ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος: «Δεν είμαστε στο τρίτο κύμα - Έχει κουραστεί ο κόσμος από τα μέτρα»

Γώγος: «Δεν είμαστε στο τρίτο κύμα - Έχει κουραστεί ο κόσμος από τα μέτρα»

Ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σχολίασε τη νέα πραγματικότητα που έχει φέρει η πανδημία.

«Βρισκόμαστε σε μια αρχόμενη αύξηση όλων των παραμέτρων της πανδημίας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος και πρέπει να το μαζέψουμε (…) Εάν τηρηθούν τα μέτρα, αρκούν» είπε στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, ο Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος –λοιμωξιολόγος , καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών.

«Δεν είμαστε στο τρίτο κύμα, είμαστε στην αρχή του και πρέπει να το μαζέψουμε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, όπως το σκληρό λοκντάουν, όμως ο κόσμος έχει κουραστεί. Ψάχνουμε την ισορροπία αναμεσά στο υγειονομικά αποδεκτό, και το κοινωνικά και οικονομικά αποδεκτό. Εάν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά», είπε ο κ. Γώγος.

«Ο βασικός στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας. Το θέμα δεν είναι το κλείσιμο των μαγαζιών, στο εσωτερικό τους δεν υπάρχει πρόβλημα, το θέμα είναι η κινητικότητα γύρω από αυτά, είπε και εξήγησε πως η μη τήρησή των μέτρων πάει τα πάντα πίσω. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο δρόμο των εμβολίων, βρισκόμαστε κοντά σε μια ανοσοποίηση τέτοια που θα διευκολύνει τη χαλάρωση των μέτρων» είπε.

Σε σχέση με την απόφαση για εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astrazeneca, των κάτω των 65 ετών μόνο, εξήγησε ότι αυτό έγινε διότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τους άνω των 65 όχι γιατί τα δεδομένα δεν είναι καλά. «Διατηρούμε μεγάλη προσήλωση στα δεδομένα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας. Φαίνεται πως η εταιρεία θα φέρει και αυτά τα δεδομένα και για αυτές τις ηλικίες, όμως επειδή υπάρχει διαθεσιμότητα και σε άλλα εμβόλια, είπαμε να προχωρήσουμε σε αυτόν περιορισμό. Έρχονται κι άλλα εμβόλια για τους ανω των 65, όπως της Janssen, της Novavax και το Sputnik που φαντάζομαι θα εγκριθεί από τον EMA» σημείωσε και συμπλήρωσε πως όσοι είναι 60-65 να πάνε να κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca, γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Περισσότερα από τα μισά στην Αττική - Ο χάρτης της διασποράς των νέων μολύνσεων

Ροή Ειδήσεων