ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown στην Αθήνα: Αντίστροφη μέτρηση - Μία εβδομάδα μακριά από το «λουκέτο» η πρωτεύουσα

Lockdown στην Αθήνα: Αντίστροφη μέτρηση - Μία εβδομάδα μακριά από το «λουκέτο» η πρωτεύουσα
INTIME

Κορονοϊός: Μία εβδομάδα περιθώριο ώστε να κριθεί εάν η Αττική μπαίνει στο… γκρι, σε πιο διευρυμένο δηλαδή lockdown, όπως επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, δίνουν ειδικοί και κυβέρνηση.

Τα νέα αυστηρά μέτρα που είναι σε ισχύ από χθες τα ξημερώματα για ολόκληρη τη χώρα θέλουν 10 με 15 ημέρες για να δείξουν αποτέλεσμα.

Ωστόσο, οι επτά ημέρες θεωρούνται ένα διάστημα κατά το οποίο εάν το Λεκανοπέδιο Αττικής δεν δείξει σημάδια εκθετικής αύξησης και διατηρηθεί σε σχετικά σταθερό επίπεδο, τα σημάδια θα εμπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Το ίδιο ισχύει, άλλωστε, και για ολόκληρη τη χώρα. Προς το παρόν, η επιδημία επελαύνει. Χθες κατέγραψε ξανά αρνητικό «ρεκόρ». με 2.166 κρούσματα σε ένα 24ωρο, την ώρα που ανεβαίνει τόσο η θνητότητα -13 νέοι θάνατοι χθες, 655 θάνατοι συνολικά- όσο και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Μέχρι χθες έφταναν τους 169.

Από το σύνολο των χθεσινών κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 595 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και τα 542 στην Αττική. Αριθμός ιδιαίτερα υψηλός που προβληματίζει τους ειδικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, το Λεκανοπέδιο παρουσιάζει αύξηση κατά 30% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα στις ημερήσιες διαγνώσεις. Επεσήμανε, όμως, ότι το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγάλο και «εάν συνεχίσει έτσι, θα είμαστε καλά», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Χτύπησε το τελευταίο καμπανάκι

Οι ειδικοί, πάντως, κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου. Ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ) «ότι είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε Θεσσαλονίκη». Αντίστοιχα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και, επίσης, μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Τσακρής, επεσήμανε (ΣΚΑΪ) ότι «είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική» και πως «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα».

Την ίδια στιγμή, αναλύσεις από τα λύματα της Αττικής προκαλούν έντονη ανησυχία. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6, αποκάλυψε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται πολύ γρήγορα. «Την Κυριακή είδαμε πάλι μια αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50.000-60.000». Κατά τον κ. Θωμαΐδη, με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μια καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».

Πέτσας: «Δεν διστάζουμε»

Δεν απέκλεισε ένα «μοντέλο» Θεσσαλονίκης σε όλη την Ελλάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΊ), επικαλούμενος μάλιστα και την επιδημιολογική εξέλιξη άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «εχουμε πει από την αρχή ότι δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που επιβάλλει η επιδημιολογική κατάσταση. Είχαμε την εισήγηση των ειδικών τις προηγούμενες ημέρες και πράξαμε ανάλογα. Αυτό κάνουμε από τον Μάρτιο και μετά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μακάρι, επαναλαμβάνω, να μη φτάσουμε εκεί», ανέφερε, εξηγώντας για ακόμη μία φορά ότι η κατάσταση είναι δυναμική.

Πρόσθεσε δε ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, πλην Θεσσαλονίκης και Σερρών, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων, όχι όμως ακόμη επιθετική. «Και ελπίζουμε να μπορέσουμε με τα μέτρα που έχουμε πάρει να αναχαιτίσουμε αυτό το κύμα, να το φέρουμε σε μια επίπεδη κατάσταση και σιγά-σιγά σε πτωτική πορεία. Αν γίνει αυτό, τότε θα λήξουν τα μέτρα πιο γρήγορα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ποιες περιοχές βαδίζουν προς το γκρι

Με πολύ υψηλό ρυθμό κινείται η διασπορά στη Θεσσαλονίκη. Χθες, μετά από ένα διάλειμμα μίας ημέρας κατά την οποία … τερμάτισε πρώτη η Αττική, η Θεσσαλονίκη «ξαναπέρασε μπροστά» και κατέγραψε τις περισσότερες μολύνσεις σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μαγιορκίνης, η μετάδοση στη Θεσσαλονίκη ανά μονάδα πληθυσμού και σε σχέση με την Αττική είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη. Επίσης, η διασπορά που έχει αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη είναι πέντε με έξι φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιες για το «γκρι» του lockdown είναι ακόμη τρεις περιοχές που προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς. Πρόκειται για τη Ροδόπη, τη Λάρισα, και με χαμηλότερη διασπορά η Δράμα. Η Ροδόπη σε ένα 24ωρο χθες δήλωσε επιπλέον 108 μολύνσεις, από τις οποίες μόλις οι τέσσερις συνδέονται με συρροές. Επίσης, η Λάρισα κατέγραψε 106 νέα περιστατικά και η Δράμα 46 κρούσματα σε μόλις 24 ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι στη Β Ζώνη του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, την «κόκκινη», μπήκε και η Μαγνησία, που καταγράφει 135 ενεργά κρούσματα και 311 στενές επαφές τους.

Οι ηλικίες

Στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι η ηλικιακή ομάδα από 19 έως 39 ετών, που «δίνει» 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών με 250 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας εξέφρασε την ανησυχία των ειδικών για την ηλικιακή ομάδα από 65 ετών και πάνω, αναφέροντας ότι οι μολύνσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανέρχονται σε 100. Και με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αποτελεί τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων, η διασπορά αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα.

Η επίπτωση, άλλωστε, της ραγδαίας εξάπλωσης της Covid-19 στην κοινότητα φαίνεται πλέον από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι χθες ανήλθαν σε 169 -οι περισσότεροι ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες- παρουσιάζοντας αύξηση ημέρα με την ημέρα. Τη Δευτέρα ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν σε 153 και την Κυριακή σε 140.

Το σύστημα υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται σημαντικά, αλλά υπάρχουν ακόμη κενές κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τη Δευτέρα υπήρχαν 20 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid, στην Αττική 41 κλίνες ειδικά για κορονοϊό και πανελλαδικά οι κενές κλίνες ανέρχονται σε 122.

Η ηλικιακή ομάδα 1-18 ετών έχει τη χαμηλότερη συμμετοχή στην επιδημία, με 50 έως 70 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η μεγάλη αύξηση της επιδημίας στην Ελλάδα συνδέεται με περιστασιακή κοινωνική ζωή όπου δεν χρησιμοποιείται μάσκα και κυρίως σε κλειστούς χώρους. Εν ολίγοις, η μεταφορά κοινωνικών συναναστροφών σε κλειστούς χώρους, όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται λόγω κατανάλωσης φαγητού και ποτού, συντέλεσε σε μεγάλες αλυσίδες μεταδόσεων. Ο επίκουρος καθηγητής πρόσθεσε ότι η μετάδοση σε κλειστό χώρο συγκριτικά με ανοιχτό όταν κάποιος δεν φοράει μάσκα είναι έως και κατά δέκα φορές μεγαλύτερη, ενώ συνέστησε σε κλειστούς χώρους, όπου είναι αδύνατη η χρήση της μάσκας, να υπάρχει επαρκής εξαερισμός των χώρων. Επιπλέον, επανέλαβε την ανάγκη να συναναστρέφονται οι πολίτες με κοινωνικές «φούσκες» που φτιάχνουν, δηλαδή με συγκεκριμένες ομάδες κοντινών ανθρώπων.

Σενάριο για λουκέτο και στα Γυμνάσια

Σε συζήτηση για το κλείσιμο και των Γυμνασίων εκτός των Λυκείων για τις «γκρι» περιοχές, δηλαδή προς το παρόν τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, είναι η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής κρίνουν ότι είναι σκόπιμη η τηλεκπαίδευση και για το Γυμνάσιο, μια και βάσει διεθνών μελετών όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία των παιδιών τόσο προσομοιάζουν στους ενήλικες στη δυνατότητα να μολυνθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν.

Για την ώρα, όμως, οι ειδικοί έμειναν στο Λύκειο και εάν απαιτηθεί θα προχωρήσουν στην ίδια σύσταση και για το Γυμνάσιο.

Οσον αφορά στις «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες εντάσσεται και η Αττική, δεν υπάρχει προς το παρόν συζήτηση για να κλείσουν Γυμνάσια ή Λύκεια. Εάν, ωστόσο, η διασπορά αυξηθεί κατά πολύ, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όπως προκύπτει από πληροφορίες από την Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις δειγματοληπτικές έρευνες που έγιναν στις περιοχές αυτές που ήταν στο «κόκκινο», αποδείχθηκε ότι το ποσοστό θετικότητας στα τεστ ήταν κάτω της μονάδας, 0,6%. Μόνο τέσσερα τεστ ήταν θετικά στα 660 που έγιναν στις περιοχές αυτές. Οι ειδικοί αποφάσισαν ότι καλό είναι για τα Λύκεια της Θεσσαλονίκης και των Σερρών να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση. Κι αυτό λόγω φόβων ότι σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά θα μπει ο ιός στα σχολεία μέσα από την κοινότητα.

Στις «κόκκινες» περιοχές, πάντως, μετά τα πανεπιστήμια που υποχρεώνονται σε τηλεκπαίδευση, εκπαίδευση εξ αποστάσεως θα γίνεται στο εξής και στα ιδιωτικά κολέγια.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ 2020 αποτελέσματα: Δείτε LIVE ποιος προηγείται σε κάθε πολιτεία