ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Ο τρόμος για 4.000 κρούσματα προκαλεί γενικό συναγερμό

Κρούσματα σήμερα: Ο τρόμος για 4.000 κρούσματα προκαλεί γενικό συναγερμό
Intime News

Κορονοϊός - Κρούσματα σήμερα: Δραματική είναι η κατάσταση σε όλη τη χώρα – Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία, με τις ΜΕΘ δυστυχώς να γεμίζουν

Τριπλό αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η χώρα μας την Πέμπτη (12/11), με την κατάσταση πλέον να είναι τραγική και το φόβο να μεγαλώνει.

Ο ΕΟΔΥ χθες (12/11) ανακοίνωσε τα τραγικότερα στατιστικά στοιχεία από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, με 3.316 νέα κρούσματα, 50 νεκρούς και 310 άτομα διασωληνωμένα. Το Σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όρια του και οι προειδοποιήσεις από ειδικούς, γιατρούς και νοσηλευτές είναι πλέον πιο σημαντικές από ποτέ.

Οι ΜΕΘ πλέον είναι σχεδόν γεμάτες στις περισσότερες πόλεις και όσο περνούν τα 24ωρα υπάρχει ο φόβος πως θα γεμίσουν με διασωληνομένους ασθενείς. Άπαντες στο ΕΣΥ βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς οι αριθμοί δείχνουν πως τα επόμενα 24ωρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει τα 4.000, ενώ θα γεμίσουν και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Παγώνη: Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα άμεσα τα πράγματα είναι σοβαρά όσο δεν φαντάζεστε

«Καμπανάκι» χτύπησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη για την διασπορά του κορονοϊού στην χώρα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, η κυρία Παγώνη τόνισε πως η κατάσταση με το lockdown είναι οριακή και ούτως ή άλλως θα επηρεάσει ψυχολογικά τον πληθυσμό. Είπε δε πως τα κρούσματα πρέπει να μειωθούν άμεσα.

«Εάν δεν πέσουν τα κρούσματα μετά το επόμενο Σαββατοκύριακο, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από όσο μπορείτε να φανταστείτε», είπε και συνέχισε λέγοντας πως η μείωση πρέπει να έλθει γιατί «δεν είναι λύση ο εγκλεισμός, ούτε να παίρνει ο πληθυσμός αντικαταθλιπτικά για να αντιμετωπίσει τις συνέπειές του».

Οι περιοχές με τριψήφια νούμερα στα κρούσματα

Την Πέμπτη (12/11), εντοπίστηκαν σε 6 διαφορετικές περιφερειακές ενότητες της χώρας τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκαν: 828 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 756 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, 101 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, 160 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 194 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, 105 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας.

Θεσσαλονίκη: Ένας στους πέντε νοσηλευόμενους μπαίνει ΜΕΘ

Ασφυκτική είναι πλέον η πίεση στο σύστημα Υγείας της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, με γιατρούς, νοσηλευτές και κρατικό μηχανισμό να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να παραμείνει το σύστημα όρθιο. Τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα ήταν 828, ενώ η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζει να είναι κρίσιμη λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και παραδοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ότι το σύστημα Υγείας έχει δεχτεί μεγάλο βάρος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Η κατάσταση πιέζει το σύστημα υγείας. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Δεν είναι θέμα μόνο ΜΕΘ, όσες και αν ανοίξουν, πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες μας από τον ιό».

«Έχω δώσει έγκριση να πηγαίνουν περιστατικά και στη Λάρισα ενώ θα μπορούν να γίνονται αεροδιακομιδές με κάψουλες από τη βόρεια Ελλάδα. Η Λάρισα θα τη στηρίξει η Λαμία, η Λαμία τη Χαλκίδα και πάει λέγοντας», είπε.

Δραματικοί τόνοι και από Κοντοζαμάνη: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας οι επόμενες μέρες για την Θεσσαλονίκη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Όπως ενημέρωσε δίνεται μια μάχη με τον χρόνο ώστε να ανοιχθούν περισσότερες ΜΕΘ. «Τις τελευταίες 10-15 μέρες χρειαστήκαμε τουλάχιστον 95 κρεβάτια και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν τα μέτρα και ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί».

Σε ερώτηση για τις αντοχές του συστήματος υγείας ο υφυπουργός Υγείας απάντησε ότι οι δυνάμεις μας δεν ανεξάντλητες, κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε. «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, πλησιάζουμε στο οριακό αυτό σημείο αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα αντέχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν κυριολεκτικά μάχη για να κρατήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο. Σύμφωνα με την διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», Γλυκερία Βλαχογιάννη, το νοσοκομείο πλέον διαθέτη μόνο μια κενή ΜΕΘ από τις συνολικά 8.

«Eίμαστε στα όρια και καθημερινά προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέες κλίνες ΜΕΘ μέσα στα χειρουργεία αλλά όλα αυτά χρειάζονται υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού», ανέφερε μιλώντας στο Open.

«Αν δεν σπάσει ο τριψήφιος αριθμός των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Είναι χειρότερη η κατάσταση σε σχέση με το πρώτο κύμα, γιατί είναι μικρότερες οι ηλικίες και η ψυχική φόρτιση είναι μεγαλύτερη. Θέλω να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα να έρθουν να συνδράμουν, έστω κι αν δεν έχουν εμπειρία μπορούν να βοηθήσουν», αναφέρει.

Η κ. Βλαχογιάννη συγκρίνοντας το δεύτερο κύμα κορονοϊού που διανύουμε με αυτό το πρώτο της άνοιξης, ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν συγκρίνεται στην ποιότητα και στον τρόπο με τον οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτή την πανδημία».

Ζέρβας στο Newsbomb.gr: Η Θεσσαλονίκη προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της

«Η δημοτική αστυνομία κάνει τη δουλειά της, ο τομέας της καθαριότητας επίσης», συμπλήρωσε ο κ. Ζέρβας. Και πρόσθεσε: «στην αρχή υπήρχε μια χαλάρωση, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πειθαρχεία. Η συμβολή μου προς τους συμπολίτες μου είναι να δείξουν αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό τους και όπως τα καταφέραμε στο 1ο κύμα να τα καταφέρουμε και τώρα».

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με την άρση των μέτρων στον χρόνο που έχει ανακοινωθεί ο κ. Ζέρβας ανέφερε: «όλα θα εξαρτηθούν από την επιτυχία ή όχι των μέτρων. Υπάρχει ψυχολογική κόπωση στους πολίτες»

Εικόνες του Reuters κάνουν το γύρο του κόσμου από το Παπανικολάου

Το πρακτορείο Reuters βρέθηκε στην Εντατική του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Τα πλάνα από τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές κάνουν το γύρο του κόσμου.

«Οι ηλικίες είναι πολύ χαμηλότερες από όσο ήταν, αντί για τους 80άρηδες έχουμε τώρα τους 40ρηδες, 50ρηδες και 60αρηδες», αναφέρει ο γιατρός Βασίλης Βουτσάς.

Στους 10 ανθρώπους που υποβάλλονται σε τεστ, οι 3 βγαίνουν θετικοί. Ένας στους 5 που νοσηλεύεται θα χρειαστεί διασωλήνωση.

«Ο πόλεμος μαίνεται. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη δεκάδες συνάδελφοί μας νοσούν και βγαίνουν εκτός υπηρεσίας και οι υπόλοιποι εξουθενωμένοι δίνουν μάχη με έναν ιό που πολλαπλασιάζεται όλο και πιο πολύ», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ (12/11)

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη (12/11) ανακοινώθηκαν 3.316 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 66.637, εκ των οποίων το 54,1% είναι άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 4.587 (6,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 17.773 (26,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δεύτερο αρνητικό ρεκόρ, ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς 310 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Εξ αυτών 88 (28,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Σημειώνεται, ότι 353 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τρίτο τραγικό ρεκόρ που καταρρίφθηκε σήμερα αυτό που αφορά στους νεκρούς, καθώς καταγράφηκαν 50 ακόμη θάνατοι.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται στους 959 στην Ελλάδα. Εξ αυτών, οι 387 (40,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων)

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2028196 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 102369 δείγματα.

Η κατανομή των κρουσμάτων (12/11)

  • 24 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 756 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
  • 828 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδα
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
  • 31 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 98 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
  • 76 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 101 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 88 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
  • 60 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 20 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 39 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 32 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 160 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
  • 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 71 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
  • 37 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
  • 194 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 105 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 42 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 87 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 26 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 22 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 68 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
  • 42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ώρα νέων αποφάσεων για το lockdown: Τα μέτρα που είναι στο «τραπέζι» - Τι θα γίνει με τα Δημοτικά