ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη οι μισές μολύνσεις - Στόχος και στοίχημα το «τείχος ανοσίας»

Κρούσματα σήμερα: Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη οι μισές μολύνσεις - Στόχος και στοίχημα το «τείχος ανοσίας»
AP PHOTOS

Κρούσματα σήμερα: Η πίεση στο σύστημα Υγείας, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Δύσκολες ώρες συνεχίζει να βιώνει η χώρα μας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών επιμένει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, παρ' ότι η χώρα έχει τεθεί σε καθεστώς lockdown για διάστημα σχεδόν δύο μηνών.

Στα «κόκκινα» συνεχίζουν να βρίσκονται οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς συγκεντρώνουν το 50% των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από τον ΕΟΔΥ.

Σημαντικό στοιχείο φυσικά, για την πορεία της πανδημίας στην χώρα, θα αποτελέσει η έκβαση της εορταστικής πολυκινητικότητας, η οποία παρατηρήθηκε κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Την ίδια ώρα «αχτίδα» αισιοδοξίας έφερε η πρεμιέρα των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς χθες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας που μετρά περισσότερους από 4.600 νεκρούς λόγω της Covid-19 μέσα σε 10 μήνες.

Σύψας: Εάν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει

Ο κ. Σύψας, την ίδια ώρα, ανέφερε ότι θα εμβολιαστεί στις 4 Ιανουαρίου, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, καθώς τυχνάνει να είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού του νοσοκομείου.

«Πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για να κάνουμε το τείχος ανοσίας, για να είναι ασφαλείς και όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί» τόνισε ο κ. Σύψας, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντες: «ο πρώτος, το κατά πόσο οι Έλληνες θα προσέλθουν να εμβολιαστούν και δεύτερον, ποιος θα είναι ο εφοδιασμός της χώρας μας με εμβόλια».

«Εάν όλα πάνε καλά, μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες μέχρι το καλοκαίρι και στη συνέχεια να φτάσουμε στο 70% μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να κάνουμε καλά Χριστούγεννα του 2021» συμπλήρωσε το μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό.

«Εάν δεν πετύχουμε το 70%, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει» υπογράμμισε ο Νίκος Σύψας, τονίζοντας πως θα συνεχιστούν οι περιορισμοί και τα lockdown. «Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να εμβολιαστούμε πιο γρήγορα» πρόσθεσε ο κ. Σύψας, μιλώντας στο Mega.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στις εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται, εκφράζοντας το φόβο ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αττική τον Ιανουάριο. «Αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις, θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο» ξεκαθάρισε.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Η χθεσινή επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 342, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 135.456 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων
52.4% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4.606 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 469 (68.0% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται
διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Από το σύνολο των 342 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 27 είναι εισαγόμενα και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 315 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Πίνακας 2: Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή
ενότητα στις 27 Δεκεμβρίου 2020.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.756.221 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 520.061 δείγματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr