ΕΛΛΑΔΑ

Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας: Δείτε πώς ξεβράστηκε στον Πειραιά η φάλαινα

Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας: Δείτε πώς ξεβράστηκε στον Πειραιά η φάλαινα

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί μετά την είδηση ότι μια φάλαινα μήκους περίπου 12 μέτρων, βρέθηκε να επιπλέει νεκρή σε ακτή του Πειραιά.

Το θηριώδες θηλαστικό ξεβράστηκε, για άγνωστο λόγο, στην ακτή, με συνεργεία του δήμου να φτάνουν λίγο μετά στην παραλία και να προσπαθούν να την μεταφέρουν από το σημείο. Όσοι βρέθηκαν στο σημείο είδαν συγκλονιστικές εικόνες στην παραλία.

Τα αίτια θανάτου της φάλαινας δεν έχουν προσδιοριστεί, όπως επίσης δύσκολο είναι να εκτιμηθεί και το που μπορεί να πέθανε αφού το σώμα της βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη.

Δείτε τι αναφέρει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας

Με σχετική ανακοίνωσή το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», εξηγεί ότι έντονα θαλάσσια ρεύματα των τελευταίων ημερών μπορεί να μετακίνησαν το σώμα του θηλαστικού το οποίο τελικά ξεβράστηκε κοντά στο λιμάνι.

«Εκβρασμοί πτεροφάλαινας έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. στις ακτές της Μυκόνου και της Κυπαρίσσιας. Δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση του πληθυσμού Πτεροφάλαινας στη Μεσόγειο, ενώ ακόμα λιγότερα είναι γνωστά για τον πληθυσμό του είδους στις ελληνικές θάλασσες.

Ας αξιοποιήσουμε αυτό το περιστατικό για να συνειδητοποιήσουμε ότι μας περιβάλλουν θάλασσες, που τελικά τις γνωρίζουμε ελάχιστα. Εάν δεν γνωρίσουμε το μοναδικό τους φυσικό πλούτο, είναι αδύνατον να τον προστατεύσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά το ινστιτούτο και δίνει στην δημοσιότητα βίντεο από πτεροφάλαινα στον Σαρωνικό.

Δείτε πως βρέθηκε η φάλαινα

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους «η εναλλαγή από τους έντονους νοτιάδες των προηγούμενων εβδομάδων στους βοριάδες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες – δηλαδή πιο απλά το «γέμισμα» και το «άδειασμα» του Αιγαίου, είχε ως αποτέλεσμα τα έντονα θαλάσσια ρεύματα».

«Συνεπώς είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τη θαλάσσια περιοχή όπου επήλθε ο θάνατος της φάλαινας, δεδομένου ότι σύμφωνα με την κατάσταση προχωρημένης σήψης στην οποία βρισκόταν, εκτιμάται ότι πέθανε πριν μερικές εβδομάδες και κατά πάσα πιθανότητα εκτός του Σαρωνικού κόλπου. Τα αίτια του θανάτου δεν έχουν προσδιοριστεί» αναφέρουν.

«Ο Σαρωνικός, όπως και άλλες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, φιλοξενούν περιστασιακά μεταναστευτικές Πτεροφάλαινες» εξηγούν και δημοσιεύουν βίντεο από πτεροφάλαινα που εντοπίστηκε πριν λίγα χρόνια στον Σαρωνικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα το 2021