ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Η μετάλλαξη από τη Βρετανία θα επικρατήσει – Μόνη λύση ο εμβολιασμός

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Η μετάλλαξη από τη Βρετανία θα επικρατήσει – Μόνη λύση ο εμβολιασμός
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Αναμενόμενη χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr. «Επικράτηση» της βρετανικής μετάλλαξης που θα σημαίνει αυστηρότερα μέτρα και μοναδική λύση τον εμβολιασμό, βλέπει ο έμπειρος επιστήμονας.

«Όπως είχαμε προβλέψει και το είχαμε πει, το άνοιγμα της κοινωνίας ήταν αναμενόμενο ότι θα φέρει και αύξηση των κρουσμάτων», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

«Αυτή η επιδημία έχει έναν απρόβλεπτο χαρακτήρα. Μπορεί να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων σε περιόδους και περιοχές που δεν το περιμένεις», πρόσθεσε στη συνέχειας.

Όσο για το ποια μπορεί να είναι η λύση σε αυτή τη νέα αύξηση κρουσμάτων που απειλεί τη χώρα, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε πως το μοναδικό «φρένο» στην πανδημία μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον εμβολιασμό.

O καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος

«Η μόνη λύση είναι ο γρήγορος εμβολιασμός όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους των πολιτών, για να υπάρξει η ανοσία και να σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας», ήταν τα λόγια του.

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε τα δεδομένα για την Αττική ναι μεν ανησυχητικά αλλά όχι μη αναμενόμενα, παρατηρώντας μάλιστα πως υπάρχουν και περιοχές τις οποίες δεν θα περίμενε κανείς να υπάρχει έξαρσης του κορονοϊού, όπως μικρά χωριά της περιφέρειας.

«Να μην ξεχνάμε πως η Αττική από τα 10 εκατ. πολιτών της Ελλάδας, έχει τα 5 εκατ. οπότε είναι λογικό να συγκεντρώνει τόσα κρούσματα. Φυσικά είναι πολύ επικίνδυνο όταν μιλάμε για πυκνοκατοικημένες περιοχές, γιατί μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει», σχολίασε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε: «Βλέπουμε, όμως, ότι η κατάσταση πολλές φορές ξεφεύγει και στην περιφέρεια ακόμα και σε κάποια χωριά. Είναι το απρόβλεπτο της επιδημίας που σας είπα, ότι πολλές φορές μπορεί να έχουμε έξαρση εκεί που δεν ήταν αναμενόμενο».

«Αυτά είναι τα όπλα μας κόντρα στον ιό»

«Ο συνδυασμός των μέτρων, της γρήγορης ιχνηλάτισης και του εμβολιασμού είναι τα τρία όπλα που έχουμε ενάντια στον κορονοϊό. Αυτή είναι η λύση.Όταν λέμε γρήγορη ιχνηλάτιση, μιλάμε για τον γρήγορο εντοπισμό των κρουσμάτων και τον περιορισμό της πιθανότητας να υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση», τόνισε επίσης ο καθηγητής.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, κι αν υπάρχει ανησυχία για το χαρακτηριστικό της γρήγορης μετάδοσης στο βρετανικό στέλεχος, ο κ. Βατόπουλος ήταν σαφής. «Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που έχει αυτό το «πλεονέκτημα», της πιο γρήγορης και εύκολης μετάδοσης, σε σχέση με τον κορονοϊό που γνωρίζουμε ως τώρα, η Βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που θα επικρατήσει», έιπε αρχικά.

«Σε αυτή την περίπτωση αυτό που χρειάζεται είναι η αυστηροποίηση των μέτρων, σε ατομικό και συνολικό επίπεδο, και φυσικά και πάλι ο εμβολιασμός το ταχύτερο δυνατό», εξήγησε.

«Όσο αφήνουμε την πανδημία να εξαπλώνεται, τόσο θα παρατηρούμε αυτή την αύξηση», υπογράμμισε ο έμπειρος επιστήμονας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.