ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Ξύπνησαν οι άσχημες μνήμες από το «Μέρλιν»

Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Ξύπνησαν οι άσχημες μνήμες από το «Μέρλιν»

Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Το ναυτικό ατύχημα του φορτηγού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» ξύπνησε άσχημες μνήμες από δυστύχημα που είχε γίνει σε κοντινή θαλάσσια περιοχή το 1972.

Το πρωί της Τρίτης (27/10) σήμανε συναγερμός στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση στη θαλάσσια περιοχή έξω από αυτό έγινε ναυτικό ατύχημα που λίγο έλειψε να έχει άσχημη κατάληξη. Το φορτηγό πλοίο «Maersk Launcestοn» συγκρούστηκε με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ», του προξένησε τεράστια ζημιά και χρειάστηκε η άμεση επέμβαση του λιμενικού, του πολεμικού ναυτικού και ρυμουλκών πλοίων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αυτό το ναυτικό ατύχημα, ξύπνησε άσχημες μνήμες από τον Νοέμβριο του 1972. Τότε, σε περιοχή πολύ κοντινή με αυτή που έγινε η σύγκρουση των πλοίων το πρωί της Τρίτης, είχε συμβεί ένα ανάλογο ναυτικό συμβάν, που εξελίχθηκε σε τραγωδία. Συγκεκριμένα, ήταν 15 Νοεμβρίου 1972 στις 15:00 όταν το δεξαμενόπλοιο «World Hero» και το οχηματαγωγό «Μέρλιν» του Πολεμικού Ναυτικού συγκρούστηκαν με σφοδρότητα.

Το τεράστιο δεξαμενόπλοιο είχε εμβολίσει την πρύμνη του μικρού οχηματαγωγού. Το «Μέρλιν» άρχισε να παίρνει κλίση και να βυθίζεται, με τους άνδρες του πληρώματος που ήταν στο κατάστρωμα να προσπαθούν να ειδοποιήσουν τους συναδέλφους τους που ήταν στα κάτω διαμερίσματα του πλοίου. Η πρόσκρουση, εν τέλει, αποδείχθηκε μοιραία για 44 άνδρες που δεν κατάφεραν να διαφύγουν από τα κάτω διαμερίσματα του πλοίου και παρασύρθηκαν μαζί του στο βυθό.

Στον Πειραιά είχε σημάνει συναγερμός για τη σύγκρουση, με πέντε ρυμουλκά να κατευθύνονται στο σημείο της σύγκρουσης των δυο πλοίων ενώ και άλλα επιβατηγά, ρυμουλκά, αλιευτικά και κάθε είδους πλοιάρια που ήταν κοντά στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έσπευσαν σε βοήθεια. Το ολλανδικό φορτηγό πλοίο «Swindregt» και το ίδιο το «World Hero» κατάφεραν να περισυλλέξουν από τη θάλασσα 14 άνδρες. Ήταν και ο μοναδικοί επιζώντες από τη βύθιση του «Μέρλιν».

Η ταυτότητα του οχηματαγωγού «Μέρλιν» που βυθίστηκε το 1972

Πρώην ‘USS LSM 557’. Του ιδίου τύπου ‘Υποπλοίαρχος Δανιόλος ’, ‘Υποπλοίαρχος Κρυσταλλίδης’, ‘Υποπλοίαρχος Γρηγορόπουλος’, ‘Υποπλοίαρχος Ρουσσέν’ και ‘Υποπλοίαρχος Τουρνάς’

Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία ‘USA – Charleston Navy Yard. Charleston, S.C.’ Παρελήφθη στη Βοστόνη των Η.Π.Α. στις 30 Ιουλίου 1958. Ονομάσθηκε προς τιμήν του Υποπλοίαρχου Ν. Μέρλιν που χάθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1941 κατά την βύθιση του βρετανικού Υ/Β ‘ΠΕΡΣΕΥΣ’. Βυθίστηκε στις 15 Νοεμβρίου 1972 (Κυβερνήτης Υποπλοίαρχος Γ. Μπλεγιέτης) μέσα σε λίγα λεπτά 3 μίλια νότια από το λιμάνι του Πειραιά, μετά από σύγκρουση με το Δεξαμενόπλοιο ‘WORD HERO’. Στο ναυάγιο χάθηκαν 44 άνθρωποι.

Πριν από 48 χρόνια και συγκεκριμένα στις 15 Νοεμβρίου 1972, το οχηματαγωγό ΜΕΡΛΙΝ του ΠΝ, βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά, τρία μίλια νότια από το λιμάνι του Πειραιά, όταν συγκρούστηκε με το γιγαντιαίο δεξαμενόπλοιο WORLD HERO, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 44 από τα μέλη του πληρώματος που εγκλωβίστηκαν στο εσωτερικό του πλοίου και το ακολούθησαν στον υγρό του τάφο.

* Με πληροφορίες από Militaire.gr, Wikipedia

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν σε παραλήρημα: Ο «πόλεμος» με Μακρόν και ΗΠΑ ξυπνά τους τζιχαντιστές