ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Η ημερομηνία - «κλειδί» για τις αποφάσεις - Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις

Lockdown: Η ημερομηνία - «κλειδί» για τις αποφάσεις - Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις

Σε συνεχή επικαιροποίηση των σχεδιασμών για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας βάσει των προτάσεων της ειδικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων προχωρά η κυβέρνηση. Στόχος είναι να επανέλθει σε μερική κανονικότητα η χώρα, αλλά χωρίς αυτό να οδηγήσει σε νέα έξαρση των κρουσμάτων και περαιτέρω πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το πρώτο βήμα είναι η επαναλειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών την προσεχή Δευτέρα αλλά και η επιστροφή του click away, μετά από μία εβδομάδα σκληρότερου lockdown, το οποίο αποφασίστηκε για να μειωθεί το ιικό φορτίο που προκλήθηκε από τη χαλάρωση των εορτών και έτσι να επανεκκινήσουν με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια κάποιες δραστηριότητες.

Σήμερα συμπληρώνονται δύο μήνες από την επιβολή του πανελλαδικού lockdown και βάσει της ισχύουσας επιδημιολογικής εικόνας θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παράτασή του μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως για να επιστρέψει η οικονομική δραστηριότητα στο επίπεδο των εορτών θα πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα πως αυτό υποστηρίζεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η ημερομηνία - ορόσημο

Οι ειδικοί θέτουν ως ημερομηνία ορόσημο την 25η Ιανουαρίου, γιατί τότε εκτιμούν πως θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον αντίκτυπο της κινητικότητας των γιορτών στα επιδημιολογικό φορτίο, όποτε και να υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις.

Αναφορικά με την επιστροφή του click away από το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνουν πως καθημερινά συλλέγονται δεδομένα, για το πώς κινείται η νόσος και ανάλογα και με τις εισηγήσεις των ειδικών θα καθοριστεί το πλαίσιο επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις. Έτσι τα SMS θα αποτελούν προϋπόθεση για έξοδο, όπως και η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία στην καλύτερη περίπτωση, θα ξεκινάει απο τις 22.00 αντί για 21:00 που ισχύει σήμερα.

Οι περιοχές στο «κόκκινο»

Εν τω μεταξύ έντονη ανησυχία επικρατεί σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στην Αττική βρέθηκαν 363 από τα συνολικά 816 κρούσματα.

Ειδικότερα 87 κρούσματα εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας και 78 στη Δυτική Αττική, ενώ στον Νότιο Τομέα καταγράφηκαν μόλις 28 κρούσματα.

Την ίδια ώρα ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα από Λάρισα, Χαλκιδική και Έβρο όπου βρέθηκαν 24, 19 και 20 κρούσματα αντίστοιχα. Η Ροδόπη στην οποία κάποιες τοπικές κοινότητες μπήκαν από την Τρίτη σε σκληρότερο lockdown κατέγραψε χθες 12 κρούσματα. Τέλος το Λασίθι μετρά 23 κρούσματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καπιτώλιο - Μπάιντεν: Η Δημοκρατία δέχεται επίθεση - Δεν είναι διαδηλωτές, είναι εισβολείς