Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

«ΚΑΛΛΙΣΤΩ»: Τρομακτική η ταχύτητα του εμπορικού - Ο σωτήριος ελιγμός του Έλληνα κυβερνήτη

«ΚΑΛΛΙΣΤΩ»: Τρομακτική η ταχύτητα του εμπορικού - Ο σωτήριος ελιγμός του Έλληνα κυβερνήτη
Τεράστιες οι ζημιές που προκλήθηκαν στο «Καλλιστώ»
InTime

Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ναυτικό ατύχημα μεταξύ του ναρκοθηρευτικού του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ» και του φορτηγού - πλοίου της Maersk έξω από το λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Τρίτης (27.10), ερευνούν οι Αρχές.

Οι εμπειρογνώμονες συλλέγουν συνεχώς στοιχεία, ενώ η κατάθεση του καπετάνιου του εμπορικού πλοίου και του κυβερνήτη του ναρκοθηρευτικού, αναμένεται να ρίξουν φως στο τρομακτικό συμβάν.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι το γιγαντιαίο container ship «Maersk Launceston» κινείτο με ταχύτητα μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης, με τις πληροφορίες μάλιστα να κάνουν λόγο ακόμα και για 16 κόμβους ταχύτητα! Το στοιχείο αυτό έχει αποτυπωθεί στους χάρτες που καταγράφουν την πορεία των εμπορικών πλοίων. Το «Maersk Launceston» μήκους 266 μέτρων, κινούνταν με ταχύτητα 5,3 κόμβων μέχρι να προσεγγίσει στην Ψυττάλεια. Σταδιακά άρχισε να αυξάνει ταχύτητα.

Στις 07:10 κινείται με 6,8 κόμβους, στις 07:14 πλέει με 9,8 κόμβους, στις 07:19 κινείται με 12,2 κόμβους, στις 07:24 με 16,1 κόμβους και στις 07:29 η ταχύτητά του καταγράφεται στους 16 κόμβους. Λίγα λεπτά αργότερα, το τεράστιο container ship φτάνει σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό ναρκοθηρευτικό. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη! Τελευταία στιγμή ο κυβερνήτης του «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» επιχειρεί σωτήριο ελιγμό που αποτρέπει την ναυτική τραγωδία.

Η σύγκρουση όμως είναι σφοδρότατη. Οι 65.000 τόνοι του εμπορικού πλοίου χτυπούν το ελληνικό ναρκοθηρευτικό των 700 μόλις τόνων. Όπως τονίζουν ειδικοί, «ήταν σαν να συγκρούεται νταλίκα με… καροτσάκι σούπερ μάρκετ»!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

Το πλοίο «Survivor» του ελληνικού Στόλου

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται στην πράξη η ελληνική ναυτοσύνη, με τον ελιγμό του κυβερνήτη του ναρκοθηρευτικού να αποδεικνύεται καθοριστικός για την σωτηρία του πληρώματος, όπως επίσης και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο. Μόνο δύο άνδρες τραυματίζονται και μάλιστα πολύ ελαφρά. Το «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» ωστόσο, κόβεται στη μέση.

Αρχικά φάνηκε να βρίσκεται σε διαδικασία βύθισης, εντούτοις, τα εξαιρετικά στεγανά του συγκεκριμένου πλοίου καθυστερούν την εισροή υδάτων και αποτρέπουν τελικά το να βρεθεί στο βυθό.

Όπως αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες, η μεγάλη ζημιά που υπέστη το «Καλλιστώ» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υλικά κατασκευής του. Το πλοίο είναι φτιαγμένο από ενισχυμένο πλαστικό και υαλονήματα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα ευάλωτο σε συγκρούσεις. Το ίδιο υλικό, όμως, είναι κι αυτό που απέτρεψε τη βύθιση του πλοίου ενώ είχε αποκοπεί τεράστιο κομμάτι από τη πρύμνη του. Πληροφορίες αναφέρουν πως το κομμάτι της πρύμνης που έχει αποκολληθεί αγγίζει σε μήκος τα 12 μέτρα.

Το πλοίο του ελληνικού Στόλου έχει ήδη ρυμουλκηθεί στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, έπειτα από τιτάνια προσπάθεια, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως πρόκειται για άθλο, τόσο η αποφυγή της βύθισης όσο και της ασφαλούς ρυμούλκησης.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί περισσότερες φωτογραφίες του «Καλλιστώ» από drone:

Συνελήφθη ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο καπετάνιος του πλοίου «Maersk Launcestοn» έχει συλληφθεί ενώ έχει απαγορευτεί ο απόπλους του. Το πλοίο είχε προορισμό το Τσανάκαλε της Τουρκίας, το οποίο όμως θα μείνει τώρα ανοικτά του Πειραιά για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Σχετικά με το περιστατικό, μίλησε και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Έχουμε δυο τραυματίες, ενημερώθηκα από τον κεντρικό λιμενάρχη. Το περιστατικό έγινε πριν από τις 8:00 το πρωί, κόπηκε ένα τμήμα του δικού μας πλοίου, ρυμουλκείται τώρα στον ναύσταθμο. Ήταν ένα περιστατικό ατυχές, θα δούμε για τις ευθύνες θα εξεταστούν όλα αυτά», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Ενημερώθηκα από το πρωί, ήρθα να δω την κατάσταση από τα βράχια της πειραϊκής. Πιστεύω πως το περιστατικό λήγει ομαλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν θύματα. Βαίνει ομαλά η κατάσταση».

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο ναύσταθμο τη στιγμή που έφτασε το «Καλλιστώ», ρυμουλκούμενο, από τα τρία ρυμουλκά πλοία το ένα εκ των οποίων του Πολεμικού Ναυτικού, παρά την κλίση που είχε πάρει μετά την πρόσκρουση.

Δείτε το ρεπορτάζ όπως μεταδόθηκε LIVE από τη σελίδα του Newsbomb.gr στο Facebook