ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Νίσυρος - Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν θα έχουμε πολλούς και ισχυρούς μετασεισμούς

Σεισμός Νίσυρος - Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν θα έχουμε πολλούς και ισχυρούς μετασεισμούς
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Απολύτως καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Νίσυρο.

Όπως είπε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:05 και η εστία του εντοπίζεται σε μεγάλο βάθος, στα 150 χιλιόμετρα, στην περιοχή βορειοδυτικά της Νισύρου, στα Δωδεκάνησα. Το μέγεθος ήταν 5,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Από τα χαρακτηριστικά του σεισμού, δηλαδή κυρίως από το μεγάλο εστιακό βάθος, συμπεραίνω ότι δεν θα υπάρξει αξιόλογη συνέχεια, δεν θα έχουμε πολλούς και ισχυρούς μετασεισμούς. Αυτό δεν προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να έχουμε λίγους σεισμούς με μικρά μεγέθη. Οπότε νομίζω ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας από αυτή τη δόνηση και την ενδεχόμενη συνέχειά της».

Ερωτηθείς, ειδικότερα, αν η συγκεκριμένη περιοχή είχε δώσει κατά το παρελθόν ισχυρούς σεισμούς, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος απάντησε:

«Πράγματι, η περιοχή των Δωδεκανήσων έχει δώσει κατά το παρελθόν μεγάλους σεισμούς και για να δώσω μια εικόνα από το πρόσφατο παρελθόν: λίγο προς τα βορειοανατολικά, το 2017, στις 20 Ιουλίου είχαμε πολύ ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 Ρίχτερ στην περιοχή της Κω, με αρκετές βλάβες και δύο θύματα θυμίζω. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα πολύ ισχυρού σεισμού στην περιοχή».

Νωρίτερα υπενθυμίζεται ότι αναθεωρήθηκε προς τα επάνω η μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών αναφορικά με τον σεισμό που σημειώθηκε κοντά στη Νίσυρο, ο οποίος είχε τελικά ισχύ 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 32 χλμ. δυτικά -βορειοδυτικά της Νισύρου.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 150,7 χλμ.

Η πρώτη αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 136,4 χλμ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή τις κυρώσεις