ΕΛΛΑΔΑ

Θεόδωρος Καρυπίδης: Ένταλμα σύλληψης για χρέη προς το Δημόσιο

Θεόδωρος Καρυπίδης: Ένταλμα σύλληψης για χρέη προς το Δημόσιο

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις από τηλεοπτικούς σταθμούς για την υπερτιμολόγηση προμηθειών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης προς τον επιχειρηματία και πρόεδρο της ΠΑΕ Άρης, Θεόδωρο Καρυπίδη, τη στιγμή που αποκαλύπτεται και τρίτη συμφωνία με το Δημόσιο, αυτή τη φορά με την Περιφέρεια Πειραιά!

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, την ώρα που έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για χρέη προς το Δημόσιο, πλανάται οσμή σκανδάλου για μία ακόμη προμήθεια σε φορέα του Δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2020 η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Αιγαίου απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για 500.000 μάσκες, στην οποία συμμετέχει η Amani Swiss- κάτι που προκαλεί εντύπωση, μιας και η συγκεκριμένη εταιρεία ουδεμία σχέση έχει με την προμήθεια των μασκών, αφού μέχρι τότε ασχολούνταν κυρίως με άλλες υπηρεσίες (συμβουλευτικές, real estate, τεχνολογίας κ.α.)

Στις 10 Απρίλη επικυρώνεται στην εταιρία του Καρυπίδη την προμήθεια των 500.000 μασκών, έναντι του ιλιγγιώδους ποσού 1.590.000 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΑΪ, τον Ιούνιο η Amani Swiss ζητά και παίρνει παράταση ενός μηνός για να τις παραδώσει και έναν μήνα μετά επιθυμεί τη λύση της σύμβασης, καθώς δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί στην προμήθεια των μασκών.

Οι τιμολογήσεις προς την Περιφέρεια Αττικής

Λίγο νωρίτερα το OPEN ανέφερε πως η εταιρεία AMANI SWISS, συμφερόντων Θεόδωρου Καρυπίδη, επελέγη από την Περιφέρεια Αττικής τον περασμένο Μάρτιο, κι ενώ η πανδημία του κορονοϊού είχε μόλις προκύψει, για την προμήθεια 200.000 χειρουργικών μασκών μιας χρήσης προς 160.000 ευρώ. Στις αρχές Απριλίου, η Περιφέρεια προχώρησε σε νέα προμήθεια 300.000 μασκών με την ίδια διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση διακήρυξης από την εταιρεία OCEAN8AE, συμφερόντων επίσης Θεόδωρου Καρυπίδη με τίμημα 234.000 ευρώ.

Ο Δημήτρης Κατσικάρης, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής ανέφερε στο OPEN TV: «Έχουμε καταλήξει σε μια φάμπρικα ουσιαστικά απευθείας αναθέσεων, όπως έγινε και με τα rapid test πρόσφατα και με τις μάσκες στην αρχή της πανδημίας. Μιλάμε για εκλεκτούς της Περιφέρειας Αττικής που καλούν συγκεκριμένα 2-3 εταιρείες. Έτσι καταργείται ο υγιής ανταγωνισμός». Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης σημείωσε στο OPEN TV ότι «όταν οι μάσκες δεν υπήρχαν πουθενά, η περιφέρεια βρήκε έναν προμηθευτή που τις έφερνε σε λίγες μέρες και όταν οι μάσκες πουλιόνταν τότε με 1,5 ευρώ εμείς βρήκαμε με 0,75 λεπτά. Το ίδιο υποστήριξε και ο πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Αττικής, Νικόλαος Πέππας: «Εμείς τις πήραμε 0,75 όταν οι άλλοι τις προμηθεύονταν με 1,30 – 1,50 ευρώ. Εμείς και μάσκες είχαμε και στην καλύτερη τιμή τις βρήκαμε. Τις πήραμε με τρόπο απολύτως σύννομο και οικονομικό, τόνισε.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα με ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν απαντήσεις για πρόσφατη σύμβαση προμήθειας 107.066 rapid τεστ με τιμή 9,26 ευρώ ανά τεστ. Οι βουλευτές επισημαίνουν πως η Περιφέρεια Αττικής δεν επέλεξε ανοικτό διαγωνισμό, αλλά κάλεσε μόνο τρεις εταιρείες σε διαπραγμάτευση. Την προμήθεια πήρε η εταιρεία AMANI SWISS συμφερόντων Θεόδωρου Καρυπίδη, στον οποίο ανήκει και η ΠΑΕ Άρης.

Το παράδοξο είναι πως η ίδια εταιρεία είχε δώσει διαφορετικές τιμές για τα rapid test σε άλλες περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η προτεινόμενη τιμή ήταν 7.98 ευρώ. Τελικά, η πρόταση της ΑΜΑΝΙ SWISS απερρίφθη καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε σε ανοιχτό διαγωνισμό, βάση των προδιαγραφών του ΕΟΔΥ και τελικά επέλεξε την εταιρία που προμήθευε τα rapid test στην τιμή 3,8 ευρώ.

«Το ελεγκτικό συνέδριο τα ενέκρινε νόμιμα. Είναι υψηλών προδιαγραφών αυτά τα τεστ. Απορώ όταν υπάρχει το ανώτατο δικαστικό όργανο που κρίνει τη νομιμότητα μιας προσπάθειας της υπηρεσίας τι τραγουδάνε», σημείωσε ο Γιώργος Πατούλης, ενώ ένα ακόμα μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, ο Δημήτρης Κατσικάρης ανέφερε: «Η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι τυπική. Εμείς μιλάμε για τον 4πλασιασμό και 5πλασιασμό των τιμών».

Καρυπίδης: «Θα απαντήσω στη λάσπη με στοιχεία»

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση του Θεόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Κατανοώ την αγωνία όσων διεκδικούν ρόλο νταβατζήδων. Με «ρεπορτάζ» και σενάρια βουτηγμένα στο ψέμα και την εμπάθεια, προσπαθούν επί μέρες να εμφανίσουν το άσπρο μαύρο. Στους διαχρονικούς κατασκευαστές λάσπης θα απαντήσω με πραγματικά στοιχεία. Δεν έχω απολύτως τίποτα να φοβηθώ, γιατί ότι έχω πράξει είναι απολύτως νόμιμα. Σε σχέση με την λάσπη και όσους την εκτοξεύσουν, απαντά το παρελθόν τους. Είναι η ίδια ετερόκλητη συμμαχία του ποδοσφαίρου, που έχει κάνει καριέρα με μύθους και λαθραία κατασκευάσματα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ανακοινώθηκε η παράταση – Δείτε μέχρι πότε