ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια: Άδειες οι εκκλησίες, συνωστισμός στα προαύλια για τον Αγιασμό

Θεοφάνεια: Άδειες οι εκκλησίες, συνωστισμός στα προαύλια για τον Αγιασμό
Σπύρος Μελισσάρης

Τηρήθηκαν τα μέτρα στις εκκλησίες για τα Θεοφάνεια ενώ αντίθετα δεν αποφεύχθηκαν εικόνες συνωστισμού στα προαύλια.

Οι ουρές σχηματίστηκαν μετά τις 8:30 όταν και τελείωσε η Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνεια και ξεκίνησε η διανομή του Αγιασμού στα μπουκαλάκια όπως προβλεπόταν από την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου.

Αστυνομικοί που βρίσκονταν έξω από τους ναούς επιχειρούσαν διακριτικά να παρέμβουν με παραινέσεις για να τηρούνται οι αποστάσεις και να αποφεύγονται επικίνδυνοι λόγω του κορονοϊού συνωστισμοί.

Χαρακτηριστικές οι εικόνες στην Αττική έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου, από τον ναό της Αγίας Ξένης στα Πατήσια, τον ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ίλιον αλλά και από τον ναό της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά.

Στον Πειραιά, μάλιστα, αστυνομικοί με μεγάφωνα καλούσαν τους πιστούς να αποχωρήσουν από το προαύλιο επικαλούμενοι την ατομική ευθύνη καθώς είχε περάσει αρκετή ώρα από το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Παρόμοιες εικόνες και στην Καλαμαριά όπου έξω από τη Μητρόπολη είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες πιστοί για να πάρουν τον Αγιασμό.

Κόσμος συγκεντρώθηκε και έξω από εκκλησίες στην Πάτρα με αστυνομικούς να παρεμβαίνουν και να βάζουν μια τάξη προκειμένου να μην υπάρχουν εντάσεις και συνωστισμοί.

Ένταση υπήρξε στη Θεσσαλονίκη όταν ομάδα ατόμων πήγε στην παραλία στο ύψος του Λευκού Πύργου και μετά από κυνηγητό με τις αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να ρίξουν τον Σταυρό στο νερό με αστυνομικούς στη συνέχεια να προχωρούν σε προσαγωγές.

Σε αρκετές περιπτώσεις αρκετοί ήταν και οι πιστοί που κοινώνησαν μετά τη Θεία Λειτουργία.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δήλωσή του τόνισε ότι τήρησε τα μέτρα και στα Θεοφάνεια ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα έπρεπε να τηρούμε περισσότερο τα μέτρα ο κ. Ιερώνυμος απάντησε: «σε μένα τα λέτε αυτά ; Κοιτάξτε γυρω σας τι μέτρα εχει λάβει η εκκλησία και μετα πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες».

Οι εικόνες, πάντως, προκάλεσαν προβληματισμό σε μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τις χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ένοπλες Δυνάμεις: Τέλος η θρυλική «καναδέζα» - Αυτό θα είναι το νέο «εθνικό όχημα»