ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Αυτές οι περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν από ακραία καιρικά φαινόμενα

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Αυτές οι περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν από ακραία καιρικά φαινόμενα
INTIME

Με αφορμή το ακραίο φαινόμενο της κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη, ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας, αναλύει τέτοιου είδους καταστάσεις στο Newsbomb.gr

Το πρωί της Τρίτης (10/11), το νησί «πνίγηκε» από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και τους τόνους λάσπης που κάλυψαν τα πάντα στο πέρασμά τους, με τους πολίτες να έρχονται αντιμέτωποι με εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η Κρήτη, έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιου είδους καταστάσεις.

Ο κ. Λέκκας, μεταξύ άλλων, και με βάση τα πρόσφατα αυτά δεδομένα, αναφέρθηκε στις περιοχές εκείνες, που «ευνοούν» αυτές τις συνθήκες.

«Υπάρχουν πολλές περιοχές στον ελληνικό χώρο που έχουν τις κατάλληλες «προϋποθέσεις», ούτως ώστε όταν πέσει ισχυρή βροχόπτωση να δημιουργηθούν τέτοια φαινόμενα. Πρόκειται για τις περισσότερες παράκτιες περιοχές, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί και δομηθεί με τέτοιο τρόπο που ευνοούν τέτοιου είδους φαινόμενα.», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο ίδιος, «οι χείμαρροι που έχουν αυτές οι περιοχές είναι κλειστεί, συχνά υπάρχουν και πολλές περιοχές ποταμών που έχουν οικοδομηθεί, αλλά και διάφορα άλλα τέτοια φαινόμενα που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και τις καθιστούν ευάλωτες περιοχές, με αποτέλεσμα όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες υδρομετεωρολογικές συνθήκες, αρχίζει η κατάσταση και ξεφεύγει.», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν σε άμεσο επίπεδο, σύμφωνα με τον σεισμολόγο, ωστόσο σε μακροπρόθεσμο πρέπει να υπάρξει ένας γενικότερος σχεδιασμός. «Το σημαντικό είναι το σύστημα της έγκαιρης προειδοποίησης.», όπως είπε.

Τα αυθαίρετα, τα μπαζώματα ρεμάτων και διάφορες άλλες τέτοιου είδους ανθρώπινες παρεμβάσεις, φυσικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελούν αδυναμίες του συστήματος της Ελλάδας.

«Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση μοιάζει να έχει επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία δρα σε συνδυασμό με την ανθρώπινη αυθαιρεσία, που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις σε τέτοιου είδους φαινόμενα.», ανέφερε ο ίδιος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr