ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Σφραγίζεται» ξανά η χώρα από το Σάββατο - Τα μέτρα που ανακοινώνουν Μητσοτάκης - Τσιόδρας

Lockdown: «Σφραγίζεται» ξανά η χώρα από το Σάββατο - Τα μέτρα που ανακοινώνουν Μητσοτάκης - Τσιόδρας

Κορονοϊός - Lockdown: Το «χαλινάρι» του γενικού lockdown περνάει η κυβέρνηση, τις επόμενες ώρες στην πανδημία του Covid-19, θέλοντας να αποτρέψει την επιδείνωση της εκθετικής αύξησης που παρουσιάζουν τα κρούσματα στη χώρα μας όπως αποτυπώνεται και στο συνεχές «κοκκίνισμα» του επιδημιολογικού χάρτη τα τελευταία εικοσιτετράωρα. 

Άλλωστε η απόφαση που ελήφθη από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, θα παρουσιάσει το περίβλημα της δοκιμασμένης ασπίδας της οριζόντιας καραντίνας, ήταν ένα κλικ πιο πάνω από την εισήγηση των ειδικών τόσο στη διάρκεια της ισχύος της αλλά και στο επίπεδο της. Γιατί όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές η στάση αναμονής έναντι της οξύτητας του επερχόμενου προβλήματος, όπως αποτυπώνεται και στον διπλασιασμό των διασωληνωμένων το τελευταίο δεκαήμερο, δεν αποτελεί επιλογή: «Γι’αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία».

Γιατί άλλωστε οι ειδικοί φαίνεται να μην πρόκριναν την άμεση εφαρμογή ενός γενικού lockdown έναντι της λύσης της τοπικής απαγόρευσης και μάλιστα όχι απαραίτητα μεγαλύτερης διάρκειας από τις δεκαπέντε ημέρες.

Γι’αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί, δίνοντας τη φωτογραφία της στιγμής, απέκλειε ως ενδεχόμενο ένα άμεσο lockdown στην Αττική. Ήταν σαφές όμως ότι στις ώρες που ακολουθούσαν αυτές τις δηλώσεις τα δεδομένα γνώριζαν μια σαφή επιδείνωση μεγαλώνοντας και την ανησυχίας. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε το πρωί να προϊδεάσει για τη βούληση του για πιο δραστικές λύσεις ώστε να αναχαιτιστεί η επιθετικότητα που καταγράφεται σε αυτή τη φάση της πανδημίας: «τώρα θα πρέπει και πάλι να δράσουμε γρήγορα. Μερικές φορές πρέπει να ενεργούμε με ταχύτητα χωρίς να έχουμε ακόμη όλες τις πληροφορίες, αλλά αυτά είναι τα δεδομένα της λήψης αποφάσεων στην εποχή της πανδημίας», είπε ο πρωθυπουργός κατά την 130ή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή των λοιμοξιωλόγων και μετά την παρουσίαση των στοιχείων, αλλά και τις καθιερωμένες προβολές όλων των δεικτών βαρύτητας, η πλάστιγγα έγειρε προς την πλευρά των νέων μέτρων και δη του lockdown. Οι νέες καταγραφές των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη (823), Αττική (588), Λάρισα (111), Ροδόπη (83), Σέρρες (72) και Πέλλα (54) επικύρωσαν μια απόφαση που ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι ήθελε να αποφύγει, αλλά όπως έχει ξεκαθαρίσει από το πρώτο στάδιο της πανδημίας δεν θα διακινδυνεύσει ζωές.

Είναι σαφές ότι μεγαλώνει και η πίεση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι που περιέγραψε με μελανά χρώματα και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ANT1. Οι σχετικοί δείκτες καταγραφής στην οδό Αριστοτέλους δείχνουν ότι από τις 698 κλίνες ΜΕΘ – Covid που υπάρχουν σε όλη την χώρα οι 315 είναι κενές.

Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ΜΕΘ-Covid είναι σήμερα 144 από αυτές οι 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Θεσσαλονίκη φτάνει το 30% καθώς υπάρχουν μόλις 31 κρεβάτια άδεια. Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 είναι 3.972. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται μέχρι χθες ήταν περισσότεροι από 1.500.

Ο καμβάς των μέτρων είναι σχεδόν έτοιμος και το φινίρισμα θα γίνεται μέχρι και τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, μαζί με τον καθηγητή Τσιόδρα θα βρεθούν ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου. Καταρχάς ως χρονική αφετηρία της νέας πανελλαδικής καραντίνας, φαίνεται πως έχει επιλεγεί το προσεχές Σάββατο 7 Νοεμβρίου και το μοντέλο της Θεσσαλονίκης θα είναι αυτό που θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα. Οι τελευταίες πληροφορίες προσδιορίζουν τη χρονική διάρκεια της ισχύος των απαγορεύσεων σε τρεις εβδομάδες, κατά τις οποίες θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 21.00 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, ενώ οι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα κατεβάσει ρολά το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων (super-market, mini-market και pet shop), τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής. Μένει να αποδειχθεί εάν από το μοντέλο της Θεσσαλονίκης θα επιλεγεί και η απαγόρευση της παραλαβής πακέτων και drive through από τους χώρους εστίασης, από τις οποίες σίγουρα θα επιτρέπεται μόνο το delivery.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν θα μπει λουκέτο σε χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στα γυμνάσια ενώ λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα η λειτουργία τους θα γίνεται υποχρεωτικά με τηλεκπαίδευση. Μέχρι και την τελευταία στιγμή θα ζυγίζονται τα οφέλη και οι επιπτώσεις της επιβολής ενός λουκέτου και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αναστέλλονται επίσης όλες οι αθλητικές δραστηριότητες με εξαίρεση την Super League στο ποδόσφαιρο και την Basketball League και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των δύο αθλημάτων.

Για τις μετακινήσεις τους οι κάτοικοι θα πρέπει να αποστέλλουν δωρεάν SMS στο 13033. Για το διάστημα 05.00-21.00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:

i)Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]

ii)Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

iii)Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]

  1. iv)Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]
  1. v)Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]
  1. vi)Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Επίσης τις 9μμ έως τις 5 το πρωί, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS - Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS - Επιλογή 6]. Ακόμη η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις, θα επιτρέπεται επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS, με την σχετική επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας. Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη χωρίς να χρειάζεται SMS.

Το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από περιφερειακή σε περιφερειακή ενότητα, είναι μια από τις επιλογές που βρισκόταν εδώ και ημέρες πάνω στο τραπέζι και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί. Επιπλέον στη δίνη του lockdown περνούν οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, οι οποίες μένει να κλειδώσει η αναστολή τους για προορισμούς προς το εξωτερικό ενώ μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις θα επιτραπούν εκείνες για το εσωτερικό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Τι μένει ανοιχτό από το Σάββατο – Πώς θα μετακινούμαστε, τι θα γίνει με τα σχολεία

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων