ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Eμβόλιο Pfizer: «Πράσινο» φως από την Κομισιόν

Κορονοϊός - Eμβόλιο Pfizer: «Πράσινο» φως από την Κομισιόν

Εμβόλιο κορονοϊού: Ιστορική μέρα για την Ευρώπη, καθώς σήμερα μπήκε η σφραγίδα για την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, μετά τη θετική γνωμάτευση που έδωσε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας (ΕΜΑ), ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεργοποιείται το πρόγραμμα διανομής του εμβολίου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο εξής τα κράτη - μέλη της ΕΕ αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα προγράμματα παραλαβής των εμβολίων όσο και για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Τα πρώτα προγράμματα εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσουν την 27η Δεκεμβρίου.

Επίτροπος Υγείας ΕΕ: «Είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τους Ευρωπαίους πολίτες»

Την ελπίδα η οποία απορρέει από την έγκριση του εμβολίου για τον κορονοϊό τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας σε δημοσιογράφους ειδησεογραφικών πρακτορείων.

«Υπάρχει φως στον ορίζοντα. Έξι μήνες μετά την αρχή της στρατηγικής για τα εμβόλια, έχουμε υπογράψει έξι συμβόλαια με τους πιο υποσχόμενους παραγωγούς εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι η αρχή του τέλους, αλλά το τέλος της αρχής. Η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα και δε συμβιβαζόμαστε».

Όσον αφορά στο εμβολιασμό επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε έναν άνευ προηγουμένου μαζικό εμβολιασμό και το λέω γιατί θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί και υπάρχουν ακόμη πολλά τα οποία πρέπει να υπολογίσουμε. Δεν είναι ώρα να ανακηρύξουμε νίκη, αυτό θα έρθει μόνο όταν νικήσουμε την πανδημία. Αλλά είναι η ώρα να πούμε ότι είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τους Ευρωπαίους πολίτες, αυτό το εμβόλιο είναι σημαντικό βήμα στο δρόμο του τέλους αυτής της πανδημίας του κορονοϊού για μία πιο ασφαλή και πιο υγιή ΕΕ».

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή. Η έγκριση ενός εμβολίου δεν αποτελεί πανάκεια, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε συνετοί, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα», ενώ έκανε λόγο για «μία συνεργασία άνευ προηγουμένου μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών-μελών στο να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που είμαστε σήμερα». Ερωτηθείσα για το αν θα εμβολιαστεί, η Στέλλα Κυριακίδου ξεκαθάρισε: «Όταν έρθει η σειρά μου, ναι θα εμβολιαστώ».

Σχετικά με τα κρούσματα του κορονοϊού σημείωσε ότι «τα νούμερα δείχνουν να σταθεροποιούνται σε μερικά-κράτη μέλη, αλλά ακόμη σταθεροποιούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σε μερικά-κράτη μέλη συνεχίζουμε να βλέπουμε συνεχή αύξηση. Σε δώδεκα κράτη-μέλη εξακολουθούμε να παρατηρούμε αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς προς το παρόν δε μπορούμε να δούμε μείωση στα νούμερα θνητότητας». Σχετικά με την απάντηση των κρατών-μελών στο ζήτημα του εντοπισμού μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ ανέφερε ότι «υπάρχει εναρμονισμένη και συντονισμένη προσέγγιση αναφορικά με τη στάση των κρατών-μελών στην κατάσταση» και αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι για να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της ΕΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 134 στην Αθήνα, 118 στη Θεσσαλονίκη - Η κατανομή των νέων μολύνσεων ανά περιφέρεια