ΑΠΟΨΕΙΣ

Ταγίπ Ερντογάν: «Μαρτύρησε χωρίς ξύλο» - Η μπλόφα, η παγίδα στην Ελλάδα και ο «λαγός»

Ταγίπ Ερντογάν: «Μαρτύρησε χωρίς ξύλο» - Η μπλόφα, η παγίδα στην Ελλάδα και ο «λαγός»

Πώς η Τουρκία προσπαθεί να «εγκλωβίσει» τη χώρα μας σε έναν προσχηματικό διάλογο – Γιατί η ελληνική διπλωματία δεν πρέπει να «τσιμπήσει» στα «κουτοπόνηρα» σχέδια της Άγκυρας.

Υπό καθεστώς απειλών και με την καγκελάριο Μέρκελ να έχει υπό την… προστασία της τον Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας δεσμευτεί να μην του επιβληθούν κυρώσεις, η Ελλάδα προσήλθε τελικά την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Μετά από 5 χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες επιχείρησαν και πάλι να βρουν κοινή γλώσσα συνεννόησης, σε μία συνάντηση που σαφώς ήταν περισσότερο αναγνωριστική και διήρκεσε κάτι λιγότερο από τρισήμισυ ώρες. Οι δύο πλευρές, που τους τελευταίους δέκα μήνες έφτασαν αρκετές φορές ακόμα και στα πρόθυρα της σύρραξης, βολιδοσκόπησαν η μία τις προθέσεις της άλλης, ενώ αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η παρουσία στη συνάντηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας και στενότατου συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Σαφέστατα, οι διερευνητικές επαφές δεν επιτρέπουν άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο, η ελληνική πλευρά σίγουρα θα διαπίστωσε κατά πόσο η τουρκική έχει διάθεση να συζητήσει. «Δεν πήγε και άσχημα», φέρεται να είπε διπλωματική πηγή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, γεγονός που επιβεβαιώνει τις χαμηλές προσδοκίες που υπήρχαν για απτά αποτελέσματα.

Αν κάποιος μάλιστα παρατηρούσε τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων ή αναλυτών, τόσο πριν το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης όσο και μετά, ήταν εύκολο να διακρίνει κανείς το «μούδιασμα» που επικρατούσε στην ελληνική πλευρά για την απόπειρα συνομιλιών με μια χώρα που, εκτός από το γεγονός ότι έχει πέρα για πέρα παράλογες απαιτήσεις, μας απειλεί με πόλεμο.

Πώς λοιπόν κάθεσαι να συζητήσεις με αυτούς που σου βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο; Πώς κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με αυτούς που πριν 10 μήνες επιχείρησαν εισβολή στον Έβρο και μέχρι πριν 3 μήνες έστελναν το Oruc Reis και τουρκικά πολεμικά πλοία μια ανάσα από το Καστελλόριζο; Επί ποιας ατζέντας συζητάς; Της ατζέντας Ερντογάν, στην οποία περιλαμβάνονται οι αξιώσεις για την υποτιθέμενη «γαλάζια πατρίδα», οι παράλογες απαιτήσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και ο μηδενισμός της επήρειας των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της ζώνης 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές τους; Αυτά τα πράγματα απλά δεν γίνονται, δεν υπάρχουν πουθενά και δεν τίθενται σε καμία βάση διαλόγου, όποιος και αν πιέζει, είτε λέγεται Γερμανία είτε ΗΠΑ. Δεν γίνεται να «τσιμπάς» στη μπλόφα ενώ ξέρεις ποιον έχεις απέναντί σου.

Η στόχευση της Τουρκίας είναι προφανής. Με πρόσχημα ότι βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με την Ελλάδα, θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους να μην επιβάλουν κυρώσεις. Σε συνδυασμό και με τις πιέσεις της Γερμανίας προς τους «δορυφόρους» της να μην υποστηρίξουν ένα τέτοιο καταστροφικό ενδεχόμενο για την Τουρκία, το καθεστώς θα έχει στο… τσεπάκι του την ασυλία για μια ακόμη φορά.

Ωστόσο, είναι βέβαιο πως οι Τούρκοι, όντας φύσει αφερέγγυοι, από την επόμενη κιόλας συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα – τον Μάρτιο πιθανότατα – θα θέσει στο τραπέζι και πάλι (σ.σ. σίγουρα έγινε αναφορά και στη συνάντηση της Δευτέρας) τις παράλογες απαιτήσεις της.

Θα μου πείτε, πώς μπορείς να προδικάζεις τις συνομιλίες; Μα, δεν το αναφέρουμε αυθαίρετα, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν «μαρτυρά χωρίς ξύλο». Τι εννοούμε; Ότι πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια έχει φροντίσει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους μέσω κάποιου «λαγού». Το ρόλο του «λαγού» τον παίζουν κάθε φορά διαφορετικά πρόσωπα… είτε υπουργοί του, είτε στενοί συνεργάτες του, είτε τα κατευθυνόμενα Μέσα Ενημέρωσης του καθεστώτος.

Ακριβώς αυτό έγινε και χθες, λίγες μόνο ώρες μετά την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής από την Κωνσταντινούπολη. Το «έγκυρο» πρακτορείο Anadolou, κορυφαία κατά τα λοιπά πηγή ενημέρωσης στην Τουρκία, αποκάλυψε σε άρθρο – ανάλυση την σκληρή «γραμμή» της Άγκυρας και τις παράλογες απαιτήσεις έναντι της χώρας μας.

Το κείμενο υπογράφεται από τον πανεπιστημιακό ερευνητή Haci Mehmet Boyraz, ο οποίος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της χώρας μας, υποστηρίζει ότι οι διερευνητικές θα αποκαλύψουν το κατά πόσον είναι διατεθειμένη η Ελλάδα, με ειλικρίνεια να βρει βιώσιμες λύσεις στα προβλήματά της με την Τουρκία, όπως και στο κυπριακό.

Μάλιστα, ο Boyraz εκφράζει την εκτίμηση ότι όσο συχνά κι αν έχουν επαφές οι δύο πλευρές, δεν πρόκειται να υπάρξουν «ρεαλιστικές λύσεις» αν η Ελλάδα δεν αλλάξει την «άδικη συμπεριφορά της», που βασίζεται - όπως αναφέρει - αποκλειστικά «στα δικά της συμφέροντα».

Μάλιστα, η ανάλυση κάνει λόγο για στόχο της Ελλάδας να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια - επαναφέροντας το casus belli. Σημειώνει δε, χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα θέλει 12 μίλια «ακόμα και για τις βραχονησίδες της».

Από το κείμενο δεν θα μπορούσε να λείπει το αίτημα των Τούρκων για αποστρατικοποίηση νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, γίνονται αναφορές σε «παραβίαση συνθηκών» από την ελληνική πλευρά με την τοποθέτηση στρατιωτικής δύναμης στην Μεγίστη και την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στη Χίο και στη Λήμνο - και μάλιστα, η επιθετική παρουσία της τουρκικής «Στρατιάς του Αιγαίου» δικαιολογείται... στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, ως δήθεν απάντηση στις «ελληνικές παραβιάσεις».

Σε ο,τι αφορά τον εθνικό εναέριο χώρο, που έχει οριστεί στα 10 μίλια από την δεκαετία του '30 με την Τουρκία να το αποδέχεται για χρόνια, η ανάλυση του Anadolou κάνει λόγο για διάθεση της Ελλάδας να επεκτείνει «παράνομα» τον εναέριο χώρο της στα δέκα μίλια, προσθέτοντας έτσι μία απαίτηση στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, τα τουρκικά «παπαγαλάκια» κάνουν ανοιχτά λόγο για «λύση» δύο κρατών και μάλιστα γίνεται προσπάθεια να επιρριφθεί η ευθύνη για την αποτυχία κάθε ομοσπονδιακού τύπου λύσης στους Ελληνοκυπρίους.

Έχει λοιπόν κανείς αμφιβολία για τις προθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν; Τα… μαρτύρησε όλα ο «λαγός», που στην προκείμενη φάση ήταν το πρακτορείο Anadolou.

Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να ζυγίσει καλά τα δεδομένα. Δεν μπορεί να συνομιλεί με μια χώρα που θέτει θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέμα γκρίζων ζωνών και εναέριου χώρου. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η χώρα μας να παγιδευτεί σε έναν ανούσιο διάλογο και να χρησιμοποιηθεί, κυριολεκτικά, από την Τουρκία για να μην της επιβληθούν κυρώσεις. Θα είναι σαν να βοηθά αυτούς που την απειλούν με πόλεμο.

Κλείνοντας, θα επαναλάβουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Είτε προχωρήσουν οι διερευνητικές με την Άγκυρα είτε όχι, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πανέτοιμες να κάνουν το καθήκον τους, όποτε και αν απαιτηθεί. Και αυτό το γνωρίζει καλά ο Ερντογάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Δείτε πότε «ξεκλειδώνουν» οι μετακινήσεις