ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Ξεχάστε άρση του lockdown – Με αυτά τα δεδομένα δεν ανοίγει τίποτα

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Ξεχάστε άρση του lockdown – Με αυτά τα δεδομένα δεν ανοίγει τίποτα

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Επιφυλακτικός όσον αφορά το άνοιγμα της οικονομίας πριν τις γιορτές εμφανίστηκε, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής μικροβιολογίας, κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας παράλληλα ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι της κυβέρνησης.

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα της οικονομίας. Όμως η Κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις με βάση και τα δεδομένα στην οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Με μέτρο οι μετακινήσεις μετά το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων

Αν και ο κ. Βατόπουλος έκανε λόγω για μικρή βελτίωση της εικόνας τις τελευταίες ημέρες σημείωσε ότι η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεγάλη.

Όσον αφορά το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων από αύριο Δευτέρα (7/17) ο καθηγητής επεσήμανε την προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση των μέτρων. «Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι την επικινδυνότητα της κατάστασης και να μην κάνει εξυπνάδες. Αν δούμε και στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές που βλέπουμε στην Βρετανία θα είναι καταστροφικό. Τέτοιου είδους συμπεριφορές με κόσμο μνα συνωστίζεται δίνει τον ιό τη δυνατότητα να εξαπλωθεί.

Πολύ ψηλά ακόμα ο δείκτης R

Επιπλέον, ο καθηγητής μικροβιολογίας, κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε στο Newsbomb.gr: «υπάρχει μια βελτίωση στον δείκτη R της αναπαραγωγής των κρουσμάτων νέου κορονοϊού ο οποίος είναι λίγο κάτω από το 1. Αυτό είναι ενθαρρυντικό αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για παράδειγμα τον Μάρτιο ήταν στο 0,5».

Και πρόσθεσε: «η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη όπως και η κατάσταση στο σύστημα υγείας ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα. Ο ιός από τον Αύγουστο είναι σε όλη την Ελλάδα ακόμα και στα μικρότερα χωριά. Αυτό σημαίνει ότι η διασπορά του στην κοινότητα είναι μεγάλη και δύσκολα μπορεί να τιθασευτεί».

Ξεπεράσαμε τους 3.000 θανάτους

«Καλπάζει» η πανδημία στη χώρα μας. Την Κυριακή (6/12) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 904 νέα κρούσματα ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 3.000 στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι έφτασαν του 600 για ακόμα μια φορά ενώ προχθές Σάββατο (5/12) δεν ξεπερνούσαν τους 594.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, 904 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 115471, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

Τα 4.986 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 3.0594 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 651 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.003 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1197 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.