ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Δυστυχώς έχουμε αύξηση κρουσμάτων στην Αθήνα - Αυξητική τάση και στις νοσηλείες

Τσιόδρας: Δυστυχώς έχουμε αύξηση κρουσμάτων στην Αθήνα - Αυξητική τάση και στις νοσηλείες

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα ο ιός» ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας από το βήμα της Βουλής

Παρουσιάζοντας χάρτες και στοιχεία εμφανίστηκε στη Βουλή ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό χάρτη θετικότητας η Ελλάδα παραμένει μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες σε καλά ποσοστά θετικότητας.

«Αυτός ο χάρτης εμένα δε μου λέει τίποτα γιατί φτιάχτηκε για λόγους ταξιδιωτικούς. Μακάρι να έχω περισσότερα τεστ και χαμηλότερο δείκτη θετικοτητας από το 4%» είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Πρέπει να σταθμίζουμε τα στοιχεία για να δούμε που χρειάζεται περισσότερος έλεγχος, αν χρειάζεται παραπάνω μέτρα και να έχεις διαθέσιμα τεστ. Δυστυχώς έχουμε μία αύξηση στην Αθήνα. Τι θα κάνουμε; Είναι πάρα πολλά τα κρούσματα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα ο ιός. Ελπίζουμε να είναι για λίγους μήνες ακόμα εδώ και να το καταπολεμήσουμε με τα εμβόλια» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας παρουσιάζοντας σειρά χαρτών από σημεία της Αττικής που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

«Η Αττική αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά μια περιοχή η οποία θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Οι νοσηλείες στην Αττική έχουν μια αυξητική τάση, την οποία την μετράμε όπως μέτρα με το ρυθμό αναπαραγωγής για τα κρούσματα, και έχει περάσει το 1» είπε ο καθηγητής.

«Θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις του ιού σε όλη την Ευρώπη»

Την πεποίθηση ότι θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις του ιού σε όλη την Ευρώπη διατύπωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναλύοντας στην συνέχεια ανα τομέα της Αττικής την κατάσταση.

«Δυστυχώς έχουμε μια αύξηση στην Αθήνα. Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα; Στο βόρειο τομέα είχαμε 81% αύξηση, στο δυτικό τομέα 123%. Ο Πειραιάς έχει 90% αύξηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και για τα νησιά της χώρας, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος αφού αυξάνονται ξαφνικά τα κρούσματα και δεν υπάρχουν υποδομές για να υποδεχθούν πολλά περιστατικά.

«Το 95% των νοσηλευόμενων είναι άνω των 55 ετών. Αύξηση της τάξεως του 140% στις εισαγωγές» είπε αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Ωστόσο, όπως εξήγησε, ένα θετικό στοιχείο είναι πως δεν υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα. «Να πω κάτι σημαντικό που είχα πει και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα, δηλαδή το παραπάνω από το αναμενόμενο. Είμαστε τυχεροί επειδή ο ΕΟΔΥ έχει σύστημα που καταγράφει πολλά χρόνια τώρα συστηματικά τους θανάτους. Στην πατρίδα μας τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουμε δει τους αυτό το πράγμα, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην ύπαρξη δικτύου καταγραφής και παρακολούθησης των μεταλλάξεων του ιού. «Κάνουμε εκτιμήσεις και για την μετάλλαξη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην χώρα μας, αλλά δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις με χώρες. Στην αρχή την Πορτογαλία την χειροκροτούσαν για την διαχείριση της πανδημίας και μετά δεν είχαν που να βάλουν τους νεκρούς. Δεν είναι εύκολο να αγοράζεις ψυγεία. Θα αντέξουμε 300 νεκρούς την ημέρα;».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, καταλήγοντας ότι ο ίδιος πιστεύει πως αυτά θα καταπολεμήσουν τον ιό στο τέλος. «Έχει σημασία να μη δίνουμε λάθος μηνύματα. Ακούγεται παντού ότι χώρες της Ευρώπης εγκρίνουν το εμβόλιο της Astra - Οξφόρδης για τους άνω των 65 ετών. Ποια είναι η σωστή πληροφορία; Κι εσείς οι βουλευτές πρέπει να την μεταδώσετε. Τα αρχικά δεδομένα από το Ισραήλ είναι ότι προστατεύει από την λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους, το εμβόλιο. Το εμβόλιο της Οξφόρδης με χθεσινοβραδινή δημοσίευση, μειώνει την μεταδοτικότητα κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα πολεμηθεί ο ιός».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σε επιπλοκές του ιού οφείλεται ο θάνατος της 15χρονης από τη Θήβα

Ροή Ειδήσεων