ΕΛΛΑΔΑ

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα πει για κορονοϊό, παράταση lockdown και Χριστούγεννα

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα πει για κορονοϊό, παράταση lockdown και Χριστούγεννα
Tην ερχόμενη Παρασκευή, εκτός απροόπτου το τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού

Κορονοϊός - Lockdown: Όλη η Ελλάδα περιμένει ένα διάγγελμα του πρωθυπουργού το οποίο ενδεχομένως να αφήσει μια χαραμάδα αισιοδοξίας, έστω και για μερική άρση του lockdown εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων. Ο κ. Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να προβεί σε ένα τέτοιο διάγγελμα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, μέχρι δηλαδή την Παρασκευή - Τι ακριβώς θα ανακοινώσει σε αυτό το τηλεοπτικό διάγγελμα; 

Μία πρώτη, πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης σε ό,τι αφορά τα ημερήσια κρούσματα, καταγράφεται για πρώτη φορά από την έναρξη του δεύτερου, γενικού lockdown. Αυτό, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν προοιωνίζεται λήξη της καραντίνας στα τέλη του μήνα.

Αντίθετα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown, πιθανότατα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Και αυτό, γιατί μπορεί να διαγράφεται μία μικρή υποχώρηση των νέων κρουσμάτων, αλλά ο ρυθμός της ημερήσιας πτώσης τους, όπως εκτιμούν, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα ή και τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Στη βάση όλων των παραπάνω, από την κυβέρνηση προετοιμάζουν ήδη την κοινή γνώμη για την παράταση του lockdown και σε αυτό το πλαίσιο εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ένα ακόμα τηλεοπτικό μήνυμα. «Για την κυβέρνηση μοναδική προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι κατανοητή η προσδοκία που δημιουργεί στους συμπολίτες μας το γεγονός ότι οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά η ανάγκη των επαγγελματιών όλων των κλάδων να ανοίξει η αγορά την περίοδο αυτή προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν ή μπορεί να κινδυνέψουν» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την παράταση της καραντίνας.

Η ανακοίνωση της παράτασης, ωστόσο, δεν αναμένεται πριν από τα τέλη της εβδομάδας, καθώς τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την χρονική ισχύ της παράτασης. Η πλειονότητα των επιστημόνων εισηγείται παράταση δύο με τρεις εβδομάδες. Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν τις επόμενες τρεις ημέρες, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν την πιθανότητα να λήξει το lockdown στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου. Τότε, την Πέμπτη, δηλαδή, θα «κλειδώσει» πιθανότατα και το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παράταση της γενικής καραντίνας. Αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνήσει, θα απευθύνει το τηλεοπτικό μήνυμα/διάγγελμα, το απόγευμα της Παρασκευής 27/11/2020.

Τι θα πει για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους σε στενούς του συνεργάτες πως δεν θα αρθούν οι περιορισμοί αν δεν υποχωρήσουν οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων. Είναι ξεκάθαρο πως ο πρωθυπουργός θέλει να είναι βέβαιος όταν θα λάβει τις αποφάσεις πως η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα έχει μειωθεί αλλά και πως δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί νέα καραντίνα μετά τις γιορτές, εφόσον βεβαίως αρθεί το lockdown, αφού κάτι τέτοιο θα πολλαπλασίαζε τις αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και την αγορά γενικότερα.

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του θα είναι πολύ προσεκτικός και επιφυλακτικός για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Θα δώσει κάποιες χαραμάδες ελπίδας για κάποιες σταγόνες ελευθερίας, αλλά δεν θα βάλει τον πήχη και τις προσδοκίες ψηλά, αφού ξέρει ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από την μια στιγμή στην άλλη.

Θα αφήσει να εννοηθεί ότι το θέμα των εορτών θα εξεταστεί ξανά, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, πάντα σε απόλυτη συνεννόηση με τους επιστήμονες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Χαρδαλιάς: Πότε θα γίνει η άρση των μέτρων – Τι είπε για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά