλλη πλευρά (σ.σ, η Άσσος έχει δυο εισόδους) δεν έχει πάθει καμία ζημιά. Κανένα βουνό δεν κατέβηκε κάτω. Πληρώσαμε τα μπάζα που είναι μαζεμένα εδώ και 20 χρόνια. Δεν υπάρχει λάσπη. Μόνο πέτρες», πρόσθεσε.

Δείτε στα παρακάτω video τα ρέματα από τα οποία ήρθαν τα μπάζα:

Οι 12 ώρες της καταστροφής

Πόσο απέχει όμως η διάλυση ενός επίγειου παράδεισου και η μετατροπή του σε «κρανίου τόπο»;

«Η βροχή ξεκίνησε στις 5 τα ξημερώματα. Πολύ βροχή. Μετά τις 10 το πρωί δεν έβλεπες τίποτα. Δεν υπήρχε τίποτα να δεις στο μισό μέτρο. Μόνο ήχος από την βροχή. Ακούσαμε μια τεράστια βοή. Όταν κοιτάξαμε είδαμε να συμβαίνει το κακό. Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Αυτή η βοή...», ήταν η σοκαριστική περιγραφή για τις 12 ώρες που άλλαξαν για πάντα την Άσσο.

Χωρίς νερό και ηλεκτρισμό

Αυτή την στιγμή η Άσσος βρίσκεται χωρίς νερό, το μισό χωριό τουλάχιστον. Η ηλεκτροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί ενώ οι κάτοικοι δέχονται φαγητό και εμφιαλωμένα νερά από εθελοντές.

«Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Βίκυ Μενεγάτος για την συμβολή της. Σας παρακαλώ να γραφτεί αυτό. Η γυναίκα ζει στην Αγγλία και από την πρώτη στιγμή έχει συνδράμει με κάθε τρόπο. Παράλληλα, αρκετοί Άγγλοι τουρίστες, αλλά και από άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει έρανο για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών», πρόσθεσε.

Όλα ένα χάος...

Τι συμβαίνει όμως τώρα, 48 ώρες μετά την βιβλική καταστροφή;

«Όλα είναι ένα χάος. Το πάρκινγκ έχει γίνει όλο μπάζα. Ο δρόμος είναι γεμάτος πέτρες, έχει ανέβει περίπου ενάμιση μέτρο. Δεν μπορούμε να τα πετάξουμε όλα αυτά με τα χέρια. Να τα πάμε που; Χρειαζόμαστε βοήθεια. Τα μπάζα έχουν φτάσει 15 μέτρα μέσα την θάλασσα. Περπατάς 15 μέτρα μέσα στο νερό!».

Να σημειωθεί πως η Άσσος είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης, με την ολοκληρωτική, σχεδόν, καταστροφή της να γίνεται πρώτο θέμα στον αγγλικό Τύπο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Αττική: Ποια σχολεία και καταστήματα είναι κλειστά - Τι ισχύει για Δημόσιο και ΜΜΜ