ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ετοιμάζουν πυρηνικά καταφύγια στη Θεσσαλονίκη; Αυτή είναι η αλήθεια

Κορονοϊός: Ετοιμάζουν πυρηνικά καταφύγια στη Θεσσαλονίκη; Αυτή είναι η αλήθεια

Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στρατιωτικός γιατρός - Πολύτιμη βοήθεια στην Πολιτεία από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο έλεος της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται η χώρα μας, με την Θεσσαλονίκη και την Αττική να υποφέρουν κυριολεκτικά και το Σύστημα Υγείας να βρίσκεται στα όριά του.

Στην προσπάθεια της Πολιτείας συνδράμουν από την πρώτη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις, διαθέτοντας μέσα και προσωπικό στη μάχη για να παραμείνει όρθιο σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιοποιούν μέσα, υποδομές και προσωπικό ώστε να βοηθήσουν τον κρατικό μηχανισμό να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες.

Μάλιστα, ο Στρατός Ξηράς, αναπτύσσει την κινητή υγειονομική μονάδα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως.

Η συγκεκριμένη μονάδα έχει δυνατότητα 50 κλινών νοσηλείας για τον κορονοϊό ενώ διαθέτει ακτινολογικό εργαστήριο με σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των περιστατικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Επιπλέον, το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως διαθέτει κλίνες νοσηλείας και μονάδες εντατικής θεραπείας για τον κορονοϊό στηρίζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, φιλοξενεί την νευροχειρουργική και την προπαιδευτική χειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ.

Οι φήμες για... πυρηνικά καταφύγια

Ο ειδικός παθολόγος του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σφήκας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε πως το 424 ΓΣΝΕ ετοιμάζει το πυρηνικό καταφύγιο που διαθέτει ώστε να υποδεχτεί ασθενείς θετικούς στον covid-19.

«Γίνεται συζήτηση για χρήση του πυρηνικού καταφυγίου, αν χρειαστεί. Νοσηλεύει γύρω στα 80 αυτήν την στιγμή με πνευμονίες Covid, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών που μας έστειλαν το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο γιατί δεν είχαν κρεβάτια. Όλα αυτά είναι επιβεβαιωμένα με PCR. Κάθε ημέρα διασωληνώνουμε ασθενείς 40-70 ετών. Στα ΤΕΠ COVID γίνεται κόλαση κάθε μέρα τόσο σε εμάς όσο και στα άλλα νοσοκομεία καθώς η προσέλευση είναι τεράστια και υπάρχουν πάρα πολλοί σε καραντίνα στα σπίτια τους. Νοσηλεύουμε σε 3 πτέρυγες και έχουμε εκκενώσει τέταρτη για να δεχθεί περιστατικά. Τις εφημερίες COVID τις κάνουμε παθολόγοι και πνευμονολόγοι και οι υπόλοιπες παθολογικές ειδικότητες (γαστρεντερολόγοι, ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι κλπ.) ανέλαβαν τη γενική παθολογική εφημερία», ανέφερε στην ανάρτησή του. Τις τελευταίες ημέρες οι συνάδελφοι που εφημέρευσαν πέρασαν μεγάλο λούκι γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ στην πόλη και άδειαζαν κρεβάτια μετά από θανάτους. Από Δευτέρα, ανοίγουμε νέες κλίνες ΜΕΘ στο 424 ΓΣΝΕ», ανέφερε η ανάρτηση.

Τι ισχύει με το πυρηνικό καταφύγιο του 424

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στο Newsbomb.gr πως καμία πληροφορία περί ανοίγματος στρατιωτικών καταφυγίων δεν ευσταθεί. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, οι συνθήκες που επικρατούν στο καταφύγιο είναι πέρα για πέρα ακατάλληλες για ασθενείς με Covid-19. Υπάρχει ειδικός εξαερισμός και συγκεκριμένος τρόπος που οξυγονώνεται ο χώρος, γεγονός που τον κάνει εντελώς ακατάλληλο για ασθενείς που δίνουν μάχη με τον κορονοϊό.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με κάθε τρόπο στις προσπάθειες της Πολιτείας, αλλά όχι με άνοιγμα πυρηνικού καταφυγίου.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται η παραγωγή προστατευτικών μασκών στις εγκαταστάσεις του 700 Στρατιωτικού Εργοστασίου προκειμένου να διανεμηθούν τόσο στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και σε αυτό του υπουργείου Υγείας. Σημειώνεται ότι η δυνατότητα παραγωγής του εργοστασίου είναι 200.000 μάσκες προστασίας σε εβδομαδιαία βάση.

Για μια ακόμη φορά θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν βγει αλώβητες μέχρι στιγμής από το κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, με ελάχιστα κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Ταχύτατα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά θωράκισαν τα στρατόπεδα και τις στρατιωτικές σχολές προχωρώντας στη λήψη ενδεδειγμένων μέτρων, ακολουθώντας πάντοτε πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων.

Όλα τα στρατόπεδα, οι σχολές και τα φυλάκια έχουν απολυμανθεί ενώ τα «ύποπτα» κρούσματα απομονώνονται αμέσως και μπαίνουν σε καραντίνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τύχη βουνό: Νεκροθάφτης έγινε εκατομμυριούχος με τον πιο απίθανο τρόπο!