ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι σε λίγες ώρες - Στους 479 οι νεκροί

Κορονοϊός: Εννέα θάνατοι σε λίγες ώρες - Στους 479 οι νεκροί
IN TIME

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των θυμάτων από την πανδημία. 

Συγκεκριμένα, ακόμη εννέα άνθρωποι προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες στη θλιβερή λίστα των νεκρών στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

-Δύο άνδρες ηλικίας 77 και 69 ετών έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Ο πρώτος είχε υποκείμενα νοσήματα και ο δεύτερος όχι.

- Μια 91χρονη άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

- Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός απεβίωσε ένας ηλικιωμένος 87 ετών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε υποκείμενα νοσήματα.

- Ακόμη ένας ηλικιωμένος 97 ετών με υποκείμενα νοσήματα, έχασε την μάχη στο Θριάσιο.

- Στην λίστα των νεκρών προστέθηκαν ακόμη δυο άνδρες, 58 και 74 ετών, από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

- Και δυο 69χρονοι που νοσηλευόταν στα νοσοκομεία «Ασκληπίειο Βούλας» και «Αλεξάνδρα»

Συνολικά οι νεκροί στη χώρα μας ανέρχονται πλέον στους 479.

Τσακρής στο Newsbomb.gr: «Ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι έως και 20 φορές μεγαλύτερος»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναφέρθηκε στην πορεία του κορονοϊού, στα μέτρα που έχουν ληφθεί, στην δύσκολη περίπτωση της Αττικής, καθώς και στα «κρυφά» κρούσματα.

O κ. Αθανάσιος Τσακρής, αναφορικά με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στην ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, τόνισε πως με δεδομένη την υψηλή μολυσματικότητα του SARS-CoV-2 και σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ελάττωση της θερμοκρασίας, τα υφιστάμενα μέτρα είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτίσουν την αυξητική πορεία της επιδημίας τους επόμενους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ιδιαίτερη βέβαια σημασία έχει η ορθή εφαρμογή των μέτρων, όπως είναι η σωστή χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

«Πιστεύω ότι καθώς η επιδημία θα εξελίσσεται, η συμπεριφορά μας θα αλλάξει σημαντικά προς την σωστή κατεύθυνση, ακόμη και χωρίς την επιβολή υποχρεωτικών μέτρων. Ήδη η αναγκαιότητα της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας γίνεται δεκτή ολοένα και από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το κύριο πρόβλημα το χειμώνα θα παραμείνει η COVID-19 λοίμωξη και πολύ λιγότερο θα μας απασχολήσει η γρίπη ή ο συνδυασμός τους. Τα δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο, όπου μόλις τελείωσε ο χειμώνας, δείχνουν ότι το επιδημικό κύμα της γρίπης κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Και αυτό έχει να κάνει με τα αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας που λαμβάνονται, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η υγιεινή των χεριών αλλά και η χρήση της μάσκας σε πολλές χώρες. Τα παραπάνω μέτρα δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τη γρίπη, που εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μεγαλύτερη έκταση, θα κρατήσουν και στη χώρα μας τη γρίπη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εξάλλου για να μιλήσουμε με όρους ιολογίας, ο ίδιος ο SARS-CoV-2 δεν θα αφήσει "χώρο" στη γρίπη για να επεκταθεί.», είπε ο κ. Τσακρής, σχετικά με την έξαρση της γρίπης τους επόμενους μήνες.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, σε ερώτηση σχετικά με την περίπτωση της Αττικής - και κατ’ επέκταση και άλλων αστικών κέντρων – όπου η συγκέντρωση του πληθυσμού και η κοινωνική δικτύωση είναι μεγάλη, επεσήμανε πως το γεγονός αυτό κάνει την αντιμετώπιση της επιδημίας ακόμη πιο δύσκολη και την περιχαράκωση εστιών υπερμετάδοσης πιο περίπλοκη. «Στην Αττική οι μετακινήσεις πολιτών με μέσα μαζικής μεταφοράς είναι περισσότερες και ο χρόνος παραμονής τους σε αυτά μεγαλύτερος λόγω των μεγάλων αποστάσεων. Τέλος, η ύπαρξη πολλών κλειστών ευαίσθητων δομών (γηροκομεία, φυλακές) είναι ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας.», δήλωσε στο Newsbomb.gr.

Ο κ. Αθανάσιος Τσακρής είναι καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.

«Όλες οι επιστημονικές μελέτες και μετα-αναλύσεις που έχουν γίνει έως τώρα έχουν δείξει ότι ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης του SARS-CoV-2 είναι με τα σταγονίδια που εκκρίνονται όχι μόνο με τον βήχα και το φτέρνισμα αλλά και με την ομιλία - ιδιαίτερα όταν μιλάμε δυνατά, γελάμε ή τραγουδάμε. Συνεπώς, τα πιο αποτελεσματικά μέτρα είναι τόσο η τήρηση των αποστάσεων όσο και η χρήση της μάσκας. Η καθολική εφαρμογή της μάσκας είναι κάτι που θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στον περιορισμό της επιδημίας. Πέρα από τη χρησιμότητα του μέτρου αυτού καθεαυτού, είναι κάτι που περνάει και το σωστό μήνυμα στην κοινωνία. θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν, ο ιός θα μπορεί πιο εύκολα να εγκαθίσταται και να πολλαπλασιάζεται στο βλεννογόνο της μύτης, ευνοούμενος από τη χαμηλή θερμοκρασία στην ρινική περιοχή. Αυτό από μόνο του κάνει τη χρήση της μάσκας ακόμη πιο επιβεβλημένη.», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως «Είναι επόμενο να υπάρχει κόπωση των πολιτών από αυτή την άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση και τα προβλήματα που προκαλεί. Αλλά ο ιός δεν κουράζεται, ούτε κάνει διαλείμματα. Θα συνεχίσει τη διασπορά του, εκμεταλευόμενος και το παραμικρό δικό μας έστω και μικρό «διάλειμμα» εφαρμογής των μέτρων. Εκτός όμως από τη μάσκα και την απόσταση, η συστηματική καταγραφή των κρουσμάτων στην κοινότητα στις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες και οι επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι στις κλειστές δομές είναι δράσεις απολύτως αναγκαίες για τον έλεγχο της πανδημίας: στη φάση αυτή, με την τόσο μεγάλη εξάπλωσή της, μπορούν να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο και από τις ιχνηλατήσεις των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που αντανακλούν ένα μικρό μόνο μέρος των πραγματικών περιστατικών.»

Αναφορικά με το κατά πόσο, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, υπάρχουν «κρυφά» κρούσματα, ο κ. Τσακρής υπογράμμισε πως «από μελέτες και μαθηματικά μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες, εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι 10 αλλά και 20 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται επισήμως με βάση τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά. Πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχε το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έδειξε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στο ground zero της πανδημίας, στην πόλη Γουχάν της Κίνας, ήταν εικοσαπλάσιος από αυτό που έδειξαν οι επίσημες καταγραφές. Ο αριθμός των κρυφών κρουσμάτων λοιπόν εξαρτάται από το πόσο εντατικοί ή όχι είναι οι εργαστηριακοί έλεγχοι που γίνονται σε κάθε χώρα. Επίσης, η δυνατότητα εκτίμησης του πραγματικού αριθμού των περιστατικών με προηγμένα μαθηματικά μοντέλα απαιτεί πολύ καλή και συστηματική καταγραφή τους στην κοινότητα. Διαφορετικά οποιαδήποτε πρόβλεψη και κάθε υπολογισμός των "κρυφών" η "φανερών" κρουσμάτων είναι παρακινδυνευμένα.», επεσήμανε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σφοδρή κακοκαιρία θα σαρώσει τη χώρα από το βράδυ